سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

غذاهای ارگانیک و تعادل با طبیعت


غذاهای ارگانیک و تعادل با طبیعت

ورود به عصر تکنولوژی و صنعت علاوه بر صدها پیامد مثبت و منفی, آثار دیگری را نیز در زندگی بشر آورده است که یکی از آنها تغییر در نحوهٔ تغذیه است

یکی از مشکلاتی که امروزه گریبان جوامع بشری را گرفته افزایش سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن و اختلالات کبدی است که در نتیجهٔ ورود سموم دفع آفتاب نباتی و دیگر آلودگی‌های شیمیائی که از خاک وارد مواد غذائی می‌شوند، ایجاد می‌شوند. این مسئله متخصصان را بر آن داشته تا در این زمینه دقت بیشتری داشته باشند. جالب است بدانید در برخی کشورها قیمت محصولات باغی کرم‌خورده گرانتر از دیگر محصولات باغی است که بسیار سالم و شاداب به نظر می‌رسند زیرا وجود آفات در این میوه‌ها، نشان‌دهندهٔ عدم مصرف سموم دفع آفات نباتی است. البته با توجه به اینکه استفاده از این روش‌های عمل‌آوری، از بازده زمین کشاورزی می‌کاهد، عمل‌آوری ارگانیک مواد غذائی، چندان از طرف تولیدکنندگان مورد استقبال قرار نمی‌گیرد. از آنجا که سموم دفع آفات نباتی که در زمین باقی می‌ماند، توسط دام‌هائی که از علوفه تازه استفاده می‌کند، به انسان‌ها می‌رسند، متخصصان توصیه می‌کنند به‌دلیل محلول در چربی بودن این سم‌ها و ذخیرهٔ آنها در بافت چربی بدن حیوانات، کمتر از منابع چربی حیوانی استفاده شود. بر هم خوردن دانه‌بندی خاک نیز از دیگر مسائل مطرح شده در این خصوص است. مطلب زیر، نگاهی اجمالی به وضعیت خاک و محصولات ارگانیک دارد.

خاک آلی

در اروپا و آمریکا انجمن خاک قبل از اینکه مناسب بودن زمینی را برای پرورش مواد غذائی آلی تصویب کند و اجازهٔ استفاده از سمبل این انجمن را بدهد، سیستم‌های شدیدی را برای آزمایش کردن زمین در نظر گرفته است. در مواقع، یک محصول مجاز است حتی پیش از اینکه استانداردهای کامل غذای ارگانیک (مواد غذائی طبیعی بدون دخالت مواد شیمیائی از هر نوع) برچسب ”در حال تبدیل“ را کسب کند را باشد. محصولاتی که در فروشگاه مواد غذائی طبیعی موجود هستند توسط انجمن خاک براساس نظم خاصی بررسی و تصویب می‌شوند.

بذرهای ارگانیک

بذرهای ارگانیک واقعی، ثروت بزرگی در زندگی محسوب می‌شوند. بیشتر بذرهای معمولی موجود، پیوندی هستند و برای استفاده در مواد غذائی ارگانیک مناسب نیستند. دانه‌هائی که از باغ‌ها خریداری می‌شوند، دارای این خصوصیات هستند. دولت انگلیس فروش بذرهای طبیعی را ۴۰ سال پیش به‌منظور ایجاد هماهنگی با انجمن اقتصاد اروپا منع کرد. پس در صورتی که دانه‌های حاصل از گیاهان غیرپیوندی دارید آن را محکم نگه دارید.

کود موردنیاز محصولات ارگانیک

خاک که کود آن از منابع آلی به‌وجود می‌آید برای پرورش محصولات ارگانیک مناسب است. جلبک‌های دریائی نیز یکی از بهترین منابع برای این کودها محسوب می‌شوند.

رهائی از دخالت مواد شیمیائی

چگونه می‌توان به غذا، مواد شیمیائی افزود و از طرف دیگر انتظار داشت که اثرات نامناسبی، در پی نداشته باشد. به یاد داشته باشیم که مواد سمی در بدن باقی می‌مانند و خارج کردن آنها از بدن کار آسانی نیست. این مسئله می‌تواند باعث تحلیل انرژی و نیروی حیاتی ما شود.

نقش ما

غذاهای عادی دارای سم‌های گیاهی، آفت‌کش‌‌ها، هورمون‌ها، آنتی‌بیوک و سایر مواد نگه‌دارنده هستند.

وقتی محصولات خود را خودتان پرورش می‌دهید، مطمئن باشید که از کودهای ارگانیک استفاده می‌کنید. کشاورزی و باغداری کاملاً به هم مربوط هستند بنابراین کاملاً مراقب محصولات باغی دیگر باشید و از دانه‌های خالص طبیعی و غیرپیوندی استفاده کنید.غذاهای ارگانیک و طبیعی مانند نگین جواهری است که با خرید آن سلامت و تازگی بر سفرهٔ شما ظاهر می‌شود.همانقدر که کیفیت میوه و سبزی‌های تازهظای برای ما حائزاهمیت است قیمت، نیز مهم است. این محصولات باید بتواند قیمت‌های خود را در مقایسه با دیگر تولیدها به حد متعادل برسانند تا قدرت رقابت داشته باشند.(معمولاً این نوع محصولات به‌صورت عددی به فروش می‌رسند تا کیلوئی)

از کودکان خود حمایت کنیم

ما باید مراقب سلامتی فرزندان خود باشیم. یک کودک معمولی به اندازهٔ چهار برابر بیشتر از یک بزرگسال که در معرف آفت‌کش‌ها قرار می‌گیرد دچار سرطان می‌شود و برای همیشه سیستم ایمنی رشد نیافتهٔ او آسیب می‌بیند.

مراقب سلامتی خود باشید

هر بار که به اندازهٔ کمی غذای غیرارگانیک می‌خوریم، مخلوطی از مواد شیمیائی سمی را می‌بلعیم. این مواد برای از بین بردن جانداران کوچک، حشرات و علف‌های هرز در نظر گرفته شده‌اند. پس ممکن است به ما نیز آسیب‌هائی برسانند. ما اکنون می‌دانیم بیش از نیمی از مواد شیمیائی کشاورزی که در بریتانیا مورد استفاده قرار می‌گیرند، باعث سرطان، نقص مادرزادی، عقیم‌شدگی و بیماری‌هائی از این قبیل می‌شود، دلیل اصلی که هنوز از این مواد استفاده می‌شود، فشار پنهانی کشت و صنعت و غنی‌سازی آن است.

ذخیرهٔ انرژی

این مسئله کاملاً واضح است که در تولید کودها و آفت‌کش‌ها، مصرف نفت خام در صنعت کشاورزی بیشتر از صنایع دیگر است. این اسراف است. زیرا در مرحلهٔ نخست، خاک توسط مواد شیمیائی تضعیف شده و سپس توسط همان مواد، بازدهی محصولات افزایش می‌یابد.

کمک به ملل در حال توسعه

قسمت زیادی از مواد غذائی اضافی که به‌وسیلهٔ روش‌های ویژهٔ کشاورزی تولید می‌شود منجر به هدر رفتن آن در جهان در حال توسعه می‌شود. بدین ترتیب بسیاری از کشاورزان کوچک و خرده‌پا از کار بیکار شده و بالأخره خشکسالی حادث می‌شود.

جلوگیری از فرسایش خاک

سالانه میلیون‌ها تن خاک سطحی شسته شده و به دریاها ریخته می‌شود زیرا ساختار خاک توسط مواد شیمیائی از بین می‌رود. در حال حاضر خاک هفت بار سریع‌تر از ساخته شدن فرسوده می‌شود. همه می‌دانند بدو خاک، پرورش مواد غذائی امکان‌پذیر نیست.

حفظ آب مصرفی

مواد شیمیائی سمی که در صنعت کشاورزی استفاده می‌شوند به‌وسیلهٔ باران شسته شده و وارد آب مصرفی ما می‌شوند و باعث مسمومیت بیشتر انسان‌ها می‌شود.

حفظ گیاهان و جانوران

حیوانات، پرندگان، حشرات و گیاهان نیز توسط مواد شیمیائی نابود می‌شوند. زیرا مواد مغذی و آب آنها مسموم بوده و در برخی موارد کاملاً فاسد است. بنابراین ما یک چرخهٔ نادرست می‌سازیم که در آن حتی آفت‌کش‌های طبیعی نیز از بین می‌روند. مانند کشتن سوسک‌ها از شته تغذیه می‌کنند.

حفظ کشاورزان

کشاورزان نیز در اثر قرارگیری در معرض آفت‌کش‌ها دچار مسمومیت می‌شوند. مطالعات یک مرکز سرطان‌شناسی نشان می‌دهد کشاورزانی که در معرض سموم گیاهان قرار می‌گیرند ۶ بار بیشتر از افراد عادی به سرطان دچار می‌شوند.

حمایت از یک اقتصاد سالم

اگرچه مواد غذائی ارگانیک نه تنها خوشمزه‌تر از غذاهای عادی است بلکه حتی مطالعات و آزمایش‌ها نشان می‌دهند مواد ارگانیک دارای مقادیر بیشتر از مواد مغذی حیاتی، مثل ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند و بالأخره یک عامل مهم و حتی مهمترین آنها این است که با خوردن این مواد، به‌جای اینکه آسیبی به ما برسد تقویت نیز می‌شویم. با خوردن مواد غذائی ارگانیک شما احساس امنیت می‌کنید و با خاک و طبیعت در توازن به‌سر می‌برید.

روبینا میرزایان