پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

تئاتر دفاع مقدس, سمینارها و همایش ها


تئاتر دفاع مقدس, سمینارها و همایش ها

حوزه تئاتر دفاع مقدس یکی از گستره هاست که برای پویایی و استمرار تولید نیازمند همه زمینه های علمی و پژوهشی پیش از تولید است تئاتر دفاع مقدس که زیر مجموعه ای از ژانر جنگ محسوب می شود به واسطه پشتوانه های علمی و زمینه های جذب و تعامل مقدماتی می تواند پس از سه دوره از زمان شکل گیری همچنان به عنوان گستره ای تاثیرگذار و زنده در بدنه تئاتر کشور باقی بماند

پژوهش، تحقیق، گردهمایی و تعامل میان کارشناسان و فعالان هر عرصه از علم ، هنر و صنعت یکی از مهمترین نیازهای آن عرصه برای پویایی و رشد و حیات است. در واقع هر فرآیندی چه در حوزه تولید و چه در زمینه شکل گیری نیازمند مقدمات و زمینه هایی است که تولید و شکل گیری را هدفمند و مترقی می سازند.

حوزه تئاتر دفاع مقدس یکی از گستره هاست که برای پویایی و استمرار تولید نیازمند همه زمینه های علمی و پژوهشی پیش از تولید است. تئاتر دفاع مقدس که زیر مجموعه ای از ژانر جنگ محسوب می شود به واسطه پشتوانه های علمی و زمینه های جذب و تعامل مقدماتی می تواند پس از سه دوره از زمان شکل گیری همچنان به عنوان گستره ای تاثیرگذار و زنده در بدنه تئاتر کشور باقی بماند. اما این پویایی و استمرار مستلزم رعایت دقیق پشتوانه های علمی و کارشناسانه است که همایش ها، جشنواره ها و سمینارها سلامت آن را تضمین می کنند.

▪ جشنواره ها؛

جشنواره تئاتر دفاع مقدس که همزمان با پایان دوران جنگ تحمیلی و به همت جمعی از هنرمندان و متخصصان این حوزه از تئاتر راه اندازی شد یکی از مهمترین برنامه هایی است که به ویژه پس از فاصله گرفتن از جنگ تحمیلی می تواند متضمن حیات و پویایی تئاتر دفاع مقدس باشد. نخستین نتیجه برگزاری درست جشنواره ها زمینه سازی برای تولید متون نمایشی و نمایشهای مربوط به هر حوزه است. جشنواره محلی برای عرضه آثار هنرمندان است و بسیاری آن را ویترین تولیدات سالیانه تئاتر می دانند.

بسیاری از هنرمندان جوان در نتیجه برگزاری همین جشنواره هاست که خودشان، استعدادهایشان و آثارشان را به تئاتر کشور معرفی می کنند. علاوه بر این در جریان برگزاری جشنواره با دیدن آثار سایر هنرمندان جوان و با تجربه توانایی سنجش و مقایسه آثار را هم پیدا می کنند و در یک فرآیند تعاملی مطلوب تجربیات و آموخته ها و ایده هایشان را در معرض ارتباط و انتقال با تماشاگران و سایر هنرمندان قرار می دهند.

جشنواره تئاتر دفاع مقدس یا جشنواره تئاتر مقاومت و هر جشنواره مشابه دیگر مثل جشنواره تئاتر ایثار و ... اولا انگیزه تولید نمایش را فراهم می کنند، دوماً نمایشها و هنرمندان را در ارتباط و تعامل با هم قرار می دهند و سوم اینکه با ترویج و تشویق زمینه های استمرار تولید و پویایی آن را در میان هنرمندان و فعالان عرصه تئاتر تقویت می کنند.

جشنواره های تئاتر دفاع مقدس می بایست بر اساس برنامه ها و اهداف مشخص و معلوم تقویت شوند و خروجی آنها به عنوان نتایج مطلوب از سوی سیاستگذاران این عرصه مورد توقع و انتظار قرار گیرند. تولید، پویایی، استمرار و تشویق باید مهمترین اهداف برگزاری جشنواره ها باشند و مهمتر از برگزاری جشنواره اینکه، این برنامه های فرهنگی در نتیجه استمرار و نظم آنها ثمربخش خواهند بود. وقفه های احتمالی، عدم استمرار و تعطیلی ها و بی نظمی هایی که در سالهای اخیر دامن گیر جشنواره دفاع مقدس شده شاید مهمترین آسیب این جشنواره در جهت ذیل به اهداف و برآورده ساختن انتظارات باشد.

در واقع پر بیراه نیست اگر ادعا کنیم که بیشترین خروجی های مربوط به شناسایی و معرفی هنرمندان تئاتر و زمینه های اصلی تولید آثار فاخر نمایشی طی چند سال اخیر هم نتیجه برگزاری همین جشنواره ها بوده است.

▪ همایش ها؛

گردهمایی و همایش زمینه ساز همراهی و تعامل میان هنرمندان است. در چنین برنامه هایی است که تولید کنندگان، هنرمندان، پژوهشگران و متخصصان می توانند، نتیجه فعالیتهایشان را در ارتباط با هم قرار دهند و به تکمیل داشته ها و توانایی هایشان بپردازند. برگزاری همایش ها و گردهمایی ها در ساده ترین شکل آن باعث آشنایی و ارتباط میان فعالان عرصه تئاتر دفاع مقدس می شود و از این منظر کاملا تاثیرگذار و سودمند خواهد بود.

همایش ها و گردهمایی ها که از حدود یک دهه اخیر به صورت جدی تر و پیگیرتری در بدنه تئاتر کشور مطرح شده است، در حوزه تئاتر دفاع مقدس بیشتر از سوی متولی اصلی تئاتر دفاع مقدس یعنی انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس پیگیری شده است. به عنوان مثال برگزاری هر ساله گردهمایی هنرمندن دفاع مقدس در فضایی ساده و با در نظر داشتن نتایج و زمینه های ارتباط، بخش اعظمی از مقدمات همکاری و تعامل میان هنرمندان بخشهای مختلف تئاتر دفاع مقدس را فراهم کرده است. این همایش ها و گردهمایی ها هنرمندان و فعالان عرصه تئاتر را به هم نزدیک می کند و همین ارتباط مقدمه ای برای استمرار و همکاری های بعدی گروه ها و هنرمندان خواهد شد.

▪ سمینارها؛

سمینارها و نشست های علمی و تخصصی به مراتب از مهمترین پشتوانه های هنر تئاتر هستند و هر چند جای برگزاری چنین برنامه هایی تا چند سال پیش در میان انبوه برنامه ریزی های مدیریت تئاتری کشور خالی بود اما در سالهای اخیر شاهد برگزاری سمینارهای مختلف درباره موضوعات و با محورهای متفاوتی هستیم که تعداد آنها هم روبه افزایش است.

تئاتر دفاع مقدس نیز برای غنی کردن پشتوانه های علمی و تخصصی خود نیازمند تعامل و همفکری و تحقیقات و پژوهشهای کارشناسانه ای است که در چنین سمینارهایی مطرح شده و مورد بحث و بررسی قرار گیرند.

سمینار تخصصی تئاتر دفاع مقدس که نمونه مشابه آن همایش علمی پژوهشی مقاومت است چند دوره از برگزاری آن توسط انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس سپری شده با تشویق و دعوت به کار هنرمندان و کارشناسان تئاتر علاقه مند به حوزه مقاومت طی چند سال اخیر به نتایج مطلوبی دست یافته که ارائه دهها مقاله علمی و پژوهشی و انتشار آنها در قالب یک کتاب بخشی از آن مطلوبهای مورد نظر بوده است.

دعوت از پژوهشگران، هنرمندان، اساتید دانشگاهها و دانشجویان برای تحقیق و پژوهش و نظریه پردازی در حوزه تئاتر دفاع مقدس، به تنهایی، فعالیت بزرگی در عرصه تئاتر دفاع مقدس است هر چند که برگزاری آن می تواند با تقویت پشتوانه و تکیه بر قوت ها، تقویت هم بشود وعلاوه بر آن باید توجه داشت و تاکید کرد که هر فرآیند و برنامه ای برای رسیدن به نقطه مطلوب نیازمند قرار گرفتن در پروسه ای مستمر و محدوده زمانی طولانی و برنامه ریزی شده ای است.

مجموعه برنامه ها و فعالیتهای تئاتر زمانی به نتیجه مطلوب می رسند و موفق می شوند که در کنار هم قرار بگیرند و نتایج شان را با هم تقسیم کنند. این برنامه ها ضعفها و قوتهایشان را در کنار هم قرار می دهند و خودشان را در جهت دستیابی به هدف نهایی تکمیل می کنند. جشنواره ها ، گردهمایی ها و همایش ها و سمینارها می بایست درجدول یک برنامه واحد و هدفمند بلند مدت در کنار هم قرار گیرند تا دستیابی به اهداف نزدیک تر و وسیع تر محقق شود.

آی سان نوروزی