یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
فضای اطراف ما
وقتی به آسمان بنگریم با مشاهده حرکت سیارات میتوانیم گذشت زمان را حس کنیم.منظومه شمسی تقویمی بود که اجداد ما به کمک آن زمان کاشتن دانه و درو کردن آن را تعیین میکردند.برای مسافران و دریانوردان هم آشنایی با ستارگان و موقعیت آنها کار جهتیابی را آسان میکرد. این مردمان که از ابزارهایی بر خوردار نبودند توانستند با کمک گرفتن از چشمها و مغز نقشههایی از آسمان تهیه کنند.شش هزار سال قبل چینیها گزارشات دقیقی را درباره اجرام آسمانی تهیه کردند که هنوز هم کاربرد دارد آنان حوادث مهم آسمانی از قبیل اهله قمر، موقعیت سیارات، خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی را به دقت پیشبینی کردند و این حوادث را در زندگی امپراتور و دربارش مؤثر شمردند.آنها مجبور بودند در کار خود دقیق باشند زیرا بروز اشتباه موجب مجازات فوری میشد طالعبینی از روی موقعیت ستارگان و سیارات هنوز هم فراموش نشده است حتی فرمانروایان و سیاستمداران وقتی که میخواستند تصمیمی مهم بگیرند با طالعبینان مشورت میکردند. در تمدنهای اولیه اخترشناسان نیمه دانشمند نیمه جادوگر بودند گذشته از آن کسی که میتوانست زمان طلوع خورشید را پیش بینی کند مسلماً قادر به پیش بینی حوادث دیگر نیز بود.در قرن های ۱۶ و۱۷ ، علاقه به کسب دانش ، تغییرات زیادی را در دانش اختر شناسی بوجود آورد. قبل از این زمان، طبق نظریه ی بطلمیوس زمین در مرکز عالم قرار داشت.در سال ۱۵۳۴،یک اختر شناس لهستانی به نام نیکلاس کوپر نیک نظریه جدیدی را پیشنهاد کردکه بر اساس آن ،خورشید در مرکز عالم قرار داشت و زمین هم مانند سیارات دیگر در اطراف خورشید می چرخید.
●خورشید:Sun
قطر:۰۰۰/۳۹۰/۱ کیلومتر . ۱۰۹ برابر زمین
فاصله از زمین : میانگین ۰۰۰/۶۰۰/۱۴۹کیلومتر.
دمای نور سپهر/k ۵۷۵۰
دما در مرکز خورشید: k۱۴۰۰۰۰۰۰
دوره تناوب(چرخش در استوا):۲۴روز و ۱۶ ساعت
جرم: ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰x۲/ ۲ (۳،۴۰۰ ۳۳برابر زمین)
برونداد انرژی( انرژی تمام خورشید):۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ x۵ اسب بخار(۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰x۸/۳وات).
خورشید ستاره ای بزگ ونورانی که در مرکز منظومه شمسی قرار دارد وسیارات به دور آن در گردشند.
حدود ۹۰% جرم خورشید از هیدروژن است و هلیم و هیدروژن در مجموع ، ۹۸% ترکیب خورشید را تشکیل می دهند.زمین فقط یک دو میلیاردم انرژی خورشید را دریافت می کند.عده ای در گذشته گرمای خورشید را حاصل متراکم شدن آن می شمردند. اما مطالعات بعدی که توسط انیشتین صورت گرفت ، معما را حل کرد. این دانشمند فرمول معروف خود E=MC۲ را ارائه داد که از آن ،تبدیل ماده به انرژی یاد می شود. در خورشید هیدروژن به هلیوم مبدل می شودو در حین تبدیل ،از وزن هر گرم هیدروژن معادل ۷۲../. گرم کاسته می شود. جرم ۴ هسته هیدروژن برابر با ۰۳۰/ ۴ واحد جرم اتمی است. یک هسته هلیوم در حدود ۰۰۳/۴ واحد وزن دارد . به این ترتیب ، هنگامی که یک هسته اتم هلیوم از ۴هسته هیدروژن حاصل می شود،تفاوت جرم این دو مبدل به انرژی می شود.پس باید گفت که این تولید انرژی سبب می شود که جرم خورشید پیوسته در حال کاهش باشد.این کاهش ۴ میلیون تن در ثانیه می باشد. تا چه زمانی این کار ادامه دارد؟ جرم کلی خورشیدبرابر۲x۱۰۲۲ گرم است . به این ترتیب خورشید ما تا میلیون ها سال دیگر همچنان ستاره ای درخشان و فروزنده است.گاهی اوقات جریان های بلند و حلقه ای شکل از گاز که به آن زبانه می گویند از خورسید جدا شده و در فضا منتشر می شوند این گاز ها با سرعتی معادل ۶۰۰ کیلو متر درثانیه درفضا زبانه می کشند. بهترین وصفی که می توان از زبانه هاکرد این است که پرده هایی از شعله سرخ و عمود بر سطح خور شیدند که گاه ساختمانی پر ماننددارند و زمانی به درختی تنومند می مانند.ابعاد آن ها حیرت آور است ، ارتفاع متوستشان به۰۰۰/۳۰ کیلومتر نیز می رسد و سطح مقطعشان.../۱۵۰ x ۳۰۰۰ کیلو متر مربع است.
سطح خورشید را فوتوسفر می نامند در این قسمت درجه حرارت به ۶۰۰۰ درجه سانتیگراد می رسد. اولین بخش بالا یی فوتوسفر را کو موسفر می نامند ولایه ای است نازک از گاز ها ودمای آن تا میزان ۴۵۰۰ درجه سانتیگراد پایین می آید. درجه گرما در مرکز خورشید در حد بسیار باور نکردنی یعنی تا۱۵ میلیون درجه سانتیگراد بالا می رود . نقاط تیره روی سطح خورشید را لکه های خورشیدی می نامند . لکه ها حدود ۲۰۰۰-۱۰۰۰ درجه سانتیگراد خنک تر از سطح خورشید هستند و بنابر این از نقاط دیگر درخشندگی کمتری دارند، این لکه ها معمولا به صورت جفت ظاهر می شوند لکه ها در عرض چند ساعت ظاهر می شوند و ممکن است تا چند ماه در سطح خور شید باقی بمانند. سطح خورشید همواره در حال تغییر است . زبانه ها (گاز های چرخان و فوران) اصولا هنگام تشکیل لکه های خورشید شکل می گیرند . زبانه های اطراف لکه های خورشیدی فعال ترند و انفجار هایی که در مجاورت این لکه ها رخ می دهد انرژی زیادی تولید می کنند. گاهی اوقات این انفجار ها با زمین بر خورد کرده و طوفان مغناطیسی ایجاد می کنند که در ارتباطات رادیویی زمین اخلال پدید می آورد.
●عطارد :Mercury
قطر:۴۸۶۰ کیلومتر .
فاصله از خورشید: متوسط۰۰۰/۰۰۰/۵۸کیلومتر
فاصله از زمین: متوسط ۱۴۸۰۰۰۰۰ کیلومتر
دما: حد اقل: ۱۷۳- حد اکثر:۳۷۰
سال : نجومی:۸۸ روز-هلالی:۱۱۶ روز
دوره تناوب(حرکت به دور محور):۷/۵۸ روز
جرم: ۵۴./.برابر زمین
حجم: ۶./.برابر زمین
اولین کره از خورشید ونزدیک ترین سیاره به آن عطارد است. عطارد جزسیارات سنگی است و از مواد سنگی وفلز واندکی گاز تشکیل شده است.عطارد در شرایط مناسب بدون تلسکوپ نیز قابل دیدن است زیرا بعداز خورشید پر نورتر از سایر ستارگان و سیارات است.از شگفتی های عطارد می توان به این نکته اشاره کرد که با وجود این که نزدیک ترین سیاره به خورشید است ولی حداقل دمای آن به ۱۷۳- درجه نیزمی رسد،در واقع با توجه به نزدیکی به خورشید سردترین نقاط آن واقع در قطب های آن است. همچنین در عطارد طول روز دو سوم طول آن سال است.
یونا نیان باستان گمان می کردند که دو سیاره متفاوت را مشاهده می کنند.آنان نام مرکوری را بر چیزی نهاده بودند که پس از غروب خورشید دیده می شد و آن یکی را که پیش از طلوع خورشید می دیدند آپولو می نامیدند. عطارد دارای اتمسفر بسیار رقیق می باشد وسطح عطارد مانند سطح ماه پراز دهانه است،اگرچه از نظر توزیع دهانه ماه وعطارد تفاوت بسیار دارند.همچنین عطارد مانند زهره قمری ندارد.
گاز ها دارای خاصیت میل به انبساط هستند. همه گاز ها در همه جهات منبسط می شوندوحجم بزرگتری را اشغال می کنند.شتاب گرانش سطحی زمین به اندازه ی کافی قوی است که با گرایش جو به انبساط مقابله کند. اما در سطح عطارد نیروی گرانش به حدی ضعیف است که نمی تواند از فرار گاز ها جلوگیری کند.مولکولهای گاز معمولا سرعتی بیش از ۲/۴ کیلومتر بر ثانیه دارندو از این نیرو می توانند از این سیاره بگریزند. اگر هم مدتها پیش عطارد جو داشته است باید دیر زمانی پیش گریخته باشد و دمای شدید سیاره به این عمل کمک کرده است.با وجود این ، ملاحظات نظری وآزمایشی حاکی از آنند که جو بسیار رقیقی در عطارد وجود دارد و با این وجود فشار سطحی این جویک میلیونیوم میلیونیوم فشار جو در زمین است.
●زهره Venus:
قطر:۲۵۰/۱۲ کیلومتر .
فاصله از خورشید: متوسط۰۰۰/۶۰۰/۱۰۷کیلومتر
فاصله از زمین: متوسط ۱۵۱۰۰۰۰۰۰ کیلومتر
دما: در راس ابر ها:۱۵-
در پایین ابر ها: ۲۴۰
درسطح سیاره: ۴۸۰
سال : نجومی:۲۲۵ روز-هلالی:۵۸۴ روز
دوره تناوب(حرکت به دور محور):۲۴۳روز
جرم: ۸۲./.برابر زمین
حجم: ۹۰۲/.برابر زمین
دومین سیاره از خورشید زهره است. زهره را ستاره صبح، ستاره مغرب، ستاره اژدها و حتی ستاره جادوگر نیز نامیدهاند اما در ورای این نامگذاریها باید به زیبایی این سیاره درخشان توجه کرد. اما پارهای از واقعیتها این سیاره را از جادوگر و اژدها هم ترسناکتر میسازد، مثلاً درخشندگی آن حاصل از اتمسفر مسمومی است که نور خورشید را منعکس میسازد کامپیوتر میتواند به طور خیالی پرواز بر فراز زهره را بازسازی کند در سطح زهره طوفانهای شدید و بارانهای اسیدی تندی مشاهده میشود و از دهانه آتشفشانهای همیشه فعال آن گدازه بیرون میآید پس سطح زهره یک جهنم واقعی است .اگر یک فضاپیما بر سطح این سیاره فرود بیاید دوامی نخواهد یافت زیرا باران اسید و دمای فوقالعاده فلز را سوراخ میکند و تند بادها آن را از جا برمیدارند بدین ترتیب سفینههای تحقیقاتی هم با مشکل مواجه میشوند. زمانی یکی از آنها فقط بدان حد تاب آورد که توانست اطلاعات مختصری را به زمین مخابره کند. یک سفینه روسی را مخصوصاٌ بدان حد تقویت کردند که بتواند شرایط بسیار نامساعد سطح زهره را تحمل کند که آن هم بیش از یک ساعت دوام نیاورد. در زهره طول روز بیشتر از طول سال است.ماده اصلی شیمیایی زهره گاز کربنیک که نزدیک ۹۷% وزنی آن را تشکیل می دهد۳% باقی مانده شامل اکسیژن،مونواکسید کربن بخار آب ،نیتروژن،..و مقدار بسیار اندکی آمونیاک.
ابر هایی که همچون پتویی سطح زهره را در بر گرفته اند نور خورشید را مانند گلخانه در خود گرفتار می کنند.نور از ابر ها عبور می کند و سطح سیاره را گرم می کند. سطح سیاره امواج گرم فرو سرخ گرفتار شده را در جو می گیرد و دوباره تششع می کند، در نتیجه درجه دمای سیاره بالا می رود.
دوران ابرهای فو قانی زهره در این سه عکس به خوبی دیده می شود.(به محلی که فلش مشخص می کند توجه کنید.) این عکس ها در یک فاصله زمانی هفت ساعته بوسیله مارینر۱۰ گرفته شده است. از آنجا که حرکت وضعی سیاره بسیار کند تر است، این حرکات جوی ،بادهای بسیار تند در منطقه ای وسیع شمرده می شوند.
●زمینEarth:
قطر:حداقل(قطبی):۷۲۰/۱۲ کیلومتر
حداکثر(استوایی):۷۶۰/۱۲ کیلومتر
فاصله از خورشید: متوسط۰۰۰/۶۵۰/۱۴۹کیلومتر
دوره تناوب(حرکت به دور محور):۲۳ساعت و ۵۶ دقیقه و ۴ ثانیه
سال : نجومی:۲۵۶/۳۶۵ روزمتوسط خورشیدی یک سال
جرم:۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰x۶/۶ تن
حجم: در حدود یک هزار میلیارد کیلومتر مکعب
سرعت گریز:۱۱ کیلومتر بر ثانیه
شتاب گرانش بر سطح دریا:۸/۹ متر بر ثانیه
سومین سیاره از خورشید زمین است.کوپرنیک،در مورد علت چرخشی که در ستاره ها مشاهده می شد،گفت که زمین در حول محور شمالی جنوبی به دور خود می چرخد.حجم زمین و زهره تقریباً مساوی است فاصله ما هم از خورشید چندان زیاد نیست پس چرا میان گدازهها و ابرهای گوگردی احاطه نشدهایم؟ قسمتی از پاسخ به خاطر وجود حیات در زمین است. در چهار میلیارد سال قبل زمین نیز شرایط امروزی زهره را دارا بود، فعالیتهای آتشفشانی شدیدی در زمین جریان داشتند و اتمسفر متشکل از بخار آب و دیاکسیدکربن فراوان بود.اما با گذشت زمان بخار آب به صورت ذرات باران به زمین ریخت و مقدار آن چنان زیاد شد که اقیانوسها پدید آمدند پس از تشکیل جانداران کم کم اکسیژن نیز بوجود آمد و به اتمسفر رفت و با گذشت زمان با تغییر اتمسفر چهره زمین نیز تغییر یافت، حیات در تغییر سرنوشت چهره زمین تأثیری بسیار داشت.حیات جزئی از ساختار زمین شده است، ما زمانی متوجه زیبایی زمین خودمان شدیم که از فضا به نظاره آن پرداختیم منظرهای که احساسات فضانوردان را به شدت تحریک کرد. سرانجام در سال ۱۹۶۱ یک فضانورد روسی به نام یوری گاگرین توانست افسانهها را به واقعیت مبدل کند، او سفری به دور مدار زمین داشت. با این حال هنوز بشر نتوانسته پا را از کره ماه فراتر بگذارد.
●ماه:Moon
قطر:۳۴۶۰کیلومتر
فاصله از خورشید: متوسط۰۰۰/۶۵۰/۱۴۹کیلومتر
فاصله از زمین: حد اقل ۳۶۰۰۰۰ کیلومتر ، حد اکثر:۴۰۰۰۰۰ کیلومتر
دما: حد اقل: ۱۴۰- حد اکثر:۱۵۰
دوره تناوب(گردش به دور زمین) : نجومی:۳۲/۲۷روز-هلالی:۵۳/۲۹ روز
دوره تناوب(حرکت وضعی به دور محور):۳۲/۲۷ روز
جرم: ۳/۸۱ /۱برابر زمین
شتاب گرانش بر سطح : یک ششم زمین
سرعت گریز:۳۸/۲ کیلومتر بر ثانیه
در سال ۱۹۶۹ موشک آپولو ۱۱ نیل آرمسترانگ و باز آلدرین را به سفری نیم میلیون کیلومتری برد. فضانوردان که پا به سطح ماه نهادند از سنگهای آن نمونهبرداری کردند عکس گرفتند و گلف بازی کردند تا نشان دهند نیروی جاذبه ماه یک ششم نیروی جاذبه زمین است. در کره ماه به علت نبودن اتمسفر وزش باد و بارندگی هم وجود ندارد به همین علت جای پای یک فضانورد ممکن است هزاران سال باقی بماند.
این کره در مدت کمی بیشتر از ۲۷ روز یک بار به دور زمین میچرخد در همین مدت یک بارهم به دور خود میچرخد به همین جهت همیشه یک طرف ماه را میبینیم.در سال ۱۹۵۹ زمانی که فضا پیمای روسی به نام لونا ۳ از پشت ماه عبور کرد و عکس هایی از آنجا گرفت ، ستاره شناسان توانستند برای اولین بار نیمه پنهان ماه را ببینند.
شاید علت رواج بعضی از افسانهها به همین جهت باشد ماه و مهتاب همیشه منشاء افکار و گفتههای شاعرانه بوده است.میگویند اگر زوجی زیر ماه در شب پیوند ازدواج ببندند برای همیشه با هم زندگی خواهند کرد. گاهی زمین و ماه و خورشید در یک جهت قرار میگیرند و سایه زمین بر روی ماه میافتد در این حال میگویند ماه گرفتگی رخ میدهد.در سال ۱۶۰۰،گالیله تلسکوپ را اختراع کردوموفق شد به ماه و بعضی سیارات نگاه کند . در سال۱۶۱۰ ،کره ماه که نور خورشید را منعکس می کرد، دارای سطح سنگی و نا هموار نشان داده شد نه شفاف و درخشان.
بدون تجهیزات پیشرفته هیچ بشری نمی تواند روی ماه دوام بیاورد .دمای هوا روی سطح ماه بسیار پر نوسان است ، یک روز ماه معادل ۲ هفته کره زمین است ، دمای هوا حدود ۱۵۰ درجه سانتیگراد می رسد. و در شب های دو هفته ای آن دمای هوا به سرمای ۱۴۰ درجه سانتیگراد زیر صفر نزول می کند. سط ح ماه از دره های عمیق وکوه های بلند پوشیده از سنگ و خاک وتعدادی فرو رفتگی تشکیل شده است . این فرو رفتگی ها حاصل برخورئد شهاب سنگ ها با سطح این کره اند. قطر این دهانه ها از چند صد کیلومتر تا چند سانتی متر است . در روی ماه نه دریایی وجود دارد، نه آب، نه هوا و ابر .پس صدایی هم به گوش نمی رسد و اثری از حیات دیده نمی شود و سرعت ت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست