چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آثار معنوی صبر


آثار معنوی صبر

در قرآن کریم, واژه صبر بیش از هفتاد بار تکرار شده است خداوند متعال در آیات فراوانی به دارندگان این صفت, مژده پاداش داده و اجر آنان را بی شمار معرفی کرده است

در قرآن کریم، واژه صبر بیش از هفتاد بار تکرار شده است. خداوند متعال در آیات فراوانی به دارندگان این صفت، مژده پاداش داده و اجر آنان را بی‌شمار معرفی کرده است. همچنین می‌فرماید: و آنها که در هنگام مصیبت، می‌گویند ما متعلق به خدا هستیم و به­سوی او بازمی‌گردیم، اینها همان‌هایی هستند که الطاف و رحمت خدا شامل حالشان شده و هدایت‌یافتگان هستند، (بقره: ۱۵۶) اجری که به آنها بدهیم، بسیار بهتر از عملی است که انجام می‌دهند. (نحل: ۹۶) خداوند در آیه‌ای دیگر نصیحت لقمان به فرزندش را بیان می‌کند و می‌فرماید: در برابر مصیبت‌هایی که به تو می‌رسد، پیشه کردن این صفت‌ از کارهای مهم و اساسی است.

در حدیثی قدسی، خداوند به بندگانش خطاب می‌کند: «هر کس به قضای من رضا ندهد و بر بلای من این کار را انجام ندهد، خدایی جز من جوید.» و در حدیث قدسی دیگری خطاب به ایشان می‌فرماید: «وقتی مصیبت تن یا فرزند یا مال، متوجه یکی از بندگانم کنم و او از آن مصیبت استقبال کند، روز قیامت شرم دارم که میزانی برای او قرار دهم».ارزش این کار نیکو در کلام پیامبر و امامان معصوم(ع) نیز بیان شده‌است. رسول خدا(ص) می‌فرماید: نسبت آن به ایمان، مانند نسبت سر است در بدن و کسی‌که آن را ندارد، ایمانش سودی ندارد؛ زیرا این خصلت، نیمی از ایمان است. همچنین می‌فرماید: صبر سه نوع است: در هنگام بلا و مصیبت، بر انجام طاعت و بر ترک معصیت.

آن حضرت، این خصلت را یکی از لوازم ایمان به شمار آورده و فرموده است: از آزاد کردن بندگان بهتر است و خداوند، صاحب آن را بدون حساب به بهشت می‌بردو روزی وسیع‌تری به او عطا خواهد کرد. بنا بر فرمایش ایشان، این عمل از سوی فقرا نیکوتر است بهترین وسیله رسیدن به مقصودو سلاحی نیکوست. یکی از سه چیزی است که بنده به­وسیله آن خواسته‌های دنیا و آخرتش را به­دست می‌آورد. در پایان می‌فرماید: بدان که ظفر قرین آن است. بی‌قراری به هنگام بلا و آزمایش، تمام مصیبت است. حضرت علی(ع) درباره آن می‌فرماید: از شجاعت است و بینی دشمنان را به خاک می‌مالد. به‌وسیله آن می‌توان به ارزش‌های بسیار عالی دست یافت؛زیرا یکی از سه چیزی است که باعث کمال انسان است. امیرمؤمنان همچنین می‌فرماید: انسانی که چنین صفتی را دارد پیروزی را از دست نمی‌دهد، هرچند زمانش طولانی باشد. کسی‌که سوار بر مرکب آن باشد، به میدان پیروزی راه می‌یابد و اگر آن را نداشته باشد، جزع و بی‌قراری هلاکش می‌سازد.

بهترین مردم کسی است که در وقت عطای نعمت شکرگزار و در وقت مصیبت به این صفت پسندیده آراسته باشد. در منزلت و جایگاه آن،‌ همین بس که وقتی از پیامبر درباره ایمان پرسیدند، فرمود: ایمان، همین ویژگی است. پیامبر خدا، حضرت علی(ع) و امام صادق(ع)، در توصیف این صفت پسندیده، در حدیث‌هایی با مضمون مشترک فرموده‌اند: «جایگاه آن نسبت به ایمان، همانند جایگاه سر نسبت به بدن است.» همچنین حضرت علی(ع) پاداش صاحبان این صفت را بالاترین پاداش‌ها معرفی‌کرده است. امام باقر(ع) درباره این عمل شایسته فرموده است:‌ نوع زیبا و نیکوی صبر است که در آن، شکوه به مردم وجود نداشته باشد و این کار در حال نیازمندی و فقر، بهتر از جوانمردی و بخشندگی است. از امام صادق(ع) نیز درباره این صفت ویژه بندگان مؤمن خدا سخنان بسیاری نقل شده است که به مضمون برخی از آنها اشاره می‌شود: نهایت اطاعت بنده از خداوند است و کسی که در مقابل هر بلایی آن را آماده نکند، درمی‌ماند. در حدیثی از امام صادق(ع) نقل شده است که فرمود:‌ در تمام کارهایت، به این صفت، آراسته باش؛ زیرا خداوند حضرت محمد(ص) را برانگیخت و او را به این کار فرمان داد.

نیکی و پیروزی به دنبال داردو هنگام بلا، بهتر از غفلت به هنگام آسایش است و پاداش آن مانند پاداش هزار شهید است. ایشان همچنین فرمود: نعمت هم‌نشینی با پیامبران از این عمل نیکو به­دست می‌آید، چنان‌که روزی خداوند به حضرت داود(ع) وحی کرد نزد زنی به نام خلّاده، دختر اوس برود و به او بشارت دهد که اهل بهشت و هم‌نشین داود در بهشت خواهد بود. وقتی داود(ع) این خبر را به آن زن داد، وی گفت که در خود چنین سعادتی نمی‌بیند. پیامبر خدا از او خواست که از حالت‌های درونی و خصلت‌های خود،‌ ایشان را آگاه سازد. زن گفت: در برابر همه دردها و گزندها و گرسنگی‌ها این عمل را انجام دادم و از خداوند نخواستم که آن را برطرف سازد، مگر اینکه خود بخواهد و آن بلا را از من دور کند، بلکه بر آن درد و گرفتاری، خدا را شکر و سپاس نیز گفتم.

حضرت داود(ع) فرمود: به همین دلیل، به این مقام رسیده‌ای.این خصلت زیبا و پسندیده، در لغت،‌ به استقامت معنا شده و در قرآن و روایات، اهمیت و جایگاه خاصی یافته است. در مقابل آن، نابردباری و ناشکیبایی قرار دارد. نقش این صفت پسندیده در رسیدن به درجه‌های بالا، چنان پررنگ و مهم است که جز با بهره‌مندی از این ویژگی مهم و ارزشمند، رسیدن به قرب الهی ممکن نیست. اگر هنوز پاسخ را نیافته‌اید به آیه ۳۵ سوره فصلت خوب دقت کنید:

«وَ ما یُلَقَّاها إِلاّ الَّذِینَ صَبَرُوا وَ ما یُلَقَّاها إِلاّ ذُو حَظٍّ عَظِیمٍ» و به این مقام نمی‌رسند جز کسانی که شکیبا بوده و از بهره‌ای بزرگ برخوردار باشند. حضرت عیسی بن مریم(ع) نیز دراین‌باره به حواریون خود فرمود: «همانا شما به آنچه دوست دارید، نمی‌رسید مگر آنکه بر آنچه کراهت دارید، صبر کنید».

فائزه اسکندری