سه شنبه, ۵ تیر, ۱۴۰۳ / 25 June, 2024
مجله ویستا

کدبانو


کدبانو

سبزیجات و میوه ها سرشار از ویتامین های گروه A و گروه C بوده و همچنین حاوی مقداری ویتامین B, آهن و مقدار قابل توجهی فیبر هستند

● چگونه سبزیجات را ضدعفونی کنیم

سبزیجات و میوه‌ها سرشار از ویتامین‌های گروه A و گروه C بوده و همچنین حاوی مقداری ویتامین B، آهن و مقدار قابل توجهی فیبر هستند. سبزیجات به دلیل نقش موثرشان در تامین سلامت انسان یکی از گروه‌های مهم موادغذایی محسوب می‌شوند و برای حفظ مقاومت بدن در برابر عفونت‌ها یا ترمیم زخم‌ها، دید در تاریکی و سلامت پوست ضروری هستند. به همین علت توصیه شده است همیشه همراه غذا از سبزیجات تازه استفاده شود.

● آلودگی سبزیجات

سبزیجات اغلب به دلیل استفاده از کودهای انسانی و حیوانی، آب آلوده و تماس حیوانات به عوامل بیماری‌زا آلوده می‌شوند. در صورت مصرف چنین سبزیجاتی خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر وبا، حصبه، هپاتیت، اسهال خونی و بیماری‌های انگلی نظیر کیست هیداتیک و آسکاریس وجود دارد. بنابراین لازم است به دلیل بر طرف کردن آلودگی‌های فوق سبزیجات قبل از مصرف، سالم‌سازی شوند. سبزیجاتی که به صورت خام در تزیین غذا یا همراه ساندویچ و سالاد استفاده می‌شوند نیز باید سالم‌سازی و سپس مصرف شوند.

● مراحل تمیز کردن و سالم‌سازی سبزیجات

سالم‌سازی سبزیجات شامل چهار و مرحله اساسی است: پاکسازی، انگل‌زدایی، گندزدایی شست‌وشو.

▪ پاکسازی: ابتدا سبزیجات را به‌خوبی پاک کرده و مواد زاید و غیرقابل مصرف آن را جدا و سپس خوب شست‌وشو دهید تا گل‌و‌لای و مواد زاید از سبزیجات پاک شود.

▪ انگل‌زدایی: پس از خاتمه مرحله پاکسازی، سبزی پاک شده را در یک ظرف پنج لیتری آب ریخته و به ازای هر لیتر آب سه تا پنج قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید. قدری به هم زده تا تمام سبزیجات در کف‌آب غوطه‌ور شود و پس از چند دقیقه، آنها را به آرامی از روی کف‌آب جمع‌آوری کنید. ظرف و سبزی را مجددا با آب سالم خوب شست‌وشو دهید تا تخم انگل‌ها و باقیمانده مایع ظرفشویی از آنها جدا شود.

▪ گندزدایی: برای گندزدایی و از بین بردن میکروب‌های بیماری‌زا بهتر آن است که از مواد گندزدایی مجاز موجود در داروخانه‌ها یا فروشگاه‌های موادغذایی و طبق برچسب موجود روی آن استفاده شود اما چنانچه در دسترس نبود، یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین را در ظرفی محتوی پنج لیتر آب بریزید تا کاملا در آب حل شود. محلول مزبور ضدعفونی‌کننده است. سبزیجات انگل‌زدایی شده مرحله قبلی را به مدت پنج‌دقیقه در این محلول قرار دهید.

▪ شست‌وشوی نهایی: پس از اجرای گندزدایی سبزیجات آنها را مجددا با آب سالم و فراوان بشویید تا باقیمانده کلر یا مواد گندزدای به‌کار رفته کاملا از سبزیجات جدا شوند. پس از شست‌وشوی نهایی سبزیجات را می‌توان مصرف کرد.

● نکته‌های کوچک در مورد آشپزی

پوره سیب‌زمینی از آن اردورهایی است که می‌توانید آن را از خوشمزه تا بدمزه از آب دربیاورید. با سلیقه و هنر آشپزی‌تان می‌توانید پوره سیب‌زمینی را طوری درست کنید که اعضای خانواده انگشت‌هایشان را هم با غذا بخورند. برای درست‌کردن انواع مختلف پوره که هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند، این ترکیب مواد را امتحان کنید. قبل از شروع به درست‌کردن هر کدام از این دستورات، سیب‌زمینی را بپزید و از رنده پوره رد کنید تا صاف و یک‌دست شود. به آن نمک هم اضافه کنید و دست به کار شوید.

۱- کمی سیر را بکوبید و همراه کمی فلفل سیاه و قرمز به سیب‌زمینی اضافه کنید. این دستور برای کسانی است که از طعم‌های تند استقبال می‌کنند.

۲- کمی زیتون سیاه را خرد کنید و به همراه کمی روغن‌زیتون و آبلیموی تازه به سیب‌زمینی‌ها اضافه کنید. این ترکیب را می‌توانید به‌عنوان پیش‌غذا سرو کنید.

۳- ژامبون را به شکل مربع‌های یک سانتی‌متری خرد کنید و به همراه کمی پنیر پیتزای رنده‌شده و خیارشور خردشده به سیب‌زمینی اضافه کنید. این ترکیب می‌تواند یک میان‌وعده پر انرژی به حساب بیاید.

۴- یک فلفل دلمه‌ای سبز را خرد کنید و به همراه کمی پنیر پیتزا و مقدار کمی سس مایونز در سیب‌زمینی‌ها بریزید. این ترکیب کمی مزه پیتزا به‌خود خواهد گرفت.

۵- این ترکیب خوش‌رنگ از مخلوط‌کردن کمی هویج پخته و خردشده و مقداری شوید خردشده با سیب‌زمینی‌ها به دست می‌آید.

۶- کمی پیازچه را خرد کنید و به همراه مقداری سینه مرغ پخته و ریش‌شده و کمی سس مایونز به سیب‌زمینی‌ها اضافه کنید. این ترکیب را می‌توانید به‌عنوان یک ساندویچ سبک هم میل کنید.

۷- قارچ را حلقه‌حلقه کنید و تفت دهید و به همراه کمی جعفری خردشده در سیب‌زمینی‌ها بریزید. این ترکیب بسیار سالم و خوشمزه است و می‌تواند به تنهایی یک شام سبک و مفید باشد.

۸- به سیب‌زمینی‌ها کمی شیر اضافه کنید. کمی که نرم شدند، در آنها مقداری کره بریزید و هم بزنید تا لطیف شود. این همان پوره سیب‌زمینی کلاسیک است که می‌تواند یک همراه خوب برای غذا باشد.