چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سالاد سرزمین فلاسفه


سالاد سرزمین فلاسفه

طعم این پیش غذای یونانی را بچشید

این روزها در منوی غذای بیشتر رستوران‌ها، انواع سالادها خودنمایی می‌کنند؛ از سالاد نودل و سالاد فصل گرفته تا سالاد کلم و سالاد یونانی. سالاد یونانی، سالادی است که از منطقه مدیترانه به لیست...

غذای رستوران‌های ما راه یافته و وجه تمایزش پنیری است که به آن افزوده می‌شود؛ یعنی در بسیاری از رستوران‌ها همان سالاد فصل را با کمی‌ پنیر سرو می‌کنند و به آن، لقب یونانی می‌دهند، در حالی که به قول یک سرآشپز یونانی، وجود کاهو در سالاد یونانی اشتباهی بارز از سوی آشپزهاست که از ناآگاهی آنها به ماهیت سالاد یونانی حکایت می‌کند. «دستور غذا»ی این هفته به سالاد یونانی اختصاص دارد.

ٓ● طرز تهیه

در یک کاسه بزرگ، خیار و گوجه‌فرنگی خردشده را بریزید و به آن، زیتون‌ها را اضافه کنید. پنیرهای خردشده را نیز بیفزایید و با نمک، سرکه و روغن زیتون و البته شوید خردشده تازه، آن را مزه‌دار کنید. قبل از خوردن سالاد، به مدت نیم ساعت آن را در یخچال قرار داده و سپس به تنهایی یا به همراه غذا آن را سرو کنید.

● ارزش غذایی

این سالاد تقریبا دارای ۸۰۰ کیلوکالری انرژی است اما در صورتی که این حجم به ۴ قسمت تقسیم شود، هر بشقاب محتوی ۲۰۰ کیلوکالری انرژی خواهد بود.

● خواص خیار

خیار یکی از پرطرفدارترین سبزیجاتی است که معمولا به غلط در ظرف میوه‌های فصل جای می‌گیرد؛ در حالی که خیار اساسا جزو خانواده سبزیجات بوده و به دلیل کالری بسیار اندکی که دارد، برای کسانی که رژیم لاغری می‌گیرند، بدون محدودیت توصیه می‌شود. این سبزی خنک در ماه‌های گرم تابستان بیشتر در دسترس بوده و می‌تواند به رفع عطش کمک کند. این سبزی به میزان قابل‌ملاحظه‌ای آب، ویتامین C و اسیدکافییک دارد که تمامی ‌اینها به فرو نشاندن التهابات پوستی کمک می‌کند. پوست این سبزی منبع فیبر است و بنابراین اگر هدف از خوردن این سبزی تامین فیبر مورد نیاز بدن است، توصیه می‌شود که خیار را با پوست میل کنید زیرا این سبزی هم آب فراوانی دارد و هم فیبر و این دو ترکیب می‌توانند به عملکرد بهتر دستگاه گوارش و به‌خصوص رفع یبوست کمک کنند. در ضمن دریافت پتاسیم و منیزیم نیز از دیگر فواید خوردن این سبزی به حساب می‌آید پس کسانی که فشار خون دارند، بهتر است آن را میل کنند البته با حداقل نمک.

● خواص زیتون

زیتون میوه‌ای روغنی است که زادگاهش منطقه مدیترانه است و از آن در تهیه انواع پاستا، سالاد یا حتی ماهی استفاده می‌کنند. اولین نکته‌ای که به هر بیمار قلبی توصیه می‌شود، گنجاندن مقدار مشخصی روغن زیتون در برنامه غذایی روزانه است زیرا عادت به خوردن این ماده غذایی به میزان قابل‌ملاحظه‌ای کلسترول بد را فرونشانده و زمینه بروز بیماری‌های قلبی را به حداقل می‌رساند. البته بسیاری از افراد به غلط تصور می‌کنند که روغن زیتون (که البته روغن مفیدی هم هست) چاق نمی‌کند؛ در حالی که همه روغن‌ها از مفیدترین آنها تا زیانبارترین‌شان به ازای هر گرم، ۹ کیلوکالری به بدن می‌رسانند که در صورت عدم محاسبه آن در کل انرژی دریافتی باعث اضافه وزن و چاقی خواهد شد بنابراین نباید به بهانه مفید بودن در مصرف این ماده غذایی زیاده‌وری کرد.

● خواص گوجه‌فرنگی

این سبزی قرمز که منبع لیکوپن است، یک ضد سرطان قوی تلقی می‌شود که ویتامین C دارد و مصرف آن باعث به تاخیر افتادن روند پیری به خصوص در خانم‌ها می‌شود. مطالعه‌ها نشان داده‌اند که عادت به خوردن روزی یک عدد گوجه‌فرنگی به میزان ۳۶ درصد نیاز بدن به ویتامین C را تامین می‌کند و تکرار این عادت می‌تواند زمینه بروز بیماری‌های قلبی را به حداقل برساند زیرا دریافت لیکوپن، سطح کلسترول بد خون را پایین آورده و به این ترتیب احتمال بروز بیماری‌های قلبی را به صفر می‌رساند. یادتان باشد که خوردن ۱۰۰ گرم گوجه‌فرنگی یک واحد سبزی به حساب آمده و ۲۵ کیلوکالری انرژی دارد بنابراین باید آن را در کل انرژی دریافتی روزانه گنجاند.

● خواص شوید

این سبزی برگ سبز، منبع فیبر فراوان است اما علاوه بر فیبر دارای ترکیباتی است که به کاهش چربی خون کمک می‌کند. بنابراین مصرف تازه آن به کسانی که از این اختلال رنج می‌برند، توصیه می‌شود. جالب است بدانید خاصیت ادرارآوری این سبزی نیز برای کاهش فشارخون موثر است بنابراین چه بهتر که آن را در برنامه غذایی خود بگنجانید؛ البته اگر به فشارخون بالا دچارید. یادتان باشد که هر لیوان خردشده این سبزی یک واحد سبزی به حساب می‌آید و دارای ۲۵ کیلوکالری انرژی است و زیاده‌روی در مصرفش می‌تواند اضافه کالری ایجاد کند.

● مواد لازم (برای ۴ نفر)

▪ خیار خردشده/ ۴ لیوان/ ۷۵ کیلوکالری

▪ گوجه‌فرنگی خردشده/ ۳ لیوان/ ۷۵ کیلوکالری

▪ زیتون‌سیاه/ ۳۶ عدد/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ پنیر خردشده/ ۲۰۰ گرم/ ۲۵۰ کیلوکالری

▪ شوید خردشده/ نصف لیوان/ ۱۵ کیلوکالری

▪ روغن زیتون/ ۴ قاشق غذاخوری/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ سرکه تازه و نمک/ به میزان دلخواه/ صفر

● همراه این سالاد بخورید

اصل این سالاد با روغن زیتون و سرکه سرو می‌شود که بهتر است از نوع بالزامیک باشد تا خاصیت اشتهاآوری این سالاد بیش از پیش افزایش پیدا کند. هرگز به این سالاد سس مایونز نزنید زیرا تهیه سالاد به این طریق نوعی ناآگاهی از چگونگی سرو این سالاد به حساب می‌آید. یونانی‌ها این سالاد را با نان سوخاری (البته آغشته به کمی ‌روغن زیتون و گرم شده در فر) میل می‌کنند. شما هم می‌توانید این روش را امتحان کنید.

● ماندگی و کهنگی

سعی کنید تا جایی که امکان دارد سالادتان را تنها برای یک وعده تهیه کرده و آن را تمام و کمال میل کنید؛ زیرا در غیر این صورت، سبزیجات خردشده در معرض اکسیژن موجود در یخچال، ویتامین‌های خود را از دست می‌دهند و به این ترتیب، ارزش غذایی سالاد که همان وجود ویتامین‌هاست، به میزان قابل‌ملاحظه‌ای کاهش پیدا می‌کند.

● اگر اضافه وزن دارید

به جای زیتون سیاه از نوع سبز آن استفاده کنید؛ البته به تعداد کمتر، زیرا چرب‌تر است. ضمنا روغن زیتون کمتری به سالادتان اضافه کنید زیرا با وجودی که این روغن جزو بهترین‌هاست اما کالری دارد و می‌تواند اضافه‌وزن‌تان را تشدید کند.

● اگر بیماری قلبی دارید

گوجه فرنگی بیشتری در سالادتان بریزید و به‌عنوان یک طعم‌دهنده از سیر تازه در سالادتان استفاده کنید. به این ترتیب، بهبود بیماری‌تان تسریع خواهد شد البته بهتر است پنیرتان از نوع کم‌چرب باشد زیرا چربی پنیر برای بیماران قلبی توصیه نمی‌شود.

● اگر دیابت دارید

این سالاد، گزینه‌ای مناسب برای بیمارانی است که قند بالا دارند. البته بهتر است پنیر را محدود و میزان گوجه‌فرنگی را بیشتر کنند. چاشنی این سالاد بهتر است سرکه بالزامیک باشد زیرا عادت به خوردن این چاشنی به تنظیم قندخون کمک می‌کند.

سارا حسنلو



همچنین مشاهده کنید