سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

رژیم مدیترانه ای و خطر ناراحتی های قلبی


رژیم مدیترانه ای و خطر ناراحتی های قلبی

پیامد افراط در خوردن مواد غذایی مفید

بسیاری از موادغذایی با ارزش در صورت استفاده بی‌رویه یا نابه جا می‌تواند مضر باشد.محققان آمریکایی دریافته‌اند که رژیم غذایی مدیترانه‌ای می‌تواند خطر ناراحتی‌های قلبی را در بیماران قلبی افزایش دهد. در این مطلب به چند نوع از این مواد غذایی اشاره می‌کنیم که باید در مورد مصرف آن دقت کرد.

● زرشک

مصرف طبی زرشک به دوره مصر باستان می رسد که فراعنه و ملکه ها، این گیاه را با تخم رازیانه به منظور درمان طاعون مصرف می کردند.امروزه، گفته می‌شود این گیاه درد مفصلی، روماتیسم و تورم ناگهانی پسوریازیسرا تسکین می بخشد.

انواع عفونت‌هایی که زرشک می تواند در درمان آنها موثر واقع شود عبارت است از: عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معده ای- روده ای، ریه‌ها، عفونت‌های مخمری و اسهال.

سبوس ریشه و ساقه این گیاه خاصیت درمانی دارد. ریشه وساقه این گیاه زردرنگ است و اروپایی‌ها و آمریکای شمالی برای رنگ آمیزی لباس از آن استفاده می کردند اما ترکیبات موجود در سبوس این گیاه زرشک را به عنوان یک گیاه درمانی مطرح کرده است.

سبوس و پوسته این گیاه حاوی الکالوئید است که به عقیده برخی از افراد آنتی بیوتیک است و به عقیده متخصصان طب گیاهی سبب تحریک خاصیت ضد عفونی غشای مخاطی بدن می‌شود. برای درمان گلودرد، عفونت‌های مثانه، اسهال، برونشیت یا عفونت‌های مخمری مصرف زرشک توصیه می شود. اگر زرشک به صورت صحیح استفاده شود ماده دارویی بی خطری است اما در صورت باردار بودن از مصرف آن اجتناب ورزید.

میزان مصرف بالای این گیاه به مدت طولانی می تواند سبب ناراحتی معده و روده‌ها شود، و جذب ویتامین B کافی در بدن را مشکل کند.هرگز نباید بیش از پنج تا هفت روز زرشک مصرف کرد. اگر معده شما حساس است، مصرف این ماده به مدت سه تا پنج روز احتمالا کافی است.

● گریپ فروت

این میوه ماده‌ای به نام نارینجنین (Naringenin) دارد که میزان قند خون را متعادل می‌کند با تحریک کبد در سوخت چربی اضافه، مانع بروز سندروم سوخت و ساز که زمینه ساز بیماری دیابت است می‌شود.

اما این میوه می‌تواند میزان هورمون استروژن در بدن را افزایش دهد. زنان مسن تری که روزی یک چهارم گریپ فروت را مصرف می‌کنند ۳۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.

اگرچه این میوه منبع عالی ویتامین C، فیبر و فیتونیوترینت‌ها است، مصرف روزی نصف این میوه یا ۲۵۰ میلی لیتر آب میوه آن کافی است. هرچند مصرف بیش از یک لیتر آب گریپ فروت یا ۲ عدد در روز، به بدن ضرر می‌رساند و باید از آن پرهیز شود.

● زردچوبه

کورکومین موجود در این ادویه علاوه بر تسکین علایم سندروم تحریک‌پذیر روده (IBS) نقش محافظت از کبد و کمک به هضم چربی و خاصیت ضدتوموری نیز دارد. تحقیقاتی که توسط محققان آمریکایی انجام گرفته نشان می‌دهد مصرف دو وعده غذایی حاوی زردچوبه، در پیشگیری از بیماری آلزایمر موثر است.

اگرچه مصرف میزان متعادل این ادویه برای بدن مفید است اما مصرف روزی بیش از ۱۰۰ میلی گرم می‌تواند منجر به زخم معده شود. از آن جایی که زردچوبه باعث رقیق شدن خون می‌شود، در صورتی که خونریزی دارید، قرار است عمل شوید یا داروی رقیق کننده خون مصرف می‌کنید، از مصرف زیاد آن بپرهیزید.

مصرف زیاد آن، میزان قند خون را کاهش می‌دهد. باید مصرف زردچوبه را به هفته‌ای یک قاشق مرباخوری محدود کنید.

● سویا

از این دانه در تهیه سس و شیرسویا استفاده می‌شود. سویا نسبت به گوشت، حاوی چربی اشباع شده کمتری است و حاوی مقادیر فراوانی اسید چرب امگا۳ است که برای سلامت قلب مفید است دانه سویا تصفیه نشده نیز حاوی تمامی هفت اسیدآمینه اساسی لازم برای حفظ و بازسازی تمامی بافت‌های بدن از عضلات تا مو است.

از طرف دیگر سویا حاوی مقادیر زیادی مواد شیمیایی است که مانع هضم پروتئین و جذب مواد معدنی می‌شود و نیز روی سوخت و ساز بدن تاثیر می‌گذارد. اگرچه سویا خطر بروز سرطان سینه را کمی کاهش می‌دهد اما تحقیقی که در آمریکا انجام گرفت نشان داد مصرف مکمل‌های سویا می‌تواند برای افرادی که از این بیماری جان سالم به در بردند، کمی خطرناک باشد.

مکمل‌های سویا حاوی مقدار بالای ایزوفلاوانز (Isoflavones) شبیه به استروژن است که سلول‌های تومور را به تقسیم و تکثیر تشویق می‌کند. کارشناسان، مصرف روزی یک وعده فرآورده تصفیه نشده سویا را توصیه می‌کنند.

● فلفل

کپسیسین (Capsaicin) موجود در فلفل، درد را تسکین می‌دهد، گردش خون را بهبود می‌بخشد و با تومورهای سرطانی مقابله می‌کند. مصرف فلفل باعث کاهش وزن در افراد چاق می‌شود.

اما محققان دانشگاهی معتقدند، مصرف روزی یک دانه فلفل تند، خطر سرطان معده را ۱۵ درصد افزایش می‌دهد و سندروم تحریک پذیر روده را نیز تشدید می‌ کند. فلفل با کاهش حفاظ‌های معده باعث زخم، سوءهاضمه و یا سوزش سردل می‌شود. برای به دست آوردن حداکثر فایده، هفته‌ای سه‌عدد فلفل همراه با رژیم غذایی متعادل بخورید.

● ماهی چرب

ماهی‌های ساردین، آزاد و ماکرو سرشار از امگا۳ هستند که مانع بیماری قلبی می‌شود و سلامت مغز را نیز تقویت می‌کند. ماهی‌های چرب غنی از ویتامین‌های A و D نیز می‌باشند. ماهی‌های چرب یکی از مواد غذایی نادر، حاوی ویتامین D است که معمولا با قرار گرفتن در معرض نور خورشید در بدن تولید می‌شود.

ویتامین D، سراتونین (Seratonin) را -نوعی هورمونی که روی روحیه فرد تاثیر مثبتی می‌گذارد- تقویت می‌کند. اما سموم موجود در دریاها که در بافت‌های چربی تجمع پیدا می‌کنند، با محدود کردن توانایی تولید انسولین در بدن، خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش می‌دهد. بنابراین مصرف هفته‌ای ۱۴۰ گرم به افراد عادی توصیه شده و زنان در سن باروری و کودکان نباید هفته‌ای بیش از دو وعده ماهی چرب بخورند.

پارمیس ایزدپناه