دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

پسته سربسته


پسته سربسته

استان سمنان را سرزمین لهجه‌ها و فرهنگ و آداب و رسوم کهن نامیده‌اند. هر چند این دیار به اندازه یک قاره کوچک تنوع و اندوخته‌های تاریخی،‌ مذهبی،‌ فرهنگی و طبیعی دارد. از گرمسار …

استان سمنان را سرزمین لهجه‌ها و فرهنگ و آداب و رسوم کهن نامیده‌اند. هر چند این دیار به اندازه یک قاره کوچک تنوع و اندوخته‌های تاریخی،‌ مذهبی،‌ فرهنگی و طبیعی دارد. از گرمسار که وارد این استان می‌شوید تا انتهای شهر میامی با هر کس که مواجه شوید با گویش خود به شما خیر مقدم می‌گوید به نحوی که برخی از گویش‌ها اگرچه به ظاهر شبیه به نظر می‌رسند امّا تفاوت‌های فراوانی دارند و بعضاً در حد یک زبان مستقل هستند و ادبیات دستوری دارند.

سمنان در دوره‌های بعد از اسلام جزئی از سرزمین تاریخی قومش یا کومش به شمار می‌آمد. مردم متدین، ولایتمدار و سختکوش این استان، بسیار مهمان‌نواز، رئوف و صبورند و ریشه‌های عمیق مذهبی و دینداری در این دیار شهره تاریخ است. جاذبه‌های گردشگری مثل چشمه علی دامغان، مساجد، مناره‌ها، برج‌ها و دروازه ارگ... همه و همه حکایت ازقدمت تاریخ کهن‌دیار قومش دارد.

شاهرود، دامغان، گرمسار، بسطام،‌ مهدی شهر،‌ شهمیرزاد و روستاهای تابعه در فصل تابستان مانند برکه‌ای سرسبز هر بیننده را به تحسین وا می‌دارد. شب‌های تابستان بقدری لطیف و زیبا هستند که وقتی انسان چشم به آسمان می‌نگرد، ناخودآگاه هوس چیدن ستارگان گلزار لاجوردی آسمان وسوسه‌اش می‌کند، چیزی که در تهران به یک آرزو تبدیل شده! راستی ستاره‌های تهران شب‌ها کجا می‌درخشند ؟

آرامگاه شیخ حسن جوری، ابن یمین فریومدی و ده‌ها شخصیت برجسته معاصر از مورخ، شاعر و نویسنده تا عارف و زاهد در گوشه گوشه این استان حضوری پررنگ دارند.

میامی اگرچه همنام با یکی از ایالت‌های آمریکاست ولی ستاره بی نظیر کویر ایران است و کوکب ادب و فرهنگ او از کرانه‌های تاریخ تاکنون همچنان سوسو می‌زند و اسناد به جای مانده از نخستین مدرسه و نظام آموزشی، گواهی بر فرهنگ و تمدن غنی این منطقه دارد.

شخصیت‌های عرفانی چون بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی از خطه سمنان در قرون ماضی‌منشأ آثار و برکات فراوان معنوی و روحی شده‌اند و طریقتی را بنا نهاده‌اند که بشر امروز در لابه‌لای ماشین، دود و سرو صدا سخت به آن محتاج است. دامغان زمانی پایتخت ساسانیان و اشکانیان بود. ۲۴۹ سال قبل از میلاد، همین شهری که در مسیر مشهد بی توقف و بی‌تأمل از کنارش می‌گذری و کمتر از آثار تاریخی و باستانی و چشم اندازهای طبیعی آن بهره می‌گیری. این کمربندی‌های شهرها عجیب عامل سلب توفیق شده‌اند. چنان که با سرعت از کنار شهرها عبور می‌کنی بی آنکه با لحظه‌ای درنگ و توقف در شهرهای مسیر سفر، حلاوت و شیرینی گشت و گذار را در کام‌ها چند برابر کنی.

در سده اخیر شخصیت‌های مؤثر و برجسته ادبی، فقهی، سیاسی زیادی از این استان قد برافراشتند و منشأ آثار و برکات فراوانی شده‌اند. در دفاع مقدس نیز این استان چه خوش درخشید، سرداران شهید، ایثارگران و آزادگان و جانبازانی که بسان قطب‌نما سرگشتگان دریای ظلمانی و مواج فتنه را به صراط حق فرامی‌خوانند تا راه گم نکنند و به کجراهه نروند. و اینک چه مسوولیت سنگینی بر دوش فرهیختگان و متولیان امور فرهنگی، سیاسی و اجرایی استان بخصوص دستگاه‌های مرتبط وجود دارد تا در شناسایی، معرفی و انعکاس واقعیت‌های این استان و معرفی آن به نسل جدید همت کنند، آنچه در دیار قومش زرخیز گذشته و می‌گذرد افسانه نیست بلکه تاریخ مجسم است و بهترین‌ها ر ا در دل خود جای داده است. باید قلمرو فرهنگی و ادبی و تاریخی خود را شناخت و به جای توصیف خام آن را در ظرف هنر ماندگار و تاثیرگذار کرد. به‌راستی مسوولان فرهنگی، اجرایی و سیاسی استان که بحمدا... کم نیستند و صدا و سیمای استان که بتازگی از حضور مدیری جدید و با انگیزه بهره مند گردیده در برابر این همه سرمایه و میراث گرانبهای موجود چه وظیفه سنگینی به عهده دارد تا جوانان و هموطنان و مسافران رهگذر از غرب به شرق کشور را با این همه داشته‌های غنی و گرانبها بیش از پیش آشنا سازد. (به امید موفقیت در این مسیر)

سید رمضان موسوی مقدم