چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
ویژگیهای کار مطلوب
از منظر آموزه های وحیانی، کار مطلوب و ارزشمند از چه ویژگی هایی باید برخوردار باشد؟ لطفا به نحو اجمال توضیح دهید.
جایگاه ، اهمیت و ارزش کار در منطق اسلام روشن است اما اینکه شاخص های کار مطلوب و ارزشمند چیست ؟ از منظر آموزه های وحیانی نکات کلیدی و ارزشمندی در خصوص زمان و نحوه انجام کار مورد توجه قرار گرفته که به نحو اجمال به آنها می پردازیم:
۱- کار روزانه
از نظر قرآن، روز برای «کار و تلاش» و شب برای «استراحت و آرامش» قرار داده شده است (نبا-۴۷) همچنین در رهنمودهای امام باقر(ع) می فرمایند: برای رفع نیازهای (اقتصادی و اجتماعی) خود در روز اقدام کنید، چرا که خداوند حیا را در چشم ها قرار داده و برای ازدواج، درشب اقدام به ازدواج نمایید، چرا که خداوند آرامش را در شب قرار داده است. (وسایل الشیعه، ج۱۷، ص۸۰) ویژگی تکوینی روز در زمینه بیشتر آن برای تلاش و تکاپو و انجام فعالیت های اجتماعی و اقتصادی است و ویژگی تکوینی شب، آمادگی بیشتر آن برای استراحت، آرامش و انجام عبادت است. البته این مطلب بیانگر اصل اولیه است و در صورت ضرورت و اضطرار، کارشبانه توجیه پذیر است.
۲- کار از صبح زود
از منظر روایات خوابیدن در فاصله طلوع فجر تا طلوع خورشید مورد سرزنش قرارگرفته و استفاده از این وقت برای هرگونه عبادتی از جمله عبادت تأمین معاش مورد تأکید واقع شده است.
امام صادق(ع) در روایتی پس از ابلاغ سلام خود به همه شیعیان و دوستداران اهل بیت(ع) و توصیه آنان به رعایت تقوای الهی، سفارش فرمودند: «به خدا سوگند من به شما توصیه نمی کنم، جز آنچه که خود را نیز بدان توصیه می کنم. بر شما باد که جدیت و کوشش کنید و پس از نمازصبح برای طلب رزق خود حرکت کرده و رزق حلال به دست آورید. خداوند به شما روزی خواهدداد و شما را بر آن کمک خواهدکرد. (همان، ص۲۲)
براساس آموزه های وحیانی، نه تنها اصل کارکردن و حرفه مندی موجب عزت و سربلندی مؤمنان است، بلکه کار از اولین ساعات بامداد، حافظ عزت و سربلندی آنان به حساب می آید.
امام صادق(ع) هنگامی که مشاهده کردند یکی از اصحاب با تأخیر به سمت محل کار خود حرکت می کند به او توصیه فرمودند: «صبح زود به سوی عزتت بشتاب» (وسایل الشیعه، ج۱۲، ص۳)
در روایت دیگری امام باقر(ع) توصیه فرمودند: «اگر کاری دارید برای انجام آن صبح زود اقدام کنید، چرا که رزق ها قبل از طلوع خورشید تقسیم می شود و خداوند برای امت مسلمان، برکت را در صبح زود قرار داده است. در این وقت صدقه بدهید که بلا از صدقه عبور نمی کند، (امالی شیخ مفید، ص۵۴)
۳- تخصص گرایی
تخصص گرایی، مهارت ورزی در رشته ای خاص و پرهیز از تغییر مکرر شغل از عوامل مهم جلب روزی است. حضرت یوسف(ع) هنگامی که از پادشاه مصر می خواهد او را به منصب وزارت دارایی منصوب کند، دو ویژگی «حفیظ علیم» یا «تعهد و تخصص» را دلایل شایستگی خود برای احراز این پست معرفی می کند. (یوسف-۵۵). همچنین امام صادق(ع) نیز به صراحت رضایتمندی خود را از «حرفه مندی و تخصص» افراد در کسب روزی خود اعلام می دارند.«انی لاحب ان اری الرجل متحرفا فی طلب الرزق» من دوست دارم در طلب رزق، حرفه مند و ماهر باشید. (وسایل الشیعه، ج۱۷، ص۷۸)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست