پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

رادیو تریبون آزاد اقتصاد و فناوری


رادیو تریبون آزاد اقتصاد و فناوری

گزارش پشت صحنه برنامه «اقتصاد و فناوری» رادیو اقتصاد

رادیو اقتصاد در مسیر توسعه اقتصادی کشور و آگاهی‌رسانی به اقشار مختلف جامعه و ارائه اطلاعات مورد نیاز مخاطبان این شبکه رادیویی گام‌های موثری برمی‌دارد و می‌کوشد با به کارگیری روش‌های کارآمد به منظور افزایش ظرفیت و کارایی بخش‌های اقتصادی (در زمینه کارآفرینی و تولید محصولات داخلی) نقشی موثر در این خصوص داشته باشد.

روزهای سه‌شنبه هر هفته ساعت ۱۸ برنامه‌ای به نام «اقتصاد و فناوری» روی موج FM ردیف ۹۸ مگا هرتز به صورت زنده پخش می‌شود.

به منظور آشنایی بیشتر با اهداف برنامه به استودیو پخش رادیو اقتصاد آمده‌ام. لیلا امیدیگانه، سردبیر برنامه اقتصاد و فناوری می‌گوید: این برنامه رادیو اقتصاد است که در حوزه فناوری فعالیت می‌کند. شعار برنامه، از ایده تا عمل است.

به گفته لیلا امیدیگانه، بدون توجه به سه عامل تعیین کننده یعنی دانش، تحول، تغییرات سریع و مداوم و جهانی شدن، نمی‌توان مباحث اقتصادی را ادامه داد. اگر بنگاه‌های اقتصادی این سه عامل را نداشته باشند، توسعه پایدار برای آنها مفهوم و معنی ندارد، زیرا پس از مدتی، کار آنها متوقف می‌شود. کاری که در برنامه اقتصاد و فناوری انجام می‌شود، طرح ایده‌ها و مباحث دانش‌محور است. از سوی دیگر، فضای گفت‌وگو برای صاحبان ایده و افراد سرمایه‌گذار در راستای تولید ملی در برنامه اقتصاد و فناوری باز است.

یگانه معتقد است: بنگاه‌های اقتصادی دنیا به این نتیجه رسیده‌اند نیروی محرکه‌ای که باعث موفقیت‌های اقتصادی در عصر کنونی می‌شود، دانش است، زیرا دانش منبع و سرچشمه همه مزیت‌ها و فعالیت‌های فنی و بازرگانی است. در اقتصاد امروز، اقتصاد دانش‌بنیان به اقتصادی گفته می‌شود که در آن تولید، توزیع و استفاده از دانش عامل اصلی رشد، ایجاد ثروت و اشتغالزایی است که این مساله در درازمدت باعث افزایش نرخ رشد اقتصادی به طور مستمر می‌شود. در ضمن فناوری‌های جدید، زیربنای لازم برای نوآوری و ابتکار بیشتر به منظور بهره‌برداری از دانش است. یعنی دانش رقابت‌پذیری را در بنگاه‌های اقتصادی بالا می‌برد. وقتی رقابت‌پذیری بالا می‌رود بنگاه‌ها بیشتر به کیفیت محصولات خود توجه می‌کنند.

وی می‌گوید: یکی از رسالت‌های برنامه اقتصاد و فناوری این است که با مسئولان ارتباط برقرار کرده، مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز رشد را مطرح می‌کنیم. سردبیر برنامه، مسئولان و صاحبان ایده‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاران را به شنیدن این برنامه دعوت می‌کند.

چند دقیقه به شروع برنامه مانده با ثمره رضایی مسئول هماهنگی برنامه و آیتم‌ساز بخش با نخبگان گفت‌وگو می‌کنم. او می‌گوید: علاوه بر کارشناس ثابت برنامه، هر هفته یک مهمان حضوری و تلفنی در برنامه داریم که در مورد افق‌های پیش روی یک طرح صحبت می‌کند تا افراد صاحب طرح و ایده در زمینه ارائه طرح و این که چگونه می‌توانند آن را به تولید انبوه برسانند، آگاهی کسب کنند.

در مورد چالش‌های فناوری بین‌المللی که از چه طریق می‌توان طرحی را در سطح بین‌المللی به ثبت رساند نیز اطلاعاتی در اختیار مخاطبان برنامه قرار می‌گیرد.

رضایی می‌گوید: یکی از مشکلات برنامه‌های زنده بخش هماهنگی آن است، زیرا با کارشناسان و مسئولان ذی‌ربط پیش از برنامه تماس می‌گیرم، ولی گاهی اتفاق می‌افتد در زمان پخش برنامه وقتی با آنها تماس گرفته می‌شود تلفن همراهشان به دلایل مختلف در دسترس نیست. گاهی اوقات که با تلفن ثابت آنها تماس می‌گیرم جسله‌ای فوری برایشان پیش آمده، به همین دلیل برای روی خط آوردن افراد خاص دچار مشکل می‌شوم. اما اگر این دوستان برای یک صحبت کوتاه بخواهند به استودیو پخش بیایند چند ساعت باید وقت بگذارند. البته اشخاصی هم هستند که همکاری بسیار خوبی دارند.

به گفته ثمره رضایی، از ویژگی‌های برنامه اقتصاد فناوری این است که مختص تهران نیست بلکه تمام مراکز علمی کشور را در بر می‌گیرد.

حمیده رستگار، مجری، برنامه را با سلام آغاز می‌کند و می‌گوید: «اینجا تریبون آزاد اقتصادی و فناوری است؛ جایی که شما شنوندگان فرهیخته رادیو اقتصاد با بیان و نگاه نکته سنج خود چالش‌ها، نقاط ضعف و قوت و دغدغه‌های اقتصادی در حوزه فناوری کشور را با ما در میان می‌گذارید و مفتخریم مهم‌ترین رسالت این برنامه ایجاد ارتباط موثر بین مردم و مسئولان است.»

موسیقی کوتاهی پخش می‌شود و سردبیر به او می‌گوید اعلام برنامه کن و فرکانس رادیو اقتصاد را بگو. ابتدا کارشناس ثابت برنامه مجید زنگویی، مهمان این هفته را معرفی می‌کند و در مورد محور کلی برنامه توضیحات مختصری می‌دهد. رستگار، مجری برنامه با اعلام سامانه پیامکی ۳۰۰۰۰۳۶۳۷ و شماره تلفن ۲۲۶۵۲۵۲۵ از شنوندگان درخواست می‌کند سوالات خود را مطرح کنند.

مجید زنگویی معاون پارک علم و فناوری استان لرستان و عضو هیات کار گروه سرمایه‌گذاری و جذب منابع انجمن پارک‌های علم و فناوری ایران است. او می‌گوید: یکی از مشکلات ما در بحث فناوری عدم‌اطلاع‌رسانی صحیح و بیان مشکلات است، به همین منظور هدف از ارائه آن روان کردن فرآیند‌های تجاری‌سازی و تولید محصولات دانش بنیان در کشور است و سعی می‌کنیم زبان گویای شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری باشیم. الان متولیان حوزه فناوری در کشور، وزارت علوم و تحقیقات و دفتر فناوری ریاست جمهوری است.

در این برنامه سراغ پارک‌های علم و فناوری می‌رویم و کارهایی را که در دست اقدام دارند، معرفی می‌کنیم.

به روز باشید: «نو به نو، تازه به تازه، با ما به روز باشید!» این آرم بخش به روز باشید برنامه است. سردبیر برنامه می‌‌گوید: برای تامین محتوای این بخش، ما هر هفته آماری از فناوری‌ها و اختراعات ثبت شده جمع‌آوری می‌کنیم و در این بخش، درباره برخی از آنها اطلاعاتی به مخاطبان داده می‌شود. در برنامه این هفته گزارشی در خصوص شوره گیر کولر آبی پخش شد، زیرا به دلیل سختی آب در بیشتر نقاط کشور، شاهد تولید رسوب و شوره در کولرهای آبی هستیم. شوره گیر با هدف رفع این مشکل تولید می‌شود، چون از طریق جذب یون‌های خنثی و مزاحم موجود در آب، مانع تولید شوره و رسوب در کولر آبی می‌شود. این کار از پوسیدگی و زنگ زدن بدنه کولر آبی جلوگیری می‌کند و باعث سالم ماندن پوشال‌های کولر و هوادهی بهتر آن می‌شود. همچنین از سامانه جدید درمان سرطان که در کشور تولید شده و طرح کنترل وضعیت صندلی هواپیما در زمان برخاستن و نشستن، اطلاعاتی ارائه می‌شود.

بخش با نخبگان یکی از بخش‌های جذاب برنامه است. صاحبان ایده، طرح خود را معرفی می‌کنند و از مشکلاتی که در زمینه تولید انبوه دارند، می‌گویند. به گفته عوامل برنامه، همیشه افراد سرمایه‌گذار با برنامه تماس می‌گیرند تا در زمینه تجاری‌سازی همکاری کنند و ما این افراد را به هم ربط می‌دهیم. در برنامه امروز، شخصی ماسک‌های نانو طراحی کرده که دارای خواص گل بابونه است و برای آرامش‌بخشی کسانی که میگرن دارند بسیار موثر است.

سیدمیثم کطائیان تهیه‌کننده برنامه اقتصاد و فناوری حدود ۱۵ سال است در رادیو فعالیت می‌کند و دانش آموخته کارشناسی ارشد تهیه‌کنندگی است.

کطائیان می‌گوید: من کارم را در رادیو با شاگردی در محضر استادانی همچون نعمت‌الله رئوفی که از تهیه‌کنندگان پیشکسوت رادیوست و دیگر عزیزانی که مجال نیست اسم آنها را ذکر کنم، شروع کرده‌ام. در این سال‌ها آموخته‌ام هر شبکه رادیویی اهدافی را دنبال می‌کند که مهم‌ترین آنها پاسخگویی به نیاز مخاطب است و چون رادیو اقتصاد نیز شبکه‌ای تخصصی است که مخاطبان آن خاص و نخبه هستند، پس بار مسئولیت من به عنوان تهیه‌کننده در کنار سردبیر و دیگر عوامل برنامه‌ساز سنگین‌تر می‌شود و همگی در جهت ارائه برنامه‌ای پرمحتوا گام برمی‌داریم.

وی ادامه می‌دهد: از آنجا که برنامه ما، گفت‌وگومحور است، تلاش می‌کنیم با استفاده از فاکتورهای مناسب، برنامه‌ای شنیدنی و با محتوا ارائه شود.

حمیده رستگار مجری برنامه، با جمله «اندیشه‌ها و باورهایتان بلند و خدا نگهدار» برنامه را تمام می‌کند.

از او می‌پرسم چه حس و حالی در زمان اجرای این برنامه دارید که می‌گوید: در این برنامه با مخاطب خاصی مواجه هستم و برای قشری که سرمایه کشور و گروه مولد هستند برنامه اجرا می‌کنم. هدف، جذب افراد مستعد است زیرا نگران فرار مغزها هستیم. کار گروهی ما در این جمله خلاصه می‌شود: دانش سرمایه‌ای معنوی و مولفه‌ای پایدار است و جامعه دانش‌محور به توسعه پایدار می‌رسد.

سیما پویا