پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

آیت‌الله جمی، اسطوره مقاومت


آیت‌الله جمی، اسطوره مقاومت

مرحوم حضرت آیت‌الله جمی قبل از پیروزی انقلا‌ب اسلا‌می نقش بسیار مهمی را در مبارزات ایفا می‌کردند. در زمانی که مرحوم حاج‌آقا مصطفی به شهادت رسیدند ایشان به صورت جدی به مبارزه …

مرحوم حضرت آیت‌الله جمی قبل از پیروزی انقلا‌ب اسلا‌می نقش بسیار مهمی را در مبارزات ایفا می‌کردند. در زمانی که مرحوم حاج‌آقا مصطفی به شهادت رسیدند ایشان به صورت جدی به مبارزه پرداخت و در راه منویات و مبارزات امام خمینی(ره) حرکت کرد. ایشان در زمانی که حتی بردن نام امام(ره) ممنوع بود هنگام شهادت حاج‌آقا مصطفی حدود سه ساعت درباره شخصیت حضرت امام(ره) سخنرانی کرد. ایشان در مبارزه همیشه پیشقدم بود. یادم هست در سال ۱۳۴۱ بود که حضرت امام(ره) به روحانیون دستور دادند که هر هفته جمعه جلسات عمومی و روزهای شنبه و پنجشنبه جلسات خصوصی برگزار کنند که در این راستا آیت‌الله جمی پیشقدم بود. حتی در زمانی که حضرت امام(ره) را دستگیر یا در زمانی که ایشان را تبعید کردند، حضرت آیت‌الله جمی اولین روحانی‌ای بود که در فضایی که حتی بردن نام امام جرم محسوب می‌شد و با کسانی که رساله امام(ره) را داشتند برخورد می‌شد، برای جمع‌آوری امضا از علما در حمایت و پشتیبانی از حضرت امام پیشقدم شد. ایشان سال‌ها زندان و شکنجه را تحمل کرد، می‌توان از او به‌عنوان اسطوره مقاومت و شجاعت نام برد و کسانی که آن سال‌ها در زندان بودند و تحت شکنجه قرار گرفته‌اند در مقابل ایشان سر تعظیم فرود می‌آورند.

در دوران جنگ نیز بسیاری از علمای ایران پشت سر ایشان قرار داشتند. در زمان جنگ تحمیلی دشمن می‌خواست که آبادان سقوط کند تا از این طریق دیگر شهرهای ایران را نیز تصرف کند ولی آیت‌الله جمی سنگرها را حفظ کرد. درواقع می‌توان گفت که مقاومت‌های ایشان در حفظ سنگر آبادان باعث رسوایی بنی‌صدر شد. در آن زمان بنی‌صدر از طرف حضرت امام(ره) فرمانده کل قوا بود که بعدها معلوم شد او با صدام ارتباطاتی داشته است و به حساب همین ارتباطات، صدام همواره شعار می‌داد <‌امروز بغداد، فردا تهران> که با مقاومت‌های افرادی چون آیت‌الله جمی هرگز در تحقق این شعار موفق نشد. هنگامی که دشمن قصد داشت آبادان را تصرف کند بیش از ۱۲۰ هزار نفر در آبادان پشت سر آقای جمی ایستادند و شهر را خالی نکردند و همین امر باعث شد تا آبادان سقوط نکند. مرحوم آیت‌الله جمی با وجود حال و روز نامناسبی که داشت به تمام جبهه‌ها می‌رفت و در جمع رزمنده‌ها حضور می‌یافت. باید گفت که شور و هیجانی که ایشان در میان مردم آبادان و رزمنده‌ها به وجود آورده بود باعث شد تا آبادان سقوط نکند و سنگر آبادان حفظ شود. این را فراموش نکنید که بیش از ۸۵ درصد از نفت کشور در خوزستان وجود دارد که اگر آبادان تصرف می‌شد این منابع نفتی قطع می‌شد و البته دشمن می‌توانست با حضور در دیگر شهر نفت‌خیز ۱۵ درصد نفت باقیمانده را نیز تصرف کند و اگر درآمد نفتی قطع می‌شد حتی نمی‌توانستیم خوراک رزمنده‌ها را تامین کنیم چه برسد به سلا‌ح و مهمات آنها، بنابراین باید بر اهمیت نقش مرحوم آیت‌الله جمعی در دوران جنگ در آبادان تاکید کنیم.

اهمیت جایگاه مرحوم آیت‌الله جمی به اندازه‌ای بود که همواره حضرت امام(ره) با ایشان در ارتباط بودند و سخنرانی‌شان در نمازجمعه را گوش می‌کردند. مرحوم آیت‌الله جمی روزی به من گفت: <‌یک بار حضرت امام(ره) از من پرسیدند که مدتی است صدای شما را نشنیده‌ام که بنده به ایشان گفتم مدتی مریض بودم و در آبادان نبودم.> امام(ره) همواره خطبه‌های آیت‌الله جمی را گوش می‌کردند و می‌گفتند از سخنان ایشان قوت قلب می‌گیرند. البته اهمیت جایگاه مرحوم جمی به اندازه‌ای بود که بسیاری از علما به آبادان می‌رفتند تا با ایشان گفت‌وگو کنند و از ایشان روحیه بگیرند. ‌ باتقوایی و ایمان از ویژگی‌های شخصیتی آیت‌الله جمی بود. ایشان همواره دیگران را به تقوا و صبر و مقاومت دعوت می‌کرد و بسیاری از علما از ایشان روحیه مقاومت را درس می‌گرفتند. مرحوم جمی هیچ‌گاه به دنبال شهرت نبود ولی باتقوایی و شجاعت و مقاومت ایشان باعث شهرت او شد و مرحوم آیت‌الله جمی را به‌عنوان اسطوره مقاومت و شجاعت در میان مردم معرفی کرد. ایشان در هر عرصه‌ای خط‌شکن و همواره محور مبارزات و فعالیت در آبادان بود.

محمد رشیدیان