چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
میزبان۷ ۷ میهمان
میهمانی رفتن یا میهمانی دادن در طول تعطیلات عید به ظاهر ساده است اما ظرافتهایی دارد که اگر به آنها توجه کنید، میتوانید از حفظ سلامت خود و سایر اعضای خانوادهتان مطمئن باشید و پس از تعطیلات، سال کاری خوب و سالمی را آغاز کنید...
در «سفره سالم» این هفته به چند نکته کاربردی که بهتر است هنگام میهمانی رفتن یا میهمانی دادن آنها را رعایت کنید، اشاره شده است.
● اگر میهمان هستید...
۱. ساعتهایی از روز را برای رفتن به میهمانی انتخاب کنید که مزاحمتی برای صاحبخانه ایجاد نکند. بهتر است میهمانیهای صبح بین ساعت ۱۰ و نیم تا ۱۲، میهمانیهای عصر بین ساعت ۴ و نیم تا ۷ و میهمانیهای شب بین ساعت ۹ تا ۱۱ باشند.
۲. اگر قرار است در طول روز خانه چند نفر از نزدیکان بروید، نحوه خورد و خوراکتان را بهگونهای تنظیم کنید که در پایان روز دچار دلدرد ناشی از پرخوری نشوید. مجبور نیستید در همه خانهها هرچه تنقلات و خوراکی تعارفتان کردند، بخورید مثلا میتوانید یک جا سیب بخورید، یک جا پرتقال، یک جا شیرینی و یک جا هم آجیل. مصرف بیش از ۴ میوه متوسط در روز توصیه نمیشود. البته به شرطی که حدود ۳-۲ واحد سبزی و صیفیجات خام و تازه در طول روز بخورید. بهتر است بیش از ۳۰ تا ۴۰ گرم آجیل نیز در طول یک روز مصرف نکنید. لابد این را هم میدانید که خوردن بیش از اندازه شیرینیها و شکلاتهای مختلف میتواند باعث چاقی بعد از تعطیلات شود. پس برای پیشگیری از ولع خوردن شیرینی، از نوشیدن چای صرفنظر کنید و به جای آن میوه بخورید.
۳. اگر دوست داشتید در میهمانی، یک شیرینی یا شکلات بخورید، از خیر خوردن قند با چای بگذرید و به همان شیرینی یا شکلات اکتفا کنید. بهتر است همیشه کوچکترین شیرینی یا شکلات را انتخاب کنید. در میان انواع شکلاتها هم کاکائوهایی که تلختر یا دارای مغز هستند، خاصیت بیشتری دارند. اگر امکان انتخاب بین چند نوع شکلات داشتید، حتما آنها را انتخاب کنید.
۴. در طول تعطیلات عید از مصرف آب کافی غافل نشوید و برای پیشگیری از کم آب شدن بدن و حتی ایجاد حس سیری نسبی و غلبه بر پرخوری، قبل از رفتن به میهمانی یکی دو لیوان آب ولرم بنوشید.
۵. یکی از راههای پیشگیری از پرخوری در میهمانیها، سفتتر کردن کمربند و پوشیدن لباسهای کاملا رسمی است. هرچه لباس راحتتر باشد، با اشتها و خیال آسودهتری به سراغ انواع و اقسام خوراکیهای عید خواهید رفت. اگر قرار است برای شام یا ناهار به منزل اقوام بروید، حتما آنها را از تصمیم خود مطلع و اصول صحیح غذا خوردن را سر میز ناهار یا شام رعایت کنید. متاسفانه خیلی از ما در روزهای تعطیل و ایام عید در وعده شام و ناهار هم پرخوری میکنیم. برای پیشگیری از این پرخوری میتوانید یک ظرف سوپ یا یک بشقاب سالاد پیش از غذا بخورید تا کمی از حجم معدهتان پر شود. سپس غذای اصلی را در حجم مناسبی مصرف کنید. لزومی به خوردن دسرهای شیرین و گاهی پرکالری مانند ژله یا بستنی در ایام عید نیست زیرا در این روزها آنقدر به میهمانی میروید و خوراکیهای مختلف میخورید که دیگر جایی برای توصیه به مصرف دسر باقی نمیماند.
۶. برای حفظ سلامتتان باید دور مصرف نمک با میوهها را خط بکشید و اگر امکان انتخاب بین مصرف آجیل شور، شیرین یا خام را دارید؛ آجیل خام یا شیرین را به آجیل شور ترجیح دهید.
۷. سعی کنید در طول روزهای تعطیل، خودتان را به آهسته غذا خوردن هم عادت دهید. هرچه آهستهتر غذا بخورید، پیام سیری در زمان مناسبتری به مغزتان خواهدرسید و شما را از پرخوری نجات خواهد داد. ضمنا اگر بعد از شام به میهمانی میروید، برای پیشگیری از ایجاد حس سنگینی و داشتن خوابی راحت، به جای آجیل، شیرینی یا شکلات، فقط میوه یا چای کمرنگ بخورید.
● اگر میزبان هستید...
۱. بهتر است سالمترین خوراکیها را برای پذیرایی عید آماده کنید. مثلا امسال به جای آجیل شور، آجیل خام بخرید. به جای چند نوع شیرینی و شکلات، یک رقم شیرینی و انواع میوههای خشک یا برگهها را سر میز پذیرایی داشته باشید یا حتی به جای چای و شربت با شیر یا شیرموز از میهمانهای خود پذیرایی کنید. به این ترتیب، تنوع و سلامت خوراکیهای عیدتان را بالا خواهید برد.
۲. بهتر است اگر از شرایط سلامت یا بیماری میهمانهای خود اطلاع دارید، خوراکیهایی متناسب با آنها را آماده کنید. مثلا اگر میدانید میهمانتان به دیابت مبتلاست، در صورت امکان به جای قند یا شکر برای او کشمش یا انجیرخشک بگذارید یا به جای نسکافه یا قهوه شیرین، برای او نوشیدنی تلخ آماده کنید و بپرسید تمایلی به افزودن شکر دارد یا نه. اگر میهمان سالمندی دارید، برایش میوههای نرمی مانند کیوی یا موز آماده کنید یا اگر وقت کافی دارید، آب میوهها را بگیرید. اگر میهمان شما به فشارخون یا ناراحتیهای قلبی مبتلاست، برایش آجیل شور یا میوههایی مانند خیار و کیوی که نیاز به نمک دارند، نیاورید.
۳. از آنجا که تعداد دید و بازدیدها در ایام عید زیاد است، به هیچوجه به میهمانهای خود برای خوردن خوراکیهای مختلف اصرار نکنید. همین که یک بار تمام خوراکیها را به همه افراد تعارف کنید، کافی است.
۴. همیشه سر میز پذیرایی یک پارچ آب بگذارید. ممکن است میهمان شما خجالتی باشد و نتواند درخواست آب بکند.
۵. یک پیشدستی جداگانه برای قرار دادن پوست میوهها، تخمهها و مغزها قرار دهید تا میهمان فضای مناسب برای پوست کندن و خوردن میوه داشته باشد.
۶. از آنجا که امکان شستن مداوم دستها در دید و بازدیدهای عید وجود ندارد، از گذاشتن چنگال در کنار کارد برای خوردن میوه و شیرینی غافل نشوید.
۷. سلیقه خود را به میهمانها تحمیل نکنید؛ یعنی اگر چند رقم نوشیدنی گرم مانند چای، قهوه و نسکافه فوری یا پودر هاتچاکلت فوری دارید، به جای اینکه خودتان تصمیم بگیرید کدام نوشیدنی را جلوی میهمان بگذارید، به تعداد هر یک از افراد یک لیوان آبجوش پر کنید و بستههای قهوه، نسکافه، هاتچاکلت یا حتی چای کیسهای را درون ظرفی قرار دهید تا هر میهمان باتوجه به سلیقه و ذائقه خود نوشیدنی مورد نظرش را انتخاب کند. بهتر است پذیرایی را با نوشیدنی آغاز کنید. سپس شیرینی و شکلات و بعد از آن آجیل و در نهایت هم میوهها را تعارف کنید.
لیلی افروغ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست