چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
رنگها را چگونه میبینیم؟
ما به کمک دو نوع حسگر میلهای و مخروطی موجود در شبکیه چشم میتوانیم رنگها را ببینیم.
حسگرهای میلهای یا استوانهای به نور کم حساسند در حالی که حسگرهای مخروطی به نور شدید واکنش نشان میدهند و در واقع این حسگرهای مخروطی هستند که رنگ را تشخیص میدهند، سپس پیامی به عصبهای بینایی ارسال میکنند که آن نیز به مغز مخابره میشود.
چشم انسان بهطور طبیعی حدود ۱۲۰ میلیون حسگر میلهای و شش تا هفت میلیون حسگر مخروطی دارد؛ گرچه حسگرهای میلهای هزاربار حساستر از حسگرهای مخروطی هستند، آنها به رنگ واکنش نشان نمیدهند و تنها میتوانند تصاویر سیاه و سفید و سایههای متفاوتی از رنگ خاکستری را درک کنند.
حسگرهای میلهای به نور آبی حساستر هستند، اما در برابر نور قرمز چندان عکسالعملی ندارند. هر یک از حسگرهای مخروطی سه رنگدانه قرمز، سبز و آبی دارند و هر رنگدانه طول موج خاصی از رنگ را جذب میکند. سه نوع حسگر مخروطی وجود دارد که هریک به ترتیب به طول موج کوتاه، متوسط و بلند حساس هستند و اولی نور آبی، دومی نور سبز و سومی نور قرمز را جذب میکند. وقتی طول موج رنگی بین طول موج سه رنگ اصلی قرمز، سبز و آبی قرار داشته باشد برای مشاهده آن ترکیبی از سه حسگر مخروطی تحریک میشوند.
تعداد حسگرهای مخروطی در افرادی که به کوررنگی مبتلا هستند به نسبت افراد عادی کمتر است؛ بنابر این آنها رنگها را به درستی تشخیص نمیدهند. از طرفی بهدنبال تحقیقاتی که انجام شده است، محققان به افرادی برخوردند که میتوانند رنگهایی را که از دید دیگران نامرئی است، ببینند و پس از بررسیها معلوم شده چشم این افراد که همگی زن بودند چهار نوع حسگر مخروطی دارد. این حسگر مخروطی چهارم میتواند صدها میلیون رنگ متفاوت را تشخیص دهد.
رنگهایی که نه نامی برایشان انتخاب شده است و نه به صورت رنگهای در دسترس تولید شدهاند. ازآنجا که دیدن این رنگها تجربهای شخصی است این افراد گاهی خودشان نمیدانند رنگهایی را میبینند که دیگران نمیبینند.
اگر به دلیلی بیناییمان را ازدست بدهیم، بدن خود را با شرایط جدید وفق داده و تشعشعات رنگی را از طریق پوست دریافت میکند و میتواند رنگ را تشخیص دهد.
به این توانایی دید پوستی (dermo-optic) میگویند. در این حالت گیرندههای پوستی رنگ را تشخیص میدهند و برای اینکه بدن فرد تازه نابینا شده بتواند به چنین تطبیقی دست یابد، مدتی طول میکشد. افرادی که از بدو تولد نابینا بودهاند میتوانند بین رنگهای متفاوت تمایزی قائل شوند.
منبع: sciencedaily
مترجم: نادیا زکالوند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست