چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

افزایش مهارت دیداری


افزایش مهارت دیداری

بازی‌های رایانه‌ای مهارت‌های شناختی، دیداری و دقت را در کودکان بالا می‌برد. وقتی کودک محو بازی با رایانه و
پلی استیشن و سایر بازی‌های ویدئویی می‌شود شاید ساعت‌ها وقت خود …

بازی‌های رایانه‌ای مهارت‌های شناختی، دیداری و دقت را در کودکان بالا می‌برد. وقتی کودک محو بازی با رایانه و

پلی استیشن و سایر بازی‌های ویدئویی می‌شود شاید ساعت‌ها وقت خود را صرف بازی با این وسیله الکترونیکی کرده و کمتر احساس خستگی کند. در سال‌های اخیر پیرامون بازی‌های رایانه‌های کودکان مطالعات روانشناختی زیاد صورت گرفته است.

برخی از این مطالعات به این نکته اشاره دارد که بازی‌های رایانه‌ای کودکان را با معضلات فکری و اجتماعی جدیدی روبه‌رو کرده و از این رو آنها از بازی با این وسیله مدرن منع می‌شوند اما مطالعات دیگری نیز حاکی از آن است که بازی‌های رایانه‌ای نه تنها نیاز نسل امروز است بلکه استفاده از آن به نفع کودک بوده و به فرایند فکر و حافظه او کمک می‌کند.

جدیدترین تحقیقات دانشمندان روانشناسی نشان می‌دهد کودکانی که به مدت ۲ ماه و تقریباً به شکل هر روزه از بازی‌های رایانه‌ای استفاده می‌کنند به طور کلی سرعت واکنش بالایی داشته و نه تنها در بازی بلکه در سایر موقعیت‌های تست و آزمایش سریع‌تر از کودکانی که کمتر از این بازی مدرن استفاده می‌کنند، دارند.

دانشمندان در سلسله تحقیقات خود دریافتند کودکانی که بازی‌های رایانه‌ای مثل ماشین‌بازی سرعتی، تیراندازی به هدف، هدف‌گیری و ... را بازی می‌کنند شناخت دیداری بالایی داشته و مهارت‌های چرخش ذهنی‌شان - توانایی چرخش یک شکل در ذهن – بالا می‌رود.

گذشته از این مهارت‌های شناختی بازی‌های رایانه‌ای حافظه دیداری – فضایی کودکان را نیز تقویت کرده و در توجه و دقت آنان نیز تأثیرگذار است. کودکان به دنبال بازی با رایانه توانایی تقسیم توجه‌شان به هدف‌ها بالاتر رفته و دقت بیشتری در برنامه‌ها و تست‌های توجه دارند.

از این رو، این دانشمندان توصیه می‌کنند از بازی‌های رایانه برای کودکان مبتلا به بیش‌فعالی و نقص توجه استفاده بیشتر شود تا با این شیوه راه‌های تقسیم توجه، دقت و تمرکز کودکان نیز افزایش پیدا کند.

این متخصصان معتقدند بازی‌های رایانه‌ای مختص سن خاصی نیست و بزرگسالان نیز امکان بهره بردن از این بازی را دارند و باید از آن به عنوان یکی از راه‌های افزایش توجه استفاده کنند. البته نباید از اثرات مخرب این بازی‌ها غفلت کرد زیرا استفاده مداوم و بی‌وقفه از این بازی‌ها، آن هم در ساعت‌های طولانی منجر می‌شود کودک دچار اختلالات روانپزشکی، نرولوژیکی و جسمی شده و بعدها مبتلا به برخی اختلالات خلقی مانند افسردگی شود.

باید فرصتی هم برای استراحت و بازی‌های

جسمی – هیجانی مانند فوتبال، دوچرخه‌سواری، کشتی و ... داده شود تا هیجان ذخیره شده در او کاهش پیدا کند. البته والدین باید در نظر داشته باشند همه بازی‌هایی که در این دسته قرار دارند برای کودکان مناسب نیست و برخی بازی‌های جنگی و خشن اثرات مخرب زیادی روی کودکان دارد.