سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

حاضر جوابی های بامزه کودکان!(1)


حاضرجوابي، تقليدهاي منفي، مشخص نبودن حد و مرزهاي بزرگ‌تري و كوچك‌تري، دروغگويي و عدم رازداري، خبرچيني، بي‌ادبي و بي‌تفاوتي به احساسات ديگران تنها گوشه‌اي از خصوصيات اخلاقي عرشيا در سريال شمعدوني است. اگر مخاطب اين سريال بودید، حتما در قسمت‌هاي مختلف آن ديده‌ايد كه عرشيا بي‌وقفه در جمع بزرگ‌تر‌ها حاضر بود و بي‌پرده در بحث‌هاي آنها شركت مي‌كرد و گهگاه با حاضرجوابي‌هايش شما را به خنده مي‌انداخت.
اما اين فقط يك سريال است بي‌شك اگر بنا باشد كودكي مانند عرشيا 24 ساعت شبانه‌روز كنارتان باشد، نه‌تنها از حاضرجوابي‌ها و خبرچيني‌هايش نمي‌خنديد بلكه سر به بيابان مي‌گذارید و حتي يك دقيقه نيز دوام نمي‌آوريد. زندگي با بچه‌هاي سركشي كه رفتارهاي ناپسندی دارند، بسيار دشوار است به‌ويژه اگر راهكارهاي پدر و مادر كارآيي خود را در قبال رفتار بد كودك از دست داده باشد. همين موضوع بهانه‌اي شد تا با مرور چهار رفتار ناپسند و شايع در ميان كودكان از روش‌هاي مديريت و مهار اين رفتارها آگاه شويم. با ما همراه باشيد.

حاضر جوابی های بامزه کودکان!(1)


بچه‌هاي حاضرجواب
فهرستي از جملات جايگزين آماده كنيد

وقتي از حاضرجوابي كودكان حرف مي‌زنيم مقصودمان زمان‌هايي است كه از كودك پاسخگويي سريع و واكنش بي‌ادبانه مانند زبان‌درازي، حاضرجوابي و انواع و اقسام شكلك‌ها را مي‌بينيم. مصداق اين كودكان پسربچه‌اي است كه وقتي بشقاب شلغم يا سوپ روبه‌رويش است، مي‌گويد: «من از شلغم متنفرم! مزخرفه» يا دختربچه‌اي است كه وقتي از او مي‌خواهيد در تميز كردن اتاقش شما را همراهي كند به شما مي‌گويد: «دوست دارم اتاقم كثيف باشه. اگر ناراحت می‌شی خودت تميز كن». در اين شرايط چه بايد كرد؟ گاهي بچه‌ها متوجه نيستند كه اين‌طور صحبت كردن آنها بي‌ادبي و حاضرجوابي تلقي مي‌شود. اما براي مهار كردن اين رفتار راه‌حل‌هايي وجود دارد كه امتحان كردن‌شان خالي از لطف نيست. رفتارهاي جايگزين را به او آموزش دهيد. با او درباره رفتارش صحبت كنيد و بگوييد جملاتي كه استفاده مي‌كني مودبانه نيست و بهتر است از جملات ديگري استفاده كني. برايش جملات جايگزين را تكرار كنيد.
به او بگوييد به جاي آنكه بگويد شلغم مزخرف است مي‌تواند بگويد ميلي به شلغم ندارد يا چطور مي‌شود شلغم را مزه‌دار كرد يا به جاي آنكه بگويد من اتاق كثيفم را دوست دارم مي‌تواند بگويد كه الان براي تميز كردن اتاق آمادگي ندارد يا چند ساعت ديگر اين كار را انجام مي‌دهد. دومين راه اين است كه مراقب باشيد در برابر بي‌ادبي او خشمگين نشويد و تنها به او نشان دهيد كه در اين شرايط با او صحبت نمي‌كنيد. او را براي مدتي تنها و به حال خود بگذاريد تا درباره رفتارش فكر كند در صورتي كه او رفتارش را در موقعيت‌هاي مشابه تكرار كرد در برابر خواسته‌هايش قاطعانه «نه» بگوييد و اين شيوه را تا زماني ادامه دهيد كه از او رفتاري مناسب ببينيد.
بچه‌هاي دروغگو
تمرين كنيد تا دروغ نگوييد

اگر كودك‌تان زياد دروغ مي‌گويد بايد زنگ خطر را به صدا درآوريد و اول از همه به رفتارهاي خود و همسرتان توجه كنيد. كودك شما بيشتر آداب و رسوم زندگي و رفتارهاي درست و غلط را با الگوبرداري از شما ياد مي‌گيرد. در مرحله بعد از كودك‌تان بخواهيد كه با شما صادق باشد. برايش توضيح دهيد دروغگويي چطور مي‌تواند خودش و شما را به دردسر بيندازد. وقتي آنها را در موقعيتي غافلگير مي‌كنيد كه دروغ گفته‌اند وجدان‌شان را با پرسيدن سوال‌هايي اخلاقي بيدار كنيد.
ادامه دارد....