جمعه, ۱۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 31 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه مناسب در محیط کار


تغذیه مناسب در محیط کار

شیوه تغذیه کارمندان در محیط کار مستقیما بر بازده آنها اثر می گذارد

بیشتر ما کمی کمتر از یک سوم عمرمان را سرکار می‌گذرانیم، سال‌های اول هنوز همان جوان‌های شادابی هستیم که به تناسب اندام‌مان بشدت اهمیت می‌دهیم، اما چند سال که می‌گذرد آن وقت خوردن بی‌امان آغاز می‌شود، همان‌طور که کار می‌کنیم گاهی چیزهایی هم می‌خوریم و چند سال پس از آن، معادله تغییر می‌کند و ما همان‌طور که چیزهایی می‌خوریم، کار هم می‌کنیم و این گونه است که پس از مدتی دیگر از آن کارمندان متناسب خبری نیست و همه مان تبدیل می‌شویم به انسان‌هایی که دور کمرشان به بیش از یک متر می‌رسد و در خطر انواع بیماری‌ها هستند.

کدام کارمندی می‌تواند با شکم گرسنه خوب کار کند؟ از طرفی بیشتر افراد شاغلی که از غذای محیط کارشان استفاده می‌کنند از آن ناراضی‌اند و معتقدند غذاهای اداره‌ای، آنها را چاق می‌کند و ویتامین‌ها و مواد غذایی کافی برای حفظ سلامتی آنها ‌ ندارد.

مدیران خوب می‌دانند که کارمندان سالم، بازده کاری بالاتری دارند و بخشی از سلامت هر فرد در گرو تغذیه اوست و از آنجاکه هر کارمندی دست‌کم یک وعده غذایی را در محیط کاری‌اش می‌گذراند طبیعی است که شیوه تغذیه کارمندان در محیط کار مستقیما بر بازده آنها اثر می‌گذارد، اما شاید برخی مدیران آن قدر هم خوب نباشند یا تاثیر تغذیه در حفظ سلامتی را جدی نگیرند، اما به هر حال شما به عنوان افراد شاغلی که مایلید بالاترین بازده را در محیط کاری داشته باشید، باید با روش درست تغذیه در این محیط آشنا باشید و حتی در مواردی کاستی‌های آن را برای خودتان جبران کنید. در این زمینه ایسنا گزارشی منتشر کرده است که ما آن را با تغییراتی برای شما می‌آوریم.

● برنج‌خور‌ها خسته می‌شوند؟

در محیط کار معمولا با چه نوع غذایی از شما پذیرایی می‌شود؟ بد نیست بدانید که مصرف قندها و کربوهیدرات‌های ساده مانند قند و شکر، نان‌های سفید و برنج سفید در محیط کار اگر چه در کوتاه مدت به بالارفتن قند خون کمک می‌کند، اما با تحریک ترشح انسولین، ورود گلوکز به سلول را تسریع کرده و در نهایت کاهش قندخون و عوارض ناشی از آن مانند خستگی، خواب آلودگی و کاهش بازده کاری را به دنبال دارد.

● دلشوره می‌گیرید اگر...

اگر به شما بگوییم که میان استرس و تغذیه ارتباطی وجود دارد تعجب می‌کنید؟ اما پژوهشگران می‌گویند چگونگی تغذیه در محیط کار می‌تواند در ایجاد استرس نیز موثر باشد. استرس همراه با تغذیه نامناسب و بی‌تحرکی زمینه را برای ابتلا به بیماری‌های مزمن فراهم می‌کند.

سطح هورمون‌های مولد استرس مانند کورتیزول با مصرف غذاهای چرب و هورمون آدرنالین در اثر مصرف زیاد قند و شکر و کافئین (در قهوه و نوشابه‌های کولا) در خون بالا می‌رود.

● بیسکویت‌خورها پروار می‌شوند

رژیم غذایی گرفته‌اید، اما چاق می‌شوید. رژیم غذایی‌تان را نگاه کنید بخصوص آن نوع خوراکی‌هایی را که در اداره مصرف می‌کنید. روزی چند تا بیسکویت و کیک و کلوچه می‌خورید؟ فکر می‌کنید چون حجم بیسکویت‌ها کم است باعث چاقی نمی‌شوند! به کالری بالایی که این مواد غذایی دارند فکر کنید. مصرف مداوم کربوهیدرات‌ها و غلات همچون انواع کیک، کلوچه و بیسکویت با توجه به کالری بالایی که دارند می‌تواند سبب اضافه وزن و چاقی بویژه در افرادی که فعالیت بدنی کمی در محل کار دارند، شود.

● یبوست، ‌مشکل کارمندهاست

تداوم کار نشسته و بدون تحرک که برای بیشتر کارمندان صادق است، می‌تواند موجب اختلال در کارکرد دستگاه گوارش و ایجاد یبوست شود و به همین دلیل بهتر است از نان و غلات کامل (سبوس‌دار) استفاده شود. به عنوان مثال به جای مصرف نان‌های تهیه شده از آرد سفید (مانند نان لواش و باگت) نان سنگک و یا نان جو مصرف شود.

● اگر مجازید.... انتخاب کنید

- اگر مجازید میان گوشت قرمز و سفید انتخاب کنید بهتر است غذاهایی را که با ماهی یا مرغ تهیه شده‌اند مصرف کنید و در صورتی که امکان انتخاب نیست، تمام چربی‌های گوشت قرمز را قبل از مصرف باید جدا کرد.

- اگر مجازید میان نوشابه‌های گازدار و بی‌گاز یکی را انتخاب کنید بدانید که نوشابه‌های گازدار مقدار زیادی مواد قندی و کافئین وارد بدن می‌کنند و منجر به چاقی می‌شوند و به همین دلیل باید از نوشیدنی‌هایی مانند آب و دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده شود.

ـ اگر مجازید در محیط کار از میان وعده هایی مانند عدسی یا خوراک لوبیا و خورشت‌های چرب و غذاهای سرخ شده انتخاب کنید به یاد داشته باشید غذاهایی که با حبوبات تهیه شده‌اند مانند عدسی و خوراک لوبیا، وقتی همراه با نان مصرف شود نه تنها منبع خوب پروتئین هستند بلکه به علت دارابودن فیبر به سلامت بدن کمک می‌کنند. فیبر علاوه بر تنظیم حرکات دستگاه گوارش، جذب چربی‌ها و مواد قندی را نیز کاهش می‌دهد.

ـ اگر مجازید در میان وعده‌های غذایی بین مواد قندی، شیرینی یا بیسکویت و انواع سبزی و صیفی‌جات مانند خیار، گوجه‌فرنگی، کاهو، هویج و میوه‌ها انتخابی داشته باشید مسلما باید گزینه دوم را انتخاب کنید، ضمن آن که لقمه‌هایی که در منزل تهیه شده‌اند مانند نان و پنیر و سبزی نیز برای مصرف مناسبند.

● شیفتی‌ها چه طور بخورند؟

علاوه بر این توصیه‌ها، دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نیز برای کارمندانی که در چند نوبت شیفتی کار می‌کنند دستورالعمل‌هایی دارد. بر اساس این برنامه، افرادی که در نوبت‌های شب کار می‌کنند باید وعده اصلی غذای خود را در بعد از ظهر و یک وعده غذایی در نیمه زمان شیفت میل کنند و از غذاهای چرب و سنگین و پرادویه که سبب خواب آلودگی و کاهش کارایی می‌شود، بپرهیزند.

از سوی دیگر آنها باید در غذای خود گوشت کم چربی (بویژه ماهی و مرغ) به شکل کبابی یا آب‌پز، سبزی‌های تازه و سالاد، نان‌های سبوس‌دار، حبوبات و ماست کم‌چرب مصرف کنند و از انواع مواد پروتئینی مانند گوشت (بویژه ماهی و مرغ)، حبوبات و تخم مرغ (آب‌پز) استفاده کنند. شیر و مواد لبنی کم چرب از جمله ماست، پنیر و کشک نیز علاوه بر تامین املاحی مانند کلسیم و فسفر، از منابع خوب پروتئین به شمار می‌روند. غذاهای پروتئینی با افزایش ناقل‌های شیمیایی مانند «نوراپی نفرین» سبب افزایش هوشیاری و رفع خواب‌آلودگی می‌شود.

همچنین مصرف یک لیوان شیر کم چرب همراه با دو عدد خرما قبل از خواب در بهبود خواب کارکنان موثر است و آنها باید در بین ۲ وعده غذایی، میوه مصرف کنند تا ویتامین‌های مورد نیاز بویژه ویتامین‌های B و C که در کاهش فشارهای کاری و استرس سودمندند را به مقدار کافی دریافت کنند.