پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

چرا نباید دندان شیری را کشید؟


چرا نباید دندان شیری را کشید؟

مهم ترین دلیلی که باید دندان‌های شیری کودک را نگه داریم این است که دندان‌های دائمی در دهان کودک رشد نکرده و برای جویدن به این دندان‌های شیری نیاز دارد. عملکرد دندان‌های شیری …

مهم ترین دلیلی که باید دندان‌های شیری کودک را نگه داریم این است که دندان‌های دائمی در دهان کودک رشد نکرده و برای جویدن به این دندان‌های شیری نیاز دارد. عملکرد دندان‌های شیری در دهان کودک غذا خوردن است تا زمانی که هنوز دندان‌های دائمی در دهان کودک جایگزین نشده طبیعتا باید از همین دندان‌های شیری برای غذا خوردن استفاده کند...

دندان‌های جلویی در جویدن و گاز گرفتن به کودک کمک می‌کند و هم از لحاظ زیبایی در روحیه او تاثیر بسزایی دارد اما در مورد دندانی که خراب شده چطور باید آن دندان را درست کنیم یا بکشیم؟ کشیدن زودهنگام دندان‌ها در غذا خوردن برای کودکان مشکل ایجاد می‌کند. زمانی که فضای خالی وجود دارد در آن فضا کودک نمی‌تواند غذا بجود و مساله دیگر این است که دندان‌ها علاوه بر وظیفه جویدن، خود یک فضای نگهدارنده‌های طبیعی هستند. ما یک سری دندان‌های دائمی داریم که در ۵ تا ۶ سالگی در دهان کودک شروع به رشد می‌کند که آنها جایگزین دندان‌های شیری نمی‌شوند مستقیم در داخل دهان می رویند و تمایل دارند که به سمت جلو حرکت کنند. پس درواقع چیزی که جلوی حرکت رو به جلوی این دندان‌ها را می‌گیرد همان دندان‌های شیری هستند. اگر این دندان‌های شیری زودهنگام کشیده شوند این دندان‌ها به سمت جلو حرکت می‌کنند و فضای دندان‌های دائمی که قرار است از پایین روییده و جایگزین دندان‌های شیری شوند، را پر می‌کنند. بنابراین بعدها کودک با کمبود فضا مواجه خواهد شد. مساله مهم دیگر این است که دندان شیری دچار پوسیدگی، ایجاد درد و ناراحتی می‌کند و اگر به موقع درمان نشود عفونت خواهد کرد و این عفونت می‌تواند از طریق نوک دندان شیری به جوانه دندان دائمی صدمه بزند و این مسأله لزوم درمان یک دندان شیری را مشخص می‌کند.

بنابراین اگر دندان شیری درمان نشود باز هم کودک در غذا خوردن مشکل پیدا می‌کند و دچار درد و ناراحتی می‌شود و اگر باز هم درمان نشود قضیه عفونت دندان پیش می‌آید. از دست دادن دندان‌های شیری به خصوص دندان‌های جلویی اثرات بدی روی تکلم کودک می‌گذارد. یعنی وقتی کودک دندان‌های جلویی را نداشته باشد مسلما در تکلم مشکل پیدا می‌کند. البته این یک دوره طبیعی است یعنی زمانی که دندان‌های شیری می‌افتد تا زمانی که دندان‌های دائمی رشد کنند کودک در تکلم مشکل پیدا می‌کند ولی اگر دندان‌ها را زودهنگام از دست بدهد، اختلال تکلم مدت طولانی‌تری ممکن است به صورت عادت در دهان کودک باقی بماند و به هر حال از نظر روحی هم برای کودکان آزاردهنده است. والدین نباید به این شکل به دندان‌های شیری نگاه کنند که دندان شیری اهمیتی ندارد و باید در حفظ و نگهداری دندان‌های شیری کودکان خود نهایت تلاش خود را بکنند تا وقتی که این دندان ها به طور طبیعی بیفتند.

دکتر فرناز مهتی‌سیر

متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی

استادیار دانشگاه علوم پزشکی آزاد