چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
وقتی دور چشم منگوله درمی آورد
![وقتی دور چشم منگوله درمی آورد](/web/imgs/16/161/0rbml1.jpeg)
چشمها نقش مهمی در زیبایی صورت دارند. البته تا وقتی که عاملی این زیبایی را به خطر نیندازد. فقط کافی است هالههای سیاه دور چشم را بگیرند یا پلکها ایستادگیشان را از دست بدهند و بیفتند یا خال و زگیل یا حتی دانههای چربیریزی هوس کنند آن دور و اطراف بپلکند و حتی برای چند وقتی هم جا خوش کنند.
غیر از پیری که به ناچار چین و چروکی با خود میآورد و راه فرار قطعی هم ندارد، مشکلات مربوط به پلکها نقش مهمی در از بین بردن زیبایی چشمها دارند. در این مطلب دکتر مسعود داوودی، متخصص پوست و مو، درباره چند مشکل شایع پلکی و چشمی صحبت میکند و توضیح میدهد برای داشتن پلکی جوان و شاداب بهتر است چه نکاتی را از این پس رعایت کنیم تا از پیری زودرس در امان باشیم و اگر مشکلات پلکی سراغمان آمد چه طور درمانشان کنیم.
رسوب چربی اطراف چشم!
یکی از شایعترین مشکلات پلکی، رسوب چربی یا گزان پلاسما است. بعضی از کسانی که با این مشکل مواجه هستند، میدانند راه تشخیص آن رنگ زرد مایل به نارنجی است. هروقت جلوی آینه با این رنگ به خصوص در اطراف پلکها مواجه شدید، بدانید که این رنگ خبر خوبی برایتان ندارد. البته مشاهده این وضعیت نشاندهنده پیشرفت این مشکل است؛ چرا که رسوبهای چربی اول خود را به شکل نقطههایی کوچک که کمی روشنتر از پوست اطراف هستند، نمایان میکنند و به مرور زمان بزرگتر شده و تغییر رنگ میدهند.
چطور درمان میشود؟
رسوب چربی در پوست، بیشتر در افرادی که فشار خون بالایی دارند یا مبتلا به بیماریهای زمینهای مثل دیابت، تیروئید یا بیماریهای متابولیک هستند، بروز میکند. البته این رسوبهای چربی فقط به پلک اکتفا نکرده و ممکن است در سایر قسمتهای بدن مثل زانو، آرنج، بندهای انگشت و. . . هم به وجود بیایند. به همین دلیل اگر افرادی که مشکل چربی خون دارند، بتوانند آن را کنترل و درمان کنند، بدون نیاز به درمان خاصی میتوان باگذشت زمان رسوبهای چربی را از بین برد اما اگر مشکل از چربی خون نباشد، برای درمان باید از اقدامات دیگری مثل پیلینگ استفاده کرد. حتی در موارد حادتر ممکن است نیاز به جراحی باشد که در جراحی، چربی قسمت مبتلا را برداشته و پوست را مجدد بخیه میزنند.
شاید تومورخوشخیم پوستی سراغتان آمده
بعضی وقتها این رسوب چربی ممکن است با زائدههای پوستی دیگری به اسم تیرنگما (تومور خوشخیم پوستی) اشتباه گرفته شود؛ در صورتی که تیرنگما ناشی از رشد بیش از حد سلولهاست که بیشتر این سلولها در غدد عرق پوست دیده میشود. این ضایعات زمانی در اطراف پلک قابل مشاهده میشوند که این سلولها رشد فزاینده و تومورمانندی داشته باشند. تیرنگما ضایعات نسبتا برجستهای هستند که رنگشان تقریبا همرنگ خود پوست است. کلمه تقریبا را به این دلیل به کار میبریم زیرا بعضی وقتها این زائدهها کمی روشنتر از پوست اطراف بروز میکنند؛ به همین دلیل این اختلاف رنگ و غیرمسطح بودنش ظاهری ناخوشایند را در صورت فرد ایجاد میکند اما چون تعدادشان زیاد است، میتوان این بیماری را به راحتی از رسوب چربی متمایز کرد.
چطور درمان میشوند؟
این تومورهای خوشخیم پوستی از نظر سلامتی مشکلساز نیست اما همانطور که گفته شد، از نظر ظاهری ممکن است برای بیمار جلوه خوبی نداشته باشد. به همین دلیل میتوان توسط دستگاههای لیزر یا تجهیزات رادیوسرجری این تومورها را با امواج رادیویی سوزاند.
کیستهای کراتینی یا میلیا
کیستهای کراتینی هم جزء بیماریهای اطراف پلک است اما ممکن است برای افراد قابل تشخیص نباشد که مشکل از تیرنگما یا رسوبی چربی است یا پای بیماری دیگری در میان است. کیستهای کراتینی که نام علمیشان «میلیا» است، به دلیل تجمع ماده کراتین در زیر پوست به وجود میآیند. این کیستها مانند تیرنگما از نظر سلامتی مشکلی ندارد اما ظاهرشان باعث میشود چشم زیبایی سابق را نداشته باشد.
چطور درمان میشوند؟
کیستهای کراتینی یا میلیاها نقطههای سفید رنگ برجستهای است که به اندازه سرسوزن هستند. روش درمانی این بیماری سادهتر از دو زائده دیگر است؛ میتوان با استفاده از سر سوزن معمولی استریل شده، توده کراتینی ظریف را خارج کرد. برای تخلیه میلیا افراد بدون محدودیت قادر به خارجسازی کیستها هستند اما حتما باید این کار را با نظارت و مشاوره متخصص پوست انجام دهند.
بی گدار به آب نزنید!
متاسفانه خیلی از افراد فکر میکنند اگر سر سوزن را روی شعله آتش قرار بدهند، سوزن استریل میشود. در صورتی که این شیوه درستی برای استریل نیست زیرا ممکن است هنگام خارجسازی کیستها آن سیاهی که سرسوزن هنگام قرار گرفتن روی آتش ایجاد میشود، به زیر پوست رسوب کرده و نمایی شبیه به خالکوبی ایجاد کند. توصیه میشود برای این کار حتما از سوزنهای استریلی استفاده کنید که در داروخانهها به صورت وکیوم شده به فروش میرسانند.
خالهای گوشتی
خالهای گوشتی که بیشتر در اطراف چشم و پلک و سایر قسمتهای دیگر مثل گردن، زیر بغل و کشالهها مشاهده میشوند، یکی دیگر از مشکلات پوستی است که ممکن است هر فردی به آن دچار شود. این تودههای گوشتی برجسته، نسبتا شل و سست است که به پوست چسبیدهاند. رنگ این خالهای گوشتی ممکن است رنگ پوست اطراف بوده یا کمی تیرهتر باشند.
چاقها مراقب منگولههای گوشتی باشند
خالهای گوشتی که به منگولههای پوستی مشهور هستند، بیشتر گریبانگیر افرادی میشوند که چاق هستند و اضافه وزن دارند. همچنین افرادی که زمینه ارثی و ژنتیکی برای بروز این ضایعات را دارند، نسبت به افراد عادی جامعه بیشتر دچار این مشکل میشوند. بهترین راه درمان، سوزاندن این تودههای گوشتی است. پوست اطراف پلک ترمیمپذیری بسیار خوبی دارد به همین دلیل بعد از برداشتن خالها خبری از جای زخم یا اسکار نیست.
این زائدههای پوستی شما را رها نمیکند
نکته منفی که در مورد این زائدهها وجود دارد، تکرار پذیری آنها و بروز زائدههای جدید است. بهتر است هر چند وقت یک بار برای خارج کردن ضایعات جدید به پزشک مراجعه کنید.
افتادگی پلک
یکی از نشانههای پیری افتادگی پلک است که با بالا رفتن سن این مشکل به وجود میآید. کلاژن و الاستین، پروتئینهایی هستند که با هم مسوول استحکام و قابلیت ارتجاعی پوست هستند. با بالا رفتن سن این مواد از بین میروند و پوست قوام و استحکام خود را از دست میدهد. به دلیل تخریب رشتههای ارتجاعی و قوامدهنده و نیروی جاذبه، پوست از جمله پوست ناحیه پیشانی به تدریج دچار افتادگی میشود. ابروها به دلیل افتادگی پیشانی، به تدریج به سمت پایین کشیده میشود که باعث میشود فاصله بین لبه پلک تا ابروها هم کم شود. کم شدن فاصله باعث میشود پوست پلک فوقانی دچار پیچ خوردگی نوع خودش (مانند دولایه شدن پارچه) شود؛ این حالت افتادگی پلک نام دارد.
نگران پلکهای افتاده نباشید
در موارد خفیف (زمان شروع افتادگی پلک) میتوان از کرمهای دورچشم استفاده کرد. این کرمها تا حدودی باعث سفت شدن پوست پلک میشوند که مصرفکننده از این بابت احساس خوشایندی پیدا میکند اما در موارد پیشرفتهتر این کرمها جوابگو نیستند، برای همین باید از اقدامات غیر دارویی برای درمان افتادگی پلک کمک گرفت. یکی از این اقدامات تزریق بوتاکس است؛ این تزریق در نقاط مخصوص باعث کشیده شدن و بالا رفتن ابرو میشود که کشیدگی پلک را هم به دنبال دارد. افتادگی را که با تزریق بوتاکس برطرف میشود، معمولا توسط جراحی بلفاروپلاستی اصلاح میکنند. پوست اضافهای که روی پلک فوقانی قرار دارد و ایجاد سنگینی کرده است هم (چشمها را تنگتر از حد معمول نشان میدهد) با جراحی برداشته میشود. با تلفیق این دو روش پلک فوقانی منظره و نمای بهتر و جوانتری پیدا میکند.
اگر بوتاکس در نقطه نامناسب مثل نزدیک ابرو و به درستی تزریق نشود، ممکن است افتادگی در ناحیه پلک ایجاد کند. البته در این مواقع این افتادگی گذراست و وقتی اثر بوتاکس از بین برود، پلک به حالت اولیه خود بازمیگردد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست