دوشنبه, ۲۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 10 June, 2024
مجله ویستا

یک معاونت چالش‌زا


یک معاونت چالش‌زا

شکل و شمایل بخش فرهنگی و هنری کابینه یازدهم با انتصاب سه معاون از مجموعه معاونان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال تکمیل شدن است

شکل و شمایل بخش فرهنگی و هنری کابینه یازدهم با انتصاب سه معاون از مجموعه معاونان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال تکمیل شدن است و آنچه تاکنون روشن شده این که تغییرات مدنظر علی جنتی در این وزارتخانه پر از برنامه و البته تا حدودی چالش‌زا به سمتی است که رویه عقلانی آن بر دیگر رویه‌ها برتری یافته و کسانی سکان دو معاونت مهم هنری و سینمایی را به‌عهده گرفته‌اند که مشی‌شان معتدل است و در سمت‌های پیشین هم نشانی از تندروی یا کندروی و غلتیدن به چپ و راست نداشته‌اند.

آنچه مسلم است تعیین دو معاون باقیمانده از مجموعه شش معاونت (معاونت قرآنی در دولت دهم به معاونت های وزارت ارشاد افزوده شد) اهمیت بسیاری دارد.

اما معاونت امور فرهنگی این وزارتخانه مهم ترین بخش فرهنگی در ساختارهای فرهنگی کشور و یکی از کلیدی ترین بخش های وزارت ارشاد است و از همین رو علی جنتی با حساسیت بالایی این بخش را رصد می کند و برای انتصاب معاون زمان بیشتری را گذاشته است.

معاونت فرهنگی در دوره دولت دهم با ناکارآمدی های زیادی روبه رو بود و البته کارهای مثبت و خوبی هم در این دوره انجام شد، اما مطابق​ انتظارات از بخش فرهنگ نبود.

وزیر هم در سخنان خود چند بار نارضایتی خود را از وضع وزارتخانه در دوره گذشته اعلام کرده است، اما قدر مسلم این که لازم است شخصی به عنوان معاون فرهنگی انتخاب شود که با فرهنگ زندگی کرده و در فرهنگ زیسته باشد.

بسیاری از صاحب نظران و نامزدهای مطرح شده البته سوابق فرهنگی هم دارند، ولی مدیریت فرهنگی، امر دشواری است و از عهده هر صاحب نظری برنمی آید.

متاسفانه در دوره گذشته برخلاف قانون، حکم سرپرستی یک مدیر برای سه سال ادامه یافت بدون این که معاون یا معاونان مربوط تعیین تکلیف کنند و برای مدیر مربوط​ یا حکم بزنند یا فرد دیگری را به عنوان مدیرکل منصوب کنند.

از این نوع مشکلات بسیار بوده و هست و ضرورت دارد که معاون فرهنگی دولت یازدهم از دامن زدن به این قبیل مشکلات برای اهالی فرهنگ دور باشد.

صرف بودجه های مربوط در معاونت امور فرهنگی از مهم ترین مسائل و البته چالش های این حوزه است و وزیر محترم باید معاونی انتخاب کند که در تقسیم بودجه و بویژه بودجه های حمایتی از بخش فرهنگ اعتدال را رعایت کند تا جیب کسانی پر نشود و در مقابل کسانی ذره ای حمایت نبینند البته نگاه مناسب و در شأن حوزه فرهنگ هم امری مهم و حیاتی است و معاون فرهنگی باید بتواند فضای لازم برای رعایت شأن و منزلت اهالی فرهنگ، نویسندگان، مترجمان، ناشران و هنرمندان را فراهم کند.

به نظر می رسد معاون فرهنگی وزیر ارشاد باید از میان اهالی فرهنگ و البته مدیران انتخاب شود تا هم بتواند فرهنگ را راهبری کرده و هم مدیریت فرهنگی لازم را اعمال کند. در این صورت است که می توان به دولت تدبیر و امید و نگاه اعتدالی مدنظر رئیس جمهور دل بست و به روزهای درخشان در این حوزه امیدوار بود.

رضا معصومی