شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
از خدا می خوانند
موسیقی اسلامی از چند سال گذشته، در كشورهای مختلف و در قلب مسیحیت كارش را آغاز كرده است و هر روز به تعداد موزیسینهایش افزوده میشود.
اسمش را میشود گذاشت «موسیقی اسلامی». موسیقیای كه به سبكهای متنوع، از اسلام و اعتقادات اسلامی میگوید. هر روز كه میگذرد، نام جدیدی پا به این عرصه میگذارد.
اگر تا چند ماه پیش فقط سامی یوسف و پیش از آن «یوسف اسلام» با اناشید و نواهای مذهبیشان میان مسلمانان شناخته شده بودند، حالا جوانانی همچون مسعود كرتیس، داوود وارنزبی علی، ایسام بشیری، بابامال و زین هیخا به آنها اضافه شدهاند تا قافلهٔ موسیقی اسلامی، با مسافران بیشتری به راهش ادامه دهد.
شاید پیش از این، كسی باور نمیكرد ترانههایی كه در آن از خدا و پیامبر خاتم ستایش شود، اینقدر با ذائقهٔ مردم رابطهٔ خوبی برقرار كند. اما موفقیتهای بینظیر سامی یوسف، نشان داد كه خوانندگان و موزیسینهایی كه در این سبك كار میكنند، میتوانند با جلوههای بصری ایدهآل و استاندارد و نگاه مدرن به موسیقی ، كلام معنوی خود را در هالهای از جذابیت، به مخاطبان ارائه كنند و به تبع آن، با استقبال گستردهٔ مردم تشنهٔ معنویت و آرامش مواجه شوند.
گروههای موسیقی اسلامی مخصوصا در دههٔ ۹۰ وارد عرصه شدند، اما تبلیغات كم و كمبود رسانههایی كه این نوع موسیقی را عرضه كنند، باعث شده بود به چشم نیایند. اما در این سالها با رشد رسانهای كشورها و گروههای اسلامی و توجه خاص به جلوههای بصری ویژه در ساخت ویدیو كلیپها، این گروهها و خوانندگان توانستند حتی به چارتهای موسیقی كشورهای مختلف هم راه پیدا كنند و زمینه را برای گسترش فعالیتهای این سبك موسیقی فراهم آورند.
در این شرایط هر روز با نام جدیدی مواجه میشویم، كسانی كه شاید از سالها پیش در عرصه بودهاند، اما عنوان شناختهشدهای در دنیای موسیقی به دست نیاورده بودند.
● نصرت فاتح علیخان،صدای پرنفوذ اسلام
پیش از تمام گروههای پاپ، راك، هیپ هاپ و... كه موسیقیهایشان با كلام اسلامی تزئین شده و منتشر میشوند، موسیقی اسلامی با «قوالی» میان غربیها شناخته میشد.
حتما تصاویر قوالی «نصرت فاتح علی خان» مشهورترین هنرمند این عرصه را از تلویزیون دیدهاید. پیش از نصرت فاتح علی خان، كسی همراه با سازهای مربوط به سبك قوالی، از كلامهای اسلامی استفاده نمیكرد.
اما او با هنر بینظیر و مسحوركنندهاش، قوالی را به جهانیان شناساند و میان كشورهای اسلامی نیز محبوبیت بسیار زیادی كسب كرد. نكته اینجاست كه پس از او نیز هیچكس نتوانست موسیقی قوی قوالی را با كلامهای اسلامی به خوبی در هم آمیزد و ارائه كند. او با سازهای ضربی مختص مناطق پاكستان و مسلماننشینهای هندوستان، چنان موسیقی قوی وتأثیرگذاری میساخت و اجرا میكرد و صدای آنچنان زیبا و دلنشین و پرنفوذی داشت كه شنوندگانش را به سكوت وا میداشت و حال آنها را دگرگون میكرد.
وقتی گروهش ساز میزدند و او میخواند، انگار خودش هم در فضای دیگری بود. نصرت فاتح علی خان، آثارش را به زبانهای اردو، پنجابی و فارسی اجرا میكرد.
او اولین خوانندهٔ جنوب آسیاست كه در مقابل تماشاگران غربی، برنامهٔ زنده اجرا كرده است. این هنرمند پاكستانی به همراه ادی وار، ساند تراك فیلم «راه رفتن مرد مرده» اثر تیم رابینز را نیز اجرا كرده است.
● Mecca۲Medina ،بسمالله
Mecca ۲ Medina هم اولین گروه موزیك اسلامی به سبك هیپ هاپ و اناشید است كه در بریتانیا هم متولد شده است. این گروه كارش را در سال ۱۹۹۶ آغاز كرد و آلبومی به نام «زندگی پس از مرگ» را به بازار عرضه كرد.
از آن زمان تا الان، گروه «مكه تا مدینه» ۳ آلبوم به صورت نواهای اسلامی و دو آلبوم هیپ هاپ به بازار ارائه كرده است. آنها سال گذشته آلبومی به صورت بازخوانی مجدد (remix) از آثار قدیمیشان را اجرا كردند و به بازار دادند.
وارد وب سایت این گروه كه میشوی، مهری با كلام «بسم الله الرحمن الرحیم» در صفحهٔ اولش میبینی و صوت «بسم الله الرحمن الرحیم» را نیز میشنوی. آنها در سایت خود نوشتهاند: «اسلام در میان دینها و مذاهب مختلف بیشترین رشد را داشته و بچههای مسلمان كه در غرب زندگی میكنند، تحت تأثیر این جوامع قرار میگیرند و برایشان تشخیص زیباییهای خدا سختتر است.»
● یك كانادایی با نام داوود
داوود وارنزبی علی با نام اصلی دیوید وارنزبی در سال۱۹۷۲ در اونتاریو به دنیا آمد. او كه یك موزیسین گروههای فالك راك بود، در سال۱۹۹۳ با مطالعه و تعمق بر روی قرآن، نامش را به داوود تغییر داد و علی را نیز به نام دومش اضافه كرد.
او به سبك فالك و همچنین ورلد موزیك، نواهای مذهبی و ترانههای اسلامی میخواند. او طی این سالها با خوانندگان مسلمان زیادی از جمله یوسف اسلام، زین هیخا، سامی یوسف و ارشاد خان همكاری كرده و از آگوست سال۲۰۰۶ هم كار بر روی آلبوم جدیدش به نام «Out Seeing The Fields» را با همراهی پیانیست مشهور، ادریس فیلیپس،آغاز كرده است.
او این آلبوم را برای بچهها ساخته و روی جلد آلبوم نوشته است: «Hi Neighbour! Salam Neighbour».
▪ مسعود كرتیس،شاگرد سامی یوسف
مسعود كرتیس یك جوان خوشتیپ و برازندهٔ ترك است كه در سال۱۹۸۱ در اسكوپیه مقدونیه به دنیا آمده است. مسعود كرتیس هم از موزیسینهایی است كه بیشتر اناشید میخواند. آلبوم او به نام «صلوات» با استقبال نسبتا خوبی مواجه شد و باعث شد نام او بر سر زبانها بیفتد.
مهمترین دلیل استقبال مردم از آلبوم مسعود كرتیس، نام سامی یوسف بود. سامی، آهنگهای این آلبوم را برای كرتیس ساخته و بدون تردید، نام او مهمترین تبلیغ برای آلبوم این موزیسین تازهكار و جوان است.
سامی همچنین در یكی از آهنگهای آلبوم به نام OAllah با مسعود كرتیس همخوانی كرده است.مسعود كرتیس علاوه بر صدای خوبش جوان بسیار بااستعدادی است. او به ۵ زبان زندهٔ دنیا كاملا مسلط است. تركی، عربی، انگلیسی، یونانی و فرانسه زبانهاییاند كه كرتیس سعی میكند در خواندن آهنگهایش از آنها نیز استفاده كند.
مسعود كرتیس در یك خانوادهٔ مذهبی و علمی به دنیا آمده و حضورش به عنوان یك خوانندهٔ اسلامی باسواد، بدون تردید به بزرگ شدن در این محیط باز میگردد.او همچنین فارغالتحصیل حقوق اسلامی از دانشكده علوم انسانی دانشگاه ملی ولز است.
● دو یوسف خوش الحان
پیش از این هم گفته بودیم كه یوسف اسلام یا كت استیونس سابق، پس از گرایش به دین اسلام، گیتار را به كناری نهاد و تنها به ضبط و ارائه آلبومهای مذهبی میپرداخت تا شاگردان مدرسه اسلامیاش در لندن را با مفاهیم اسلامی آشنا كند.
اما او هم پس از ۲۸ سال، دوباره گیتار دست گرفت و از پاكیها و خوبیها و اعتقادات مسلمانان به بهشت و زندگی اخروی خواند.او با تمهای ایرلندی و خاورمیانهای ، چند آهنگ ساخت كه اساسش موسیقی راك بود. در آلبوم جدید او اما خبری از نواهای اسلامی صرف (موسوم به اناشید) نبود. سامی یوسف خواننده و موزیسین ایرانیالاصل ساكن لندن نیز كه به یوسف اسلام علاقهٔ زیادی دارد، با دو آلبومش «معلم» و «امت من» آنچنان موفق بود كه این روزها مشغول سفر به نقاط مختلف دنیا برای برگزاری كنسرتهای متعدد و موفقش است.
پس از تور بسیار موفق ایالات متحده، او در كویت، جمهوری آذربایجان و یمن هم چند كنسرت عالی دیگر برگزار كرد و آهنگهای دو آلبومش را برای شنوندگانش اجرا كرد. این روزها نیز او، خود و گروهش را برای برگزاری یك كنسرت بزرگ در هلند آماده میكند.
از تمام اینها مهمتر، سامی قصد دارد اولین آهنگ فارسیاش را نیز بر روی وب سایت شخصیاش قرار دهد تا نشان دهد كه ایرانیها را فراموش نمیكند.این روزها سامی یوسف كه خود را در ایران، معروفتر و محبوبتر از همیشه میبیند، قصد دارد با این كار، نزدیكی و علاقهاش را به هوادارانش در سرزمین مادری نشان دهد.
سامی یوسف آهنگ مادر را كه در آلبوم «امت من» قرار داشت، به صورت انگلیسی و فارسی اجرا كرده و ویدیو كلیپی هم برای آن ساخته است. كارگردان این ویدیو كلیپ، مثل سایر كلیپهای سامی، هانی اسامه است كه تصاویر آن را در مصر فیلمبرداری كرده است. سامی دو نسخهٔ دیگر از این آهنگ را به زبانهای تركی و عربی اجرا كرده كه علاقهمندانش میتوانند با مراجعه به وبسایت رسمی سامی یوسف www.samiyusuf.com آنها را تماشا كنند.
● خدا میداند
زین هیخا الان سی و دو ساله است. او در پرتوریای آفریقای جنوبی به دنیا آمده است. آلبوم اول او «یك راه زندگی» در سال۱۹۹۴ منتشر شد و با استقبال عالی مسلمانان آفریقای جنوبی مواجه شد.
بعد از آن هم آلبومهای «ستایش پیامبر»، «خوشبختی یعنی او» و «سیر» را ارائه كرد. در سال۲۰۰۰ هم به دعوت یوسف اسلام به لندن رفت تا در ساخت آلبوم «A متعلق به الله است» ستارهٔ سابق موسیقی راك دنیا را همراهی كند.
در سال۲۰۰۱ با داوود وارنزبی علی همكاری كرد تا آلبوم «ایمان» را تهیه كنند. آلبوم دیگر او به نام «جهان ما» نیز با استقبال گستردهای مواجه شد و باعث شد نام زین هیخا میان مسلمانان تمام دنیا مطرح شود.
به تازگی آلبوم «كوههای مكه» از زین هیخا منتشر شده و موج جدید موسیقی اسلامی باعث شده تا این آلبوم، موفقیت چشمگیری پیدا كند. او تجربیات سفر ماندگارش به خانهٔ خدا در سال۲۰۰۴ را در این آلبوم بازگو كرده و شنوندگانش را در این تجربه شریك میكند.
همچنین آلبوم «خدا میداند» نیز با همكاری او و داوود وارنزبی علی در سال۲۰۰۶ به بازار عرضه شده است.
● وقتی یك مسیحی از اسلام میخواند
Out landish یك گروه هیپ هاپ دانماركی است كه در سال۱۹۹۷ تشكیل شد. ایسام بشیری، یك مراكشیالاصل متولد دانمارك است كه لیدر گروه است .
و قاص علی قدری هم اصالتا پاكستانی است. اما در دانمارك به دنیا آمده، لنی مارتینز از هندوراس هم نفر سوم این گروه است.
ایسام و وقاص مسلماناند و لنی یك كاتولیك. با این حال اغلب مضامین آهنگهای گروه outlandish مرتبط با اسلام است و سعی میكند جوانان مسلمان غربی را جذب كند. اولین آلبوم آنها outlandish official فقط در دانمارك منتشر شد.
این آلبوم یك آهنگ فراگیر به نام «والو» داشت كه در آلبوم دوم آنها «نان و بشكه آب» هم قرار گرفت تا به گوش تمام دنیا برسد. آنها همچنین آهنگ معروف «عایشا» را كه پیش از این توسط خوانندهٔ فرانسوی «خالد» اجرا شده بود بازخوانی كردند و با این آهنگ عنوان شماره یك جدول موسیقی آلمان را به دست آوردند.
این آهنگ در بسیاری از كشورهای آسیایی هم فروش بسیار بالایی پیدا كرد و باعث شد نام out landish بیش از پیش بر سر زبانها بیفتد. آهنگ «گوانتانامو» از این گروه هم در بسیاری از كشورهای دنیا جزو پر فروش ترینها بود.
آلبوم سوم آنها به نام «نزدیكتر از رگ» موفقیت بسیار زیادی برای اعضا به همراه داشت. آهنگ اول آلبوم به نام «به چشمهای من نگاه كن» به سیاستهای ایالات متحده در قبال جنگ فلسطین و اسرائیل اشغالگر میتاخت.
Out landish در طول سالهای فعالیتش با هنرمندان مسلمان سرشناس زیادی همكاری كرده كه میتوان به آهنگ «دیدهام» همراه با سامی یوسف اشاره كرد. همچنین در آلبوم «امت من» در ترانهٔ «سعی كن گریه نكنی» آن گروه رپی كه همراه با سامی، آهنگ را اجرا میكند، همین گروه «Out Landish» است.
آنها همچنین با «مجید» خوانندهٔ هیپهاپ دانماركی و برهان جی نیز چند آهنگ مختلف را به صورت مشترك اجرا كردهاند. به زودی از Out Landish به طور مفصل سخن خواهیم گفت.
مجید رئوفی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست