دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

غارتگر مال و جان


غارتگر مال و جان

بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان, برای پرداخت هزینه های سنگین درمان با مشکل مالی مواجه هستند

وقتی مرزهای تاثیر یک بیماری از بعد جسمی و پزشکی فراتر می‌رود و کانون خانواده را هم دستخوش تغییر می‌کند، در آن شرایط است که دیگر باید به آن بیماری از منظر غیرپزشکی هم نگاه شود.

کافی است یک عضو از خانواده‌ای به بیماری سرطان مبتلا شود، آنگاه وقتی می‌شنوید «سرطان علاوه بر درد، هزینه دارد» دیگر آن را تنها یک شعار بی‌روح حساب نمی‌کنید. در حال حاضر بیش از ۴۰۰ هزار بیمار مبتلا به سرطان در کشور وجود دارد که هر ساله هم به این آمارها افزوده می‌شود. جدای از رنج جسمی که این بیماری طاقت‌فرسا برای مبتلایان به بار می‌آورد، هزینه‌های بالای درمان نیز مشکلات این گروه از بیماران را مضاعف کرده است.در واقع، این بیماری به دلیل دوره طولانی فرآیند درمان و هزینه بالای تهیه داروهای عمدتا خارجی، اقتصاد بسیاری از خانواده‌های درگیر با خود را با بحران جدی مواجه کرده است.

● داروهایی با قیمت نجومی

عمده‌ترین روش‌های درمانی برای مقابله با بیماری سرطان، جراحی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی است که در بین این روش‌ها، بیشترین حجم نارضایتی بیماران، به هزینه‌های سنگین شیمی‌درمانی برمی‌گردد.

اگر شما هم مثل ما سری به داروخانه‌های هلال احمر یا سایر داروخانه‌های کشور بزنید، متوجه خواهید شد که گاه هزینه درمان یک دوره شیمی‌درمانی برای برخی بیماران، معادل درآمد چند ماه زندگی آنهاست.

به طور مثال، مطابق مشاهدات ما در بیمارستان امام خمینی (به عنوان قطب اول علمی کشور در درمان سرطان)، هزینه یک دوره شیمی‌درمانی با داروی «تاکستوتر» برای بیماران مبتلا به سرطان استخوان، حداقل مبلغی معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد بود و بسیاری از بیماران مبتلا به این سرطان، در هر ماه حداقل یک دوره شیمی‌درمانی را طی خواهند کرد.

البته بسیاری از این بیماران، طول درمانشان بیشتر از یک دوره شیمی‌درمانی خواهد بود و با این حساب اگر این بیمار در طول یک سال ۱۲ بار تحت معالجه شیمی‌درمانی قرار گیرد، باید سالانه هزینه‌ای بیش از ۱۴ میلیون تومان پرداخت کند؛ این مبلغ فقط هزینه‌های مربوط به شیمی‌درمانی است و اگر سایر هزینه‌ها همچون پرتودرمانی، رژیم غذایی ویژه و سایر مخارج جانبی را هم در نظر بگیریم، متوجه خواهیم شد تامین هزینه‌های درمان سرطان، می‌تواند براحتی اقتصاد یک خانواده را فلج کند.

بجز داروی تاکستوتر که در درمان سرطان‌های پروستات و سرطان سینه نیز استفاده می‌شود، داروی خارجی «تارسوا» بیش از سه میلیون تومان برای بیماران مبتلا به سرطان ریه، آب می‌خورد.

داروی «هرسپتین» که از پرمصرف‌ترین داروهای ضدسرطان سینه در خانم‌های مبتلاست، با هزینه‌ای بالای ۲۰ میلیون تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد؛ گرچه وزارت بهداشت اعلام کرده برای تهیه این داروی گران‌قیمت به بیماران کمک خواهد کرد، اما بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان سینه، دسترسی چندانی به این داروی گران‌قیمت ندارند.

● توان پرداخت «فرانشیز» را ندارم

بسیاری از داروهای ضدسرطان موجود در داروخانه‌ها، از پوشش بیمه‌ای خارج هستند و فرد مبتلا باید فرانشیز دارو را پرداخت کند. فرانشیز دارو آن قسمت از هزینه داروهاست که بیمه تقبل نمی‌کند و بیمار باید از جیب خود مابقی پول دارو را پرداخت کند.

فرانشیز بسیاری از داروهای ضدسرطان، همچون تاکستوتر بسیار بالاست و حتی بیمار در صورتی که تحت‌پوشش بیمه باشد و بیمه‌گر هم تعهدی برای تامین هزینه داروهای ضدسرطان داشته باشد، در آن صورت باید بیش از ۵۰ درصد از فرانشیز این دارو را پرداخت کند.

به گفته کارشناسان حوزه سلامت، داروهای ضدسرطان به دلیل قیمت بالایی که دارند، از تعهدات کامل شرکت‌های بیمه‌گر خارج هستند و سهم بیمار در پرداخت داروها بسیار بالاست؛ به نوعی که مثلا داروی تارسوا که از کشورهای حوزه خلیج‌فارس وارد ایران می‌شود، به طور کلی از تعهدات بسیاری از شرکت‌های بیمه‌گر خارج است.

خداداد دیناروند، از بیماران مبتلا به سرطان ریه است که درخصوص قیمت سنگین داروها به «جام‌جم» می‌گوید: هزینه داروهای من بسیار بالاست و به دلیل همین هزینه‌ها تمایلی برای ادامه مراحل درمان ندارم؛ زیرا اگر بخواهم به مراحل درمانم ادامه بدهم، دیگر هیچ پولی برای ادامه زندگی من و خانواده‌ام باقی نمی‌ماند.

خداداد می‌گوید: فرانشیز دارو برای من به این معنی است که مسئولان می‌خواهند همه بار درمان سرطان را به دوش بیمار بیندازند.

او با بیان این که سرطان تمام اموال و دارایی‌اش را بر باد داده است، عنوان می‌کند: حالا به وضعیتی رسیده‌ام که مشکلات مالی، خیلی بیشتر از مشکلات جسمی اذیتم می‌کند؛ من سرپرست خانواده هستم، اما شرایط جسمی‌ام به گونه‌ای است که علاوه بر تحمل هزینه‌های گزاف درمان سرطان، دیگر قادر به ادامه کار نیستم و در این صورت نمی‌دانم که باید هزینه درمانم را بپردازم یا خرج زن و بچه‌ام را.

● راه‌حل چیست؟

خطر گسترش روزافزون سرطان، ایجاب می‌کند دولت برای درمان این بیماری و کمک مالی به خانواده‌های مبتلا گام‌های موثرتری بردارد.

دکتر عبدالله فضل‌علیزاده، رئیس انجمن سرطان ایران نیز به «جام‌جم» می‌گوید: نه تنها در ایران که در اغلب کشورهای جهان، هزینه درمان سرطان بالاست و با وجودی که دولت تلاش می‌کند داروهای بیشتری را تحت‌پوشش بیمه‌های درمانی قرار دهد، اما حقیقت این است که حل مشکل بیماران مبتلا به سرطان، نیاز به یک راهکار کلی و اساسی‌تر دارد.

فضل علیزاده با بیان این که نباید عمده هزینه‌های مقابله با سرطان را بیماران پرداخت کنند، عنوان می‌کند: یکی از راه‌حل‌های اصلی برای رفع مشکل هزینه‌های درمان سرطان این است که دولت بخش قابل‌توجهی از یارانه‌های پرداختی را به سیستم بهداشت و درمان تزریق کند. با افزایش یارانه‌های پرداختی به بخش درمان کشور، تا حد زیادی بار مالی درمان این بیماری از دوش بیمار برداشته می‌شود.

وی تاکید می‌کند: گرچه کمک‌های موردی از سوی مردم و مسئولان، می‌تواند بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان را برای ادامه مراحل درمان کمک کند، اما حجم این کمک‌ها به گونه‌ای نیست که بتواند جوابگوی همه هزینه‌های بیماران مبتلا به سرطان باشد؛ به همین سبب است که می‌گوییم راه‌حل اصلی برای کاهش دغدغه‌های مالی این بیماران، پرداخت منطقی یارانه‌های درمان به بخش سلامت است.

امین جلالوند