پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

۱۶ اکتبر سال ۱۳۴۷ ـ ابن بطوطه در شیراز


کرونیکلرها از اکتبر سال ۱۳۴۷ میلادی به عنوان ماهی یاد کرده اند که در آن «ابن بطوطه (تصویرمقابل)» جغرافی دان و سفرنامه نویس مغربی (مراکشی) در شهر شیراز در باره سعدی مطالعه می کرد …

کرونیکلرها از اکتبر سال ۱۳۴۷ میلادی به عنوان ماهی یاد کرده اند که در آن «ابن بطوطه (تصویرمقابل)» جغرافی دان و سفرنامه نویس مغربی (مراکشی) در شهر شیراز در باره سعدی مطالعه می کرد و در پی آن سعدی را نه تنها یک شاعر و نویسنده (استاد سخن)، بلکه یک فیلسوف بزرگ و یک آموزگار و اندرزگوی بی همتا به جهان معرفی کرد. ابن بطوطه برخی از اشعار سعدی را به فارسی نقل کرده از جمله:

تن آدمی شریف است به جان آدمیت

نه همین لباس زیباست نشان آدمیت

اگر آدمی به چشم است و دهان و گوش و بینی

چه میان نقش دیوار و میان آدمیت

و شعر بنی آدم و ....

ابن بطوطه که به سال ۱۳۰۴ میلادی در طنجه به دنیا آمده بود پژوهش جهانگردی را از ۲۲سالگی آغاز کرد و از شمال آفریقا، همه خاور میانه از جمله ایران زمین (سرزمین های واقع در فلات ایران)، جنوب روسیه، چین، هند، اندونزی و آفریقای شرقی دیدن کرد و مطالعات لازم برای نوشتن کتاب خود را انجام داد. وی پس از دیدار ازکشور «مالی» در ۱۳۵۲ میلادی، از طریق صحرای افریقا به میهن خود بازگشت. ابن بطوطه در این سفرها گاهی به عنوان سفیر سیار رئیس کشور مغرب عربی (مراکش) هم عمل می کرد و می کوشید که میان مراکش و دولتهای مورد بازدید حسن تفاهم برقرار باشد.