یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مهارت های ارتباطی را یاد بگیریم
این روزها وقتی پای درددل برخی افراد مطلقه مینشینیم و دلیل طلاق یا متارکه آنها را میپرسیم، اولین علت جداییشان را تفاهم نداشتن با یکدیگر عنوان میکنند.وقتی هم علت اینگونه طلاقها را از متخصصان و روانشناسان میپرسیم، در پاسخی کوتاه و اجمالی، نداشتن مهارتهای ارتباطی موثر را مهمترین عامل ایجاد این آسیب میدانند.
اما پرسش اینجاست منظور از مهارت های ارتباطی چیست و چگونه می توان از آن برای برقراری ارتباطی موفق با همسر یا دیگر افراد استفاده کرد. بتول جباریان، کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی به این پرسش ها پاسخ می دهد.
ارتباط کلامی و غیرکلامی هرکدام به تنهایی چگونه برقرار می شود؟
ارتباط، عالی ترین دستاورد بشر است و انسان به دلیل اجتماعی بودن به تعامل و بودن با دیگران نیاز دارد؛ بنابراین با توجه به تعریف ارتباط که در آن تفهیم، تفاهم و تسهیم دخیل است افراد باید توانایی صحیح درک، انتقال و تداوم ارتباط را کسب کنند و این همان مهارتی است که به دو صورت کلامی و غیرکلامی موجب ارتباط موثر و موفق میان افراد و زوجین می شود.
این دو ارتباط ازهم قابل تفکیک نیست؛ چرا که در حین برقراری ارتباط استفاده از زبان کلامی و زبان بدن همزمان اتفاق می افتد. اگر به گفت وگوی خود با فردی دقت کنید متوجه خواهید شد در حین ارتباط کلامی بخش عمده پیام ما از طریق ژست ها، حرکات بدن و نحوه نگاه کردن منتقل می شود.
ارتباط کلامی موثرتر است یا غیرکلامی؟
هر دو در موثر بودن ارتباط ضروری است، اما شاید تصور شود سهم ارتباط کلامی بیشتر باشد، ولی نقش ارتباط غیرکلامی که شامل تمام جنبه های ارتباط بجز کلمات است، در انتقال پیام قویتربوده و بخش عمده انتقال را به عهده دارد.
برای داشتن یک ارتباط موفق و موثر چه اصولی باید رعایت شود؟
از آنجا که در چگونگی ارتباط، هر دو طرف دخیل هستند، نحوه ارسال پیام از جانب فرستنده، چگونگی پاسخ گوینده را تعیین خواهد کرد. هماهنگی و همخوانی زبان کلامی و زبان بدنی ارتباط کارآمدتری را موجب می شود و ما را در مسیر ارتباط موثر قرار خواهد داد.
آیا برای داشتن مهارت های ارتباطی باید آموزش دید؟
درست است برخی افراد استعداد ذاتی در این زمینه دارند، ولی برقراری ارتباط موثر آموختنی بوده و تمرین و یادگیری در ایجاد آن بسیار لازم است.
آیا نداشتن مهارت های ارتباطی، بی کفایتی فرد را نشان می دهد و داشتن آن نوعی دستیابی به موفقیت است؟
در دنیایی که گفت وگو می تواند نیازهای افراد را برآورده کند و تسهیلات زیادی به ارمغان آورد، مسلح نبودن به این سلاح، فرد را به انزوا خواهد کشاند و این یعنی بی مهارتی و بی کفایتی. مهارت در ارتباط با دیگران فرد را ابزارمند کرده و درهای کامیابی را به رویش خواهد گشود.
چه عواملی می تواند مانع برقراری یک ارتباط موثر شود؟
قضاوت کردن، بی توجهی به احساسات یکدیگر، تهدید کردن، مسخره کردن، نصیحت افراطی و برچسب زدن از جمله مهم ترین موانع ارتباطی است.
رعایت احترام در ارتباط میان زوجین به چه معناست؟
گفت وگوی همسران با یکدیگر موجب احترام میان آنها می شود. گفت وگو نیازی است که افراد از طریق آن به تفهیم و تفاهم می رسند و با تشریک مساعی از مشکلات هم می کاهند.
در میان انواع سبک های ارتباط کلامی کدام یک برای ارتباط موفق میان زوجین موثرتر است؟ گپ زدن، حرف زدن سلطه جویانه یا حرف زدن صریح. آیا به کار بردن یکی از این سبک ها به تنهایی در تمام موقعیت ها موثر است؟
ما در موقعیت های مختلف درجاتی از این سبک ها را به کار می بریم و یک سبک به تنهایی برای تمام موقعیت ها موثر نیست. در واقع هر سبک، مقصود و منظور خاصی به خدمت می گیرد و موضوع متفاوتی را منتقل می کند، ولی درعین حال ترجیح می دهیم یکی از آنها سبک غالب مان باشد. اما بهترین سبک انعطاف پذیری است و شیوه ارتباطی میان همسران این گونه باید باشد.
داشتن مهارت های ارتباطی تا چه میزان می تواند در حل اختلافات، مشکلات و حتی انصراف همسران از متارکه و طلاق موثر باشد؟
با توسل به مهارت های ارتباطی و ایجاد ارتباط کارآمد، زوجین می توانند به تفاهم برسند و از طریق گفت وگو همدیگر را متقاعد کنند یا متقاعد شوند. در همه مشکلات، گفت وگوی کارآمد دیوارها را فرو خواهد ریخت و دشمن را به دوست تبدیل می کند.
آیا برای داشتن ارتباطی شایسته، برتر و پرجاذبه، زوجین باید به تفاوت های زیستی و روان شناختی یکدیگر آگاه باشند؟
از آنجا که انسان موجودی زیستی، روانی و اجتماعی است و افراد از این حیث تفاوت فردی با یکدیگر دارند توجه به این خصوصیات و بویژه یافتن زمان و مکان مناسب برای گفت وگو، ایجاد ارتباط میان زوجین و دیگر افراد را موثرتر خواهد کرد.
همسران برای داشتن یک ارتباط موفق کلامی بهتر است خواسته ها و مشکلات خود را با صراحت و مستقیم بیان کنند یا غیرمستقیم و در جملاتی کوتاه خلاصه کنند؟
مطرح کردن مستقیم مسائل، باب گفت وگو را برای همسران باز خواهد کرد و نتایج مفیدتری همراه خواهد داشت. برای طرح مستقیم درخواست یا مشکل باید زوجین در زمانی مناسب روی محتوای گفتار و حالات بدنی یکدیگر تمرکز داشته و با عبارات و کلام مناسب، مختصر، مفید و بدون حاشیه پردازی به طور روشن و شفاف گفتار خود را مطرح کنند.
در پایان یک ارتباط کلامی موفق بهتر است یکدیگر را تائید یا بر نظرات خود پافشاری کنیم یا آن که برای حل و فصل مشکلات با یکدیگر قرارداد ببندیم؟
در ارتباط کلامی موفق، افراد به توافق رسیده اند یعنی در برابر خواسته های یکدیگر متقاعد شده اند. بنابراین به پافشاری نیازی نبوده ولازم است افراد برای کاستن مشکلات از طریق گفت وگو مصالحه کنند.
این درست است که آقایان به مفهوم کلمات و خانم ها به نحوه ادای آن توجه زیادتری دارند؟
زنان هم به اندازه مردان برای دریافت بهتر نظرات و احساسات به معانی و مفاهیم توجه دارند و به نظر نمی رسد تفاوت ماهوی در این میان وجود داشته باشد.
برخی همسران برای این که مشاجره ای بینشان نباشد و زندگی آرامی داشته باشند از طرح خیلی معضلات و بحث در مورد مشکلات اجتناب می کنند. آیا این ارتباط مسالمت آمیز و منطقی است؟
وقتی مشکلی باشد باید گفت وگو صورت گیرد و اجتناب از مطرح کردن آن پاک کردن صورت مساله است و با کوچک ترین تلنگری این آرامش به هم می ریزد و آتش زیر خاکستر شعله ور خواهد شد.
همسرانی که به جای بیان مناسب احساس نارضایتی خود به انتقاد و سرزنش یکدیگر می پردازند و به جای شکایت از رفتار ناراحت کننده همسر، شخصیت او را زیر سوال می برند، راه ارتباطی درستی را انتخاب کرده اند؟
همان طور که ما در مفهوم بیمار و بیماری باید به بیماری توجه کنیم نه به شخص بیمار، پس در صورت وجود مشکل و درگیری میان همسران باید از ویژگی و رفتاری که ناراحت کننده است شکایت کنیم نه از شخصیت طرف مقابل.
جر و بحث و قهر کردن های گاه و بی گاه همیشه ارتباطی مخرب است؟
در ارتباط میان همسران مثل دیگر افراد قهر کردن اجتناب ناپذیر است و تا حد ممکن باید سعی شود زمان طولانی به خود نگیرد.
برخی همسران گمان می کنند در دوره طولانی با هم بودن بخوبی یکدیگر را شناخته و احساس می کنند دیگر به ارتباط کلامی نیازی ندارند و بیشتر بر اساس ادراک و برداشتی که از رفتار همسر خود دارند واکنش نشان می دهند. آیا این ذهن خوانی می تواند نوعی مهارت ارتباطی تلقی شود؟
شناخت کافی از همسر بسیار خوب است. ولی اگر اجازه حرف زدن را از او بگیریم، به این منظور که ما نیاز و خواسته اش را می دانیم درست مثل این است که به جای بقیه حرف بزنیم و فرصت اظهار نظر را از افراد بگیریم.کانون خانواده از روابط غیر رسمی و دوستانه تبعیت می کند نه روابط رسمی؛ بنابراین چنین روابطی به فروپاشی مثلث عاطفی پدر، مادر و فرزند منجر خواهد شد.
اگر یکی از زوجین در ارتباطش برای اجتناب از جنگ و دعوا عقب نشینی کند و تسلیم شود این رابطه موفقیت آمیز است یا آسیب زا و مخرب؟
عقب نشینی و تسلیم باعث خواهد شد طرف فعال، مدام در زمین طرف مقابل مانور دهد و همواره خود را محق بداند واین رابطه ای است محکوم، نه موفق.
چرا برخی زن و شوهرها از گوش دادن به حرف های یکدیگر پرهیز دارند؟
شاید هرکدام فکر می کنند حرف های بهتری برای زدن دارند و معجزه گفت و شنود را درک نکرده اند که با دقت و تمرکز روی مفاهیم و کلمات هم می توانند با یکدیگر تفاهم بهتری حاصل کنند.ضمنا فرزندان از رفتار والدین الگو بر می دارند. وقتی آنها شاهد باشند که برای کوچک ترین مشکلی نشست خانوادگی صورت گرفته و راجع به حل و فصل آن گفت وگو می شود آن را در زندگی آینده خود به کار خواهند گرفت و زندگی خود را با توسل به ارتباط موثر مدیریت خواهند کرد.
مطالعات نشان می دهد ۹۰ درصد زوج های ایرانی نمی توانند علایق جنسی خود را به نحوی مطلوب با همسرشان در میان گذارند. علت چیست؟
طبیعی است گفت وگو در باب این مساله انتظارات زوجین را از هم آشکار خواهد کرد. بسیاری اوقات همسران بخصوص زنان از این که هیچ گفت وگویی در این مورد ندارند شاکی اند و دوست دارند در این زمینه تفاهم داشته باشند.
آیا ارضای موثر نیازهای جنسی به مهارت های ارتباطی خاصی نیاز دارد؟
این ارتباط جریانی است که از یک فرد در وجود دیگری نفوذ می کند و با ایجاد تفاهم، آنها را به مشارکت دعوت می کند؛ بنابراین در این بخش از زندگی نیز مانند بخش های دیگر برای حل و فصل مسائل جنسی به گفت وگو نیاز است. از همان جنس گفت وگوها، اما با ماهیتی متفاوت.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست