سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
نگاهی به نظریه های انقلاب
مقدمه مطالعه انقلابهای سیاسی و اجتماعی از مهمترین حوزههای پژوهشی در علوم اجتماعی است. وقوع انقلابها در جوامع، زمینه مناسبی برای تحقیقات علمی، طرح، آزمون و اصلاح نظریههای انقلاب به وجود آورد. تا چند دهه پیش، توجه نظریهپردازان انقلاب به مطالعه انقلابهای كبیر معطوف بود، اما ظهور انقلاب اسلامی در ایران و در پی آن، وقوع ناآرامیها، شورشها و در نهایت، انقلابها در كشورهای گوناگون، بویژه جهان سوم، زمینه ارزیابی مجدد نظریههای موجود در باب انقلاب را فراهم آورد. بیتردید، خیزش گسترده مردمی در سالهای۱۳۵۶-۱۳۵۷ ، كه منجر به شكلگیری انقلاب اسلامی و تشكیل جمهوری اسلامی در ایران شد، نظریههای موجود در باب انقلاب را در هالهای از ابهام فرو برد. این نوشتار، مروری اجمالی بر رهیافتها و نظریههای گوناگون در باب انقلاب دارد.
به اجمال، عمدهترین نظریههای انقلاب را میتوان به نظریههای جامعهشناختی و روانشناختی تقسیم نمود. (۱)
پیشفرض اساسی همه نظریات موجود در باب انقلاب این است كه آیا اصل در جوامع بشری ثبات است و تغییر، تحول و تضاد امری عارضی استیا بعكس، تضاد اصل است و ثبات امری عارضی؟ ماركس از جمله كسانی است كه محرك جوامع بشری را تضاد میداند و در نتیجه، از نظر او، ثبات امری است كه بر جوامع بشری عارض میشود. عموما دیگر نظریه - پردازان، ثبات را در جوامع بشری اصل میدانند و تضاد را خلاف آن. (۲)
از جمله نظریات مطرح شده در زمینه انقلاب نظریه «جامعه تودهوار» است كه در این مقال به شرح و تفصیل آن میپردازیم:
نظریه جامعه تودهوار
نظریه جامعه تودهوار (Theory of Mass Society) به وسیله خانم هانا آرنت و آقای ویلیام كورن هاوزر ارائه شده است. این نظریه از نظریههای كاركردگرایانه است. به طور كلی، از نگاه نظریهپردازان كاركردگرا، ساختارهای معینی در جامعه موجب ثبات دایمی آن میشود و تا زمانی كه این ساختارها و به اصطلاح، ترتیبات ساختاری خاصی بر جامعه حاكم است مشكلی در جامعه به وجود نخواهد آمد. اما زمانی كه این ترتیبات ساختاری جامعه از میان برود، احتمال بروز حادثه انقلاب از نوع تودهای در جامعه افزایش مییابد و در پی آن، احتمال تاسیس حكومت و رژیمی تودهای (totaliter) افزایش مییابد.
ویلیام كورن هاوزر، نظریهپرداز جامعه تودهوار، در كتاب سیاست جامعه تودهای (۳) چنین جامعهای را نظامی اجتماعی میداند كه در آن گروههای برجسته و نخبگان (elites) به آسانی، در معرض نفوذ تودهها قرار میگیرند و تودهها نیز مستعد بسیجبه وسیله گروههای برجسته اجتماعی هستند. بسیجپذیری تودهها در گرو این است كه اعضای جامعه فاقد همبستگی و تعلق تا چه حد به گروههای مستقل، جماعات محلی، جمعیتها و انجمنهای آزاد، احزاب و گروههای شغلی وابستهاند. گسستگی روابط شخصی افراد و نیز گسترش سازمانهای اداری و دیوانی و گروههای واسطه میان فرد و دولت از دیگر ویژگیهای جامعه تودهوار است. در چنین شرایطی احتمال وقوع جنبشی تودهای افزایش مییابد.
طبقات اجتماعی پایین جامعه نیز به شدت از جنبشهای تودهای حمایت میكنند. اینها طبقاتی هستند كه دارای كمترین روابط اجتماعی در میان اعضای خود میباشند. با این حال، از آنجا كه طبقات اجتماعی موجود در جامعه از هم گسستهاند و همبستگی و انسجام اجتماعی خویش را از دست دادهاند، بنابراین، تقریبا از میان اقشار گوناگون جامعه در میان شركتكنندگان در جنبش تودهای افرادی یافت میشوند، مانند روشنفكران غیر وابسته یا بازرگانان و كشاورزان حاشیهای و كارگران منزوی، كه به هیچیك از طبقات موجود در جامعه وابسته نیستند. اینان در دوران بحران، در جنبش تودهای درگیرند. ذرهگونگی افراد، كه نتیجه از دست دادن وابستگی و تعلق خاطر گروهی و همبستگی اجتماعی افراد است، آنان را برای پذیرش ایدئولوژیهای جدید، كه جانشین همبستگی گروهی از دست رفته است، آماده میكند.
از مفاهیم اساسی این نظریه «توده» است. آرنت «توده» را جمعیتبیشكلی میداند كه از افراد جدا از هم تشكیل شده و فاقد هویت مشترك، احساس منافع و آگاهیهای فردی است. آرنت جامعه تودهای را جامعهای میداند كه در آن تودهها حول محور هیچ مصلحت عمومی یا طبقاتی یا گروهی گرد نمیآیند; زیرا تودهها چیزی بیش از مجموعهای از افراد بیهویت و بیتفاوت نیستند. به نظر او، آنچه موجب پیدایش جامعه تودهای میشود فروریختگی مرزهای طبقاتی است. به همین دلیل، آرنت گاه به جای اصطلاح جامعه تودهای، از اصطلاح جامعه بیطبقه استفاده میكند. (۴)
پیشینه نظریه جامعه تودهوار
نظریه جامعه تودهوار پس از به قدرت رسیدن نازیها در آلمان به سال۱۹۳۳ میلادی به وجود آمد. موفقیتسریع و چشمگیر آلمان نازی در عرصه بینالمللی برای جهانیان، بویژه جهان غرب، اعجابانگیز و غیر قابل تصور بود; زیرا درك این مطلب برای آنان بسیار دشوار بود كه كشوری صنعتی و پیشرفته و به اصطلاح، طرفدار آزادی بتواند خود را تسلیم رهبری توده كند. جنبش تودهای - نازیها كه خود را عوام مینامید، درمدت زمان كوتاهی، به پیشرفتهایبزرگی درعرصه جهانی نایل آمد.
از دیگر نمونههای جنبش تودهای، فاشیسم (Fascism) در ایتالیا بود. هورو ویتز معتقد است كه فاشیسم تنها جنبش تودهای معتبر و منحصر به فرد در قرن بیستم است كه موفق از كار درآمده است. فاشیسم در سراسر اروپا نمایانگر تركیب بیهمتایی از احساسات تودهها و به بازی گرفتن آنان توسط نخبگان بود كه اگر ساختار اجتماعی سرمایهدارانه موجود را برای همیشه شكوفا نساخت، دستكم، آن را قادر ساخت كه دوام پیدا كند. (۵)
بنابراین، رگههای پیدایش جنبشهای تودهای را باید در میان جنبشهاییچون نازیسم، فاشیسم و نیز استالینیزم جستجو كرد.
ویژگیهای نظریه جامعه تودهوار
به لحاظ اهمیتی كه اندیشه آزادی كثرتگرا برای نظریه جامعه تودهوار دارد، داشتن برخی اندیشهها در مورد ماهیت آزادی كثرتگرا حایز اهمیت است و به همین دلیل، نظریه جامعه تودهوار از الگوی كثرتگرایانه جامعه استنتاج گردیده است. بنابراین، از مهمترین ویژگیهای نظریه تودهوار تاكید خاصی است كه آنان بر آزادی (دموكراسی) دارند. این نظریه مبتنی بر كثرتگرایی (Pluralism) است، به گونهای كه بدون مراجعه به اصول آزادی كثرتگرا، درك درست و كامل این نظریه ممكن نیست; بدین بیان كه در جوامع، گروههای گوناگونی وجود دارند كه برای كسب موقعیتها و مناصب موجود در جامعه با یكدیگر رقابت میكنند. رقابت این گروهها بدین صورت است كه تعدادی از شهروندان، خواه اكثریت و یا اقلیت، به دلیل برخی انگیزههای مشترك و یا منفعتی، كه مغایر با حقوق سایر شهروندان و یا منافع دایمی و جمعی جامعه باشد، متحد میشوند. عللاین دستهبندیها و صفبندیها میتواند دو چیز باشد: از بین بردن آزادی و یا قبول این نكته كه همه رای واحد دارند. بنابراین، علل پنهان این دستهبندیها در طبیعتبشر نهاده شدهاست. این امر از اصول اساسی مكتب كثرتگرایی است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست