چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تقـویم آفتـابی
شهر نیاسر یا به بیانی دیگر کهن باغشهر ایران در فاصله ۲۴ کیلومتری غرب شهر کاشان و از توابع شهرستان کاشان در استان اصفهان واقع است. این شهر علاوه بر چشم اندازهای بینظیر و بسیار زیبا دارای گنجینههای با ارزش تاریخی میباشد. میراثی که ثابت میکند ایران از گذشتههای دور از مراکز علمی جهان بوده است. چارتاقی نیاسر نمونهای از آثار تاریخی این شهر است که نبوغ علمی ایرانیان باستان را گواهی میدهد. این بنا که کاربرد نجومی و تقویمی داشته است و به اشتباه برخی آنرا آتشکده مینامند، در ناحیهای مرتفع در کوههای کرکس در کمی بالاتر از چشمه اسکندریه قرار گرفته است.
● تاریخچه ساخت بنا
ساخت این بنا به طور سنتی به اردشیر اول یا اردشیر پاپکان در دوره ساسانی باز میگردد. برخی آن را مربوط به اواخر دوره اشکانی نیز میدانند. اما از نظر درستی مطلب این بنا مربوط به دوره ساسانی است چرا که از بناهای شیوه پارس دوم است. بناهای شیوه پارس دوم که ریشه اصلی معماری ایران را در بر دارد، یعنی آغازگر آن پوششهای گنبد معماریای است که در زمان ساسانیان نمایان میگردد، بناهاییاند که بنابر گفته آقای حسن پیرنیا شیوه پارس دوم مینامند.
آتشکدهها و چارتاقیها همچون چارتاقی نیاسر که از این زمان بدست آمدهاند تقریباً دارای پلان یکسان بوده و در یک مربع محاط شدهاند و روی چهار ستون از سنگ و گچ بنا گردیدهاند. این بناها همگی مربوط به دوره ساسانی هستند و چارتاقی نیاسر توسط اردشیر پاپکان در اوایل دوره ساسانی ساخته شده است.
● معماری بنا
چارتاقی نیاسر با استفاده از تناسبات هندسی دقیق بیانگر منطق خاصی است که در سبک پارس دوم رعایت شده است. این بنا یک چهارتاقی با نقشه سنتی است، اطاق مربع به ضلع ۲۰/۶ متر، محدود شده با چهار ستون در گوشهای و پوشیده با یک گنبد. ولی این گنبد به واسطه آثار فنون اجرا بسیار جالب است. مصالح ساختمانی آن از سنگهای موجود در محل (سنگهای آهکی رسوبی)، گچ و نی است که این نیها در چشمهای نزدیک به این محل (چشمه اسکندریه) میرویند. در قسمت پایینی بنا، تقریباً تا نیمه ارتفاع درگاهها، با قلوه سنگهای طبیعی و با ملات قیرچار و از آن به بالا تا محل ترنبهها (طاقهای مخروطی گوشهها) با سنگهای چهارگوش ساخته شده اما چغدها (بالای درگاه) را با سنگ تراشیده به شکل آجرهای بزرگ و کلفت ساختهاند. خود گنبد از روی ترنبهها ساخته شده و ارتفاع میگیرد. طرح بازسازی گنبد از نوع ترکین است و هشت ترک یا «تویزه» گچی، فرم آن را مشخص میکند. گنبد بوسیله تودهای از گچ و خرده مصالح (پارهسنگ، قلوهسنگ و ) ساخته شده است. این گنبد باقیمانده هشت تویزه گچی مسلح به نی را در لابلای اندود داخلی تاق شامل میشود که به عنوان راهنمای ساخت تودههای گچ و سنگ بکار رفتهاند. قوسهایی که بین چهار پایه این بنا زده شدهاند از نوع کلیل بوده و سابقهای تاریخی دارند. مربعی که بین چهار ستون بوجود میآید بوسیله ترنبههایی از نوع فیلپوش به دایره تبدیل شده و زیربنای گنبد اصلی میگردد. در بناهای این شیوه از پوششهای قوسدار و مثلاً طاقهای استوانهای استفاده میشود و بکار بردن طاق در بنا، بناچار در طرح آن اثر میگذارد زیرا چنین طاقهایی نیروهای رانشی از طرفین دارند. برای جلوگیری و خنثیکردن چنین نیروهایی که از رانش رواق بزرگ حاصل میشود معمار ناچار است در یک یا دو طرف آن اشکوبها و طاقهایی بسازد که این رانش را بتدریج ضعیف کند بطوری که در جرز آخر چندان اثری نداشته باشد. انتقال رانش که سبب ظرافت و زیبایی بنا میشود منطق معماری ایرانی است و تاکنون هم ادامه یافته و در کلیه مساجد و مدارس بکار رفته است.
بنا بر عقیده پرفسور آندره گدار فرانسوی، چارتاقی نیاسر بدون بکار بردن چوب، با سنگهایی که در محل موجود بوده و نیز با گچ و نی ساخته شده است. سازنده این بنا حتی چوب بستهای کمکی نیز در اختیار نداشته و دلیل آن ضخامت فوقالعاده قسمت پایین دیوارهای بناست. مسلم است که فشار وارده از سقف سبک و بلند یک طاق مربع که هر ضلع آن ۶ متر و ۲۰ سانتیمتر است به لحاظ استایی، وجود دیواری به ضخامت ۳ متر را ایجاب نمیکند. اما معمار میدانسته است که با نبودن چوب بست باید خود و دستیارانش به آسانی بتوانند به دور گنبدی که باید بسازند در حرکت بوده و مصالح مورد نیاز را در دسترس خود داشته باشند. بنابراین راهروی به عرض ۲ متر به دور گنبد بوجود آورده و ضخامت فوقالعاده دیوارها هم به این ترتیب توجیه میشوند.
ساختمان چارتاقی از بیرون مانند توده مکعبی به نظر میرسد که چهار درگاه پهن در آن ایجاد و بدنه کوتاه واسطه و سپس خودگنبد را روی آن قرار داده باشند. در داخل سقف مستقیماً از روی زمینه مربع اطاق، مانند سقفی به شکل چهارترک شروع شده و بعد به تدریج از شکل چهارگوش به صورت مدور درآمده، به گنبد تبدیل میشود. به نظر آندره گدار در ساختمان نیاسر مشکل ساختن گنبد مدور روی زمینه مربع را به این طریق حل کردهاند که روی زوایای مربع طاقهای مخروطی کوچکی ساخته و به این ترتیب کار ساختمان را با قوسهای مجرد متوازی آسان کردهاند. ساخت گنبد روی طاقهای مخروطی گوشه، در دوره ساسانی کاری هوشمندانه بوده است.
سبک معماری و نوع مصالح بکار برده شده دلیلی بر پایداری این بنا در مقابل زلزله در طول قرنهای گذشته است.
● نقش کاربردی بنا
تا مدتها باور بر این بود که این بنا نقش آتشکده را داشته است. ولی در سال ۱۳۸۰ آقای رضا مرادی غیاثآبادی ثابت کرد که این بنا نقشی غیر از آتشکده داشته است. چارتاقیها در ایران به منظور محاسبه زمان با استفاده از تغییرات میل خورشید ساخته میشدند. این بنا نوعی تقویم آفتابی است، در ابتدا و میانه هر فصل هنگام طلوع خورشید پرتوهای خورشید از زوایای مشخصی بر این بنا میتابد و از روزنههای میان پایههای چارتاقی دیده میشود، به گونهای که اگر به طور مایل در کنار پایهای از بنا ایستاده باشیم، در میان پایههای مقابل ما مثلثی دیده میشود که پرتوها از آن عبور میکنند. در ساختار بنا، منطقه انتقالی که با سنگهای چهارگوش ساخته شده، روزنهای را به شکل مستطیل بر روی هر قوس در میان پایهها تشکیل میدهد که وقتی از زاویه به آنها نگاه می کنیم به شکل مثلث به نظر میرسد. تا مدتها عملکرد این روزنهها مبهم بود. دقت محاسبات نجومی و تقویمی این بنا در بین دیگر بناها و تقویمهای آفتابی منحصر به فرد است. چارتاقی نیاسر رصدخانه باستانی است که هنوز نیز این کاربرد را دارد. طوری که امروزه در نزدیکی آن رصدخانهای ساخته شده که بوسیله سیستمهای مدرن امروزی محاسبات نجومی و تقویمی را انجام میدهد، یعنی نقشی که چارتاقی نیاسر در طول ۲۰۰۰ سال پیش انجام میداد. چند سالی است که هر ساله مراسم تماشای طلوع خورشید در نخستین روز هر فصل سال در کنار چارتاقی نیاسر برگزار میشود. این بنای شگفتانگیز با شماره ۳۱۶ در فهرست آثار ملی ثبت گردیده است.
مرتضی جوهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست