دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
خـواب آرام کـوچـولـوهـا
نوزادان چند روز اولیهٔ زندگی خود را به طور معمول با خوابیدنهای طولانی سپری میکنند. آنها در طول مدت بیداری خود، گاهی ناراحت، گریان، بیقرار و گاهی هم آرام هستند. شدت و ضعف بازتابهای اولیهٔ آنها بستگی به مقدار خواب و بیداریشان دارد. مغز نوزاد طی ماههای نخستین عمرش بسیار فعال و در حال رشد است و در تمام لحظهها در حال کسب اطلاعات جدید از محیط خود است. بدن کودک نیز برای کسب انرژی رشد و طبقهبندی دانستههایش به استراحت احتیاج دارد.
خواب برخی از کودکان سبک و کوتاه است و خواب برخی دیگر، سنگین و طولانی است. برخی از کودکان زود میخوابند و برخی دیگر برای به خواب رفتن به زمان احتیاج دارند. هر کودکی الگوی خواب خاص خود را دارد و ممکن است هیچ دو کودکی برنامهٔ خواب یکسانی نداشته باشند.
بــه طــور کلی، یک نوزاد در حدود ۲۰ ـ ۱۶ ساعت در طول شبانه روز به خواب احتیاج دارد که با رشد او این میزان نیز به تدریج کاهش مییابد و تا شش ماهگی به ۱۴ ساعت در روز میرسد.
علاوه بر کودک، پدر و مادر هم در روزهای اول تولد ممکن است دچار خستگی مفرط و خوابآلودگی شوند. پس بهتر است همین که فرصتی به دست میآورید، همزمان با کودک استراحتی کوتاه بکنید.
هنگامی که قصد دارید کودکتان را بخوابانید، هیچ نیازی نیست که خانه را ساکت کنید تا کودک بخوابد. در حقیقت با این کار، شما کودک را عادت میدهید که با کمترین صدایی از خواب بپرد بدیهی است والدین ترجیح میدهند کودکشان شبها مدت زمان بیشتری بخوابد تا خودشان هم بتوانند چند ساعتی راحت بخوابند. بههمین منظور میتوانید:
شبها هنگام خواب، چراغها را خاموش کنید.
کمتر سر و صدا کنید.
زمانی که کودک شیرش را خورد و کهنهاش را عوض کردید. او را آرام درون تختش بگذارید.
اگر کودک خوابش برده است، او را عوض نکنید.
اگر کودک در آغوش شما خوابیده است، زود او را روی تختش تنها نگذارید.
اگر قصد دارید از یک برنامهٔ منظم خواب برای کودکتان پیروی کنید، ممکن است لازم باشد تمامی محرکها (مثل رختخواب، بالش، اتاق و...) را ثابت نگهدارید.
اغلب کودکان میکوشند از حدود یک ماهگی به بعد، زمان خواب خود را با زمان خواب پدر و مادرشان تنظیم کنند. در برخی موارد کودک شب و روز خود را گم میکند و برای یادگیری این امر به کمک احتیاج دارد.
پدر و مادر میتوانند در این حالت، کودک را در طول روز، در اتاقی که صداهای طبیعی روزانه (مثل زنگ تلفن، رادیو و حرف زدن) شنیده میشود، بخوابانند و در طول شب، او را در اتاقی ساکت و آرام بخوابانند تا عادت شب خوابی در او تثبیت و ماندگار شود. زمانی که کودک خواب است، بدن او در حال رشد ذخیرهسازی، تکثیر و ساختن دستگاه دفاعی بدن (تولید گلبول سفید و ایمونوگلوبولین) است. از آنجایی که هورمونهای رشد، زمانی ترشح میشوند که کودک در حال خواب است، لازم است که به میزان خواب کودک توجه داشته باشید.
کاهش خطرهای خواب
متأسفانه هنوز پزشکان و متخصصان کودک نتوانستهاند علت مرگ ناگهانی کودک را در خواب پیدا کنند، اما میتوان با کنترل موارد خطرآفرین، احتمال آن را کاهش داد. این موارد عبارتند از:
۱) کودک را همیشه به پشت (طاقباز) بخوابانید.
۲) به هیچ عنوان کنار کودک و یا در اتاق او سیگار نکشید همچنین، کودکانی که بوی سیگار را تنفس میکنند، احتمال بیشتری دارد که به بیماریهای ریوی (تنفسی مثل آسم، تنگی نفس، عفونتهای گوشی، سینهدرد، سرفه و...) مبتلا شوند.
۳) اتاق کودک را هیچ گاه بیش از اندازه گرم نکنید، زیرا کودک نمیتواند حرارت زیادی بدن خود را با تعریق کم کند.
۴) روی سر و صورت کودک را نپوشانید.
۵) کودک را در کنار خود (روی تختخواب) نخوابانید.
۶) کودک را در محلی صاف، محکم، پاکیزه و به دور از آلودگیها بخوابانید. بهترین نقطه برای خوابیدن کودک (تا ۶ ماهگی) در گهوارهای جدا، کنار تخت پدر و مادر است.
زمانی که کودک را برای شیر دادن، از تختش بلند میکنید، بالشی نازک زیر سر و بدن او نگه دارید تا حالتی صاف و ایمن داشته باشد.
۷) از کیسههای آب گرم و یا پتوی برقی استفاده نکنید.
گرمای مناسب برای اتاق کودک
از آنجایی که کودکان خردسال هنوز توانایی کنترل دمای بدنشان را به دست نیاوردهاند، بهتر است گرمی و یا سردی اتان آنها توسط پدر و مادر تنظیم شود.
توجه داشته باشید که گرمای زیاد میتواند موجب بیحالی و خوابآلودگی کودک شود.
اگر دمای اتاق به اندازهٔ کافی (بین ۲۳ ـ ۲۰ درجه سانتیگراد) گرم است، بهتر است بالاپوش و پتوی زیادی روی کودک نیندازید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست