چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

در جنگ های صلیبی چه گذشت


در جنگ های صلیبی چه گذشت

در مورد دلایل این جنگ ها نویسنده به موارد زیر اشاره می كند رشد جمعیت, توسعه اقتصادی, وجود یك جنبش اجتماعی موثر در اروپا و اشتیاق به زیارت مرقد حضرت مسیح كه مورد توجه عموم مردم اروپا بود مواعظ آتشین پاپ اوربن دوم كه به گفته برخی قصد به دست آوردن سرزمین پطروس حواری را داشت و آن را وطن دوم خود می دانست و یا به گفته برخی مورخین, پاپ برای رقابت با امپراتوران اروپا این سیاست را در پیش گرفته بود زیرا در اثر اصلاحات پاپ گرگوار هفتم به سال ۱۰۷۳ میلادی انتخاب اسقف ها از سوی پادشاهان و فئودال ها ممنوع شده بود و این به نوعی قدرت نهایی پاپ در مقابل امپراتوران بود

● كتابی درباره جنگ های تاریخی مسیحیان و مسلمانان

كتاب «تاریخ جنگ های صلیبی» در واقع خلاصه كتابی سه جلدی از همین نویسنده و بیانگر نزدیك ۲۰۰سال جنگ میان مسلمانان و مسیحیان است. انگیزه ها، چگونگی، تعداد و نتایج این جنگ ها به خوبی در این كتاب به تصویر كشیده شده، به طوری كه سایر محققین و مولفین دیگر نیز برای طبع آثارشان از این كتاب سود برده اند. با مرگ ملك شاه سلجوقی و چند پاره شدن پادشاهی بزرگ سلجوقیان، ایران به پسران او رسیده و حلب و دمشق سهم برادرزاده های وی می شود. همین امر فرصت مناسبی برای مسیحیان به وجود می آورد زیرا جانشینان ملك شاه روابطی تیره با یكدیگر داشتند. در ۲۷ نوامبر ۱۰۹۵میلادی پاپ اوربن دوم در كلرمون فرانسه زنگ اولین جنگ صلیبی را در اروپا به صدا در می آورد.

● علت جنگ ها

در مورد دلایل این جنگ ها نویسنده به موارد زیر اشاره می كند: رشد جمعیت، توسعه اقتصادی، وجود یك جنبش اجتماعی موثر در اروپا و اشتیاق به زیارت مرقد حضرت مسیح كه مورد توجه عموم مردم اروپا بود. مواعظ آتشین پاپ اوربن دوم كه به گفته برخی قصد به دست آوردن سرزمین پطروس حواری را داشت و آن را وطن دوم خود می دانست و یا به گفته برخی مورخین، پاپ برای رقابت با امپراتوران اروپا این سیاست را در پیش گرفته بود زیرا در اثر اصلاحات پاپ گرگوار هفتم به سال ۱۰۷۳ میلادی انتخاب اسقف ها از سوی پادشاهان و فئودال ها ممنوع شده بود و این به نوعی قدرت نهایی پاپ در مقابل امپراتوران بود. اما در نهایت، این جنگ ها باعث قدرتمند شدن شاهان اروپا شد. زیرا تمامی هزینه ها و نفرات نظامی را دوك ها و پرنس های اروپایی تامین می كردند و چون در آن زمان عملاً قدرت در نزد آنها بود با تداوم جنگ دوك ها و پرنس های اروپایی ضعیف تر شدند. البته به عقیده مورخین معاصر عرب این جنگ ها برای از بین بردن اسلام بوده است اما با توجه به قدرت آن موقع مسلمانان و آگاهی اروپاییان نسبت به این امر این مسئله بعید به نظر می رسد.

● شخصیت های شركت كننده در این جنگ ها

شخصیت های زیادی به دعوت پاپ پاسخ مثبت دادند كه بعدها فرزندان و نوادگان آنها به مدت دویست سال ادامه دهنده راه آنها شدند.

-ادمار دومونتی: اسقف شهر پویی، مردی باهوش كه میان فئودال ها اتحاد ایجاد كرد.

-كنت دوتولوز ریمون دو سن ژیل: اولین كنتی كه پاپ او را از قصد خود آگاه كرد.

- نورماند های شهر سیسیل

- بوهمن: فرزند روبر گارسیا كه در آرزوی امپراتوری بیزانس بود.

- مردم شهر های پیزا و ژن كه از راه دریا حركت می كردند.

- روبردوم كنت فلاندر

- پسر گیوم فاتح پادشاه انگلستان

-گودفروا دوبویون و برادرش بودئن دوبولونی

- جمع كثیری از مردم اروپا كه به زائرین معروف بودند.

● علت نامگذاری جنگ ها با نام صلیبی

علت این امر، درخواست پاپ اوربن دوم مبنی بر داشتن علامت صلیب برای سپاهیان بود.

● جنگ اول صلیبی

در جریان این جنگ (۱۰۹۹-۱۰۹۷ میلادی)، سرزمین های زیادی نصیب صلیبیون شد و در نهایت اورشلیم سقوط كرده و به دست صلیبیون كه در كتاب به آنها فرنگی ها نیز گفته شده، افتاد. سستی مسلمانان، اختلاف بین آنها و نبرد های جداگانه آنها با فرنگی ها از عوامل شكست مسلمانان محسوب می شود.

● نتیجه جنگ اول

ایجاد پادشاهی اورشلیم كه شامل پرنس نشین های انطاكیه، طرابلس، ادس و بنادر مهم لبنان و فلسطین می شد، یعنی سرزمین های عراق، لبنان، فلسطین، اردن و قسمتی از سوریه به جز حلب و دمشق. اولین پادشاه اورشلیم گودفروا دوبویون كه مردی بسیار باهوش و بادرایت بود توانست بین شاهزاده های فرنگی كه بعد از فتح هر سرزمین تازه به جان هم می افتادند، اتحاد ایجاد كند.

● دوره تعادل و تعامل

پس از چند سال جنگ و خونریزی به هر حال طرفین به تعادل نسبی رسیدند و حتی مراوداتی نیز با هم داشتند به طوری كه حتی امیر دمشق با فرنگی ها متحد شده و با امیر حلب می جنگید و حتی در بیت المقدس آزادانه عبادت كرده و از دیدن عبادت خالصانه مسیحیان تحت تاثیر قرار می گرفت. اما با حضور سرداری ترك به نام اتابك زنگی شرایط به هم خورد و در نهایت پرنس نشین ادس در عراق امروزی سقوط كرد و این امر به جنگ صلیبی دوم منجر شد.

● جنگ دوم صلیبی

برخی لویی هفتم پادشاه فرانسه را باعث آن می دانند اما در واقع سن برنارد در مجمع وزله در فرانسه به تاریخ ۳۱مارس ۱۱۴۶ محرك اصلی بود. وی همچنین در ۲۷- ۲۵ دسامبر در اسپیر آلمان امپراتور كنراد سوم را مصمم به جنگ كرد. البته خیانت بیزانس باعث شد تلفات زیادی به سپاهیان آلمان و فرانسه توسط تركان وارد شود اما به هر حال سپاه آنها به سوریه فرنگی (نامی برای سرزمین های تحت تصرف صلیبیون) رسید. این جنگ البته از مسیر خود منحرف شد زیرا ملكه اورشلیم فرنگی ها را تحریك كرد تا به جای حلب به دمشق كه متحد قدیمی آنها بود حمله كنند در حالی كه سلطان نورالدین پسر اتابك زنگی امیر حلب جدی تر و قوی تر از قبل تمام سرزمین های اطراف انطاكیه را تصرف كرد. این امر باعث اختلاف بین صلیبیون تازه وارد و فرنگی های قدیمی تر شد زیرا فرنگی ها اعتقاد داشتند باید بین دوست و دشمن تفاوت قائل شد اما صلیبیون تازه وارد اعتقادی به این امر نداشتند.

● نتیجه جنگ دوم صلیبی

این جنگ نه تنها هیچ گونه فتحی برای صلیبیون دربر نداشت بلكه با سرخوردگی آنها پایان یافت. نورالدین حاكم حلب بعدها هم موفق شد دمشق را تصرف كند و سوریه اسلامی را هم مرز با سوریه فرنگی ایجاد كرد. از جمله معروف ترین سرداران نورالدین می توان از سرداری كرد نام برد كه بعدها تبدیل به كابوسی برای صلیبیون شد. او صلاح الدین ایوبی نام داشت. در سال ۱۱۷۱ میلادی صلاح الدین به همراه عموی خود شیركوه به مصر حمله كرده و آنجا را تصرف می كند و بعد از مدتی خلیفه فاطمی مصر را عزل كرده و خود سلطان مصر می شود به گونه ای كه حتی تهدیدی برای نورالدین امیر حلب می شود.

با مرگ نورالدین و جانشینی فرزند خردسال او و همچنین مرگ اموری پادشاه اورشلیم فرصت بسیار خوبی نصیب صلاح الدین می شود. وی پس از فتح بی دردسر دمشق پادشاهی یكپارچه ای برای مسلمانان تشكیل می دهد و سپس در جنگ طبریه شكست تلخی به صلیبیون وارد كرده و به سال ۱۱۸۷ اورشلیم را محاصره می كند. صلاح الدین برخلاف صلیبیون كه در فتح اورشلیم كشتار فجیعی به راه انداختند با جوانمردی و مهربانی تحسین برانگیزی با صلیبیون رفتار می كند كه حتی این رفتار مورد تحسین اروپاییان قرار می گیرد. سقوط اورشلیم به دست صلاح الدین ایوبی دلیلی شد برای جنگ سوم.

● جنگ سوم صلیبی

در اثر سقوط اورشلیم موجی در اروپا به وجود آمد. امپراتور آلمان، پادشاه فرانسه و پادشاه انگلستان به اعزام سپاهیان زیاد به استقبال از سومین جنگ رفتند.

اما سپاهیان ۱۰هزار نفری و منظم آلمان كه زودتر از بقیه به راه افتاده بودند با غرق شدن امپراتور آلمان در رودخانه سِلِف روحیه خود را از دست داده، پراكنده شده و یا اسیر حملات سریع مسلمانان گشتند و عده كمی خود را به بندر عكا رساندند. با رسیدن سپاهیان فرانسه و انگلستان آنها توانستند سواحل و بنادر لبنان و فلسطین را از صلاح الدین بازپس گیرند اما در حمله به مصر ناكام ماندند. نبرد های زیادی بین ریچارد شیردل و صلاح الدین ایوبی درگرفت اما دو طرف در نهایت به صلح تن دادند.

● نتیجه جنگ سوم صلیبی

پیمان صلح بین ایوبی و صلیبیون بسته شد و در آن حق تجارت در بندر های تحت اشغال صلیبیون برای مسلمانان آزاد شد و در مقابل زیارت مسیح(ع) نیز برای صلیبیون در اورشلیم آزاد شد. اما این پایان كار نبود. پاپ اینوسان سوم كه قدرت زیادی داشت (۱۱۹۹ م) درصدد تصرف مصر و معاوضه آن با اورشلیم برآمد. پس دستور جنگ صلیبی دیگری از طرف پاپ صادر شد كه به جنگ صلیبی چهارم انجامید.

● جنگ چهارم صلیبی

سرنوشت این جنگ مانند جنگ صلیبی سوم نبود زیرا این جنگ از مسیر خود منحرف شد و فرنگی ها به جای مصر به تحریك ونیزی ها امپراتوری بیزانس را تصرف كردند. این كار نتایج سوء بسیاری داشت زیرا باعث پراكنده شدن جمعیت اندك فرنگی ها از بیزانس تا اورشلیم و بنادر لبنان و فلسطین شد. تا آنجایی كه فرنگی های مهاجر و شوالیه های ماجراجویی كه قبلاً به سمت اورشلیم می رفتند اكنون به بیزانس رفته و همین امر موازنه جمعیت را به نفع مسلمانان تغییر داد به گونه ای كه تا پایان همان قرن فرنگی ها از اورشلیم و قسطنطنیه رانده شدند.

● نتیجه جنگ چهارم

در۱۲۰۴ میلادی، پیمان صلحی بین شاه فرنگی عكا و ملك العادل برادر صلاح الدین كه جانشین او شده بود بسته شد كه بر طبق آن حكمرانی فرنگی ها بر ساحل و مسلمانان بر اورشلیم به رسمیت شناخته نمی شد. پاپ هونوریوس سوم ادامه دهنده راه پاپ اینوسان سوم شد و با وعظ و خطابه مردم را به پنجمین جنگ صلیبی دعوت كرد تا بلكه اورشلیم را از دست مسلمانان خارج سازد.

رنه گروسه

ترجمه: ولی الله شادان

ناشر: فرزان روز

سال انتشار: ۱۳۸۴

جعفر آجورلو


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.