دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

پیش به سوی اینترنت گیگا بیتی


پیش به سوی اینترنت گیگا بیتی

با وجود محدودیت های ۱۲۸ کیلوبیتی

پیشتر در رابطه با طرح گوگل مبنی بر عرضه اینترنت یک گیگابیت بر ثانیه گفته بودیم. هفته گذشته خبر جدیدی در این باره منتشر شد و گوگل اعلام کرد در سه شهر این سرویس را ارائه خواهد کرد.

این خبر بسیاری از سرمایه‌گذاران و تکنیسین‌ها را دچار سردرگمی کرده است چراکه دو سوال مهم به‌وجود می‌آید:

چرا گوگل دست به چنین اقدامی زده است؟

میزان تعهد گوگل به اجرایی کردن چنین عملی چقدر است؟

پاسخ‌های زیادی به چنین پرسش‌هایی شده است که خیلی هم بی‌ربط از یکدیگر نیستند:

ـ این محل آزمایشی خواهد بود برای تشخیص پتانسیل‌هایی که می‌توان از طریق این سرویس ارائه داد.

گوگل به این می‌اندیشد که با عرضه اینترنت پرسرعت واقعی می‌توان دیگر شرکت‌های سرویس‌دهنده اینترنت را وادار کرد تا سرمایه‌گذاری خود را در بخش رشد سرعت اینترنت افزایش دهند و در نتیجه زیرساخت اینترنت به طور کلی سریع‌تر خواهد شد و این برای گوگل که تمام سرمایه‌گذاری خود را روی اینترنت و سرویس‌های وابسته به آن انجام داده است، مفید خواهد بود.

ـ لری پیج و پتریک پیچت، مدیرعامل و مدیر‌مالی گوگل اعتقاد دارند اینترنت سریع‌تر برای کاربران بهتر خواهد بود.

گفت‌وگوی کوتاه تحلیلگر کارلوس کرنر و پیج را در ادامه می‌خوانیم:

کرنر: چطور انتظار دارید فیبر تاثیر بزرگی در جامعه بگذارد، با توجه به این که به سرمایه‌گذاری میلیاردی نیاز دارد تا بتوان به ۲۰ میلیون خانه این اینترنت را رساند حال اگر شرکت بزرگی در این حوزه نباشید و با مشترکانی کمتر از کامکست یا AT&T در بازار حضور داشته باشید؟

پیج: ما به دنبال مشاغلی هستیم بسیار بزرگ‌تر از کاری که هم‌اکنون انجام می‌دهیم و دوست داریم در این حوزه‌ها نیز وارد عمل شده و سرمایه‌گذاری کنیم، اما به گمان من تعداد این شرکت‌ها بسیار اندک است. بنابراین می‌توانیم در حوزه فیبر، در جایگاه پیش‌بینی شده خودمان بایستیم و محصولی تولید کنیم که زندگی بسیاری از افراد را تغییر خواهد داد. در این فاصله نیز می‌توانیم سودرسانی خوبی داشته باشیم.

کرنر در یادداشتی درباره این گفت‌وگو می‌نویسد:

ـ مطمئن هستیم که اقدام گوگل در عرضه فیبر، یک آزمایش نیست و گوگل در پیاده‌سازی این نقشه جدی است.

ـ گوگل دوست دارد در درازمدت مهره‌های خود را حرکت دهد و اساسا تمایل ندارد طی سه تا پنج سال صنعت تلویزیون‌های پولی و سرویس‌های اینترنتی را تغییر دهد، اما این که سرویس‌های جدید چه زمانی عرضه می‌شود، نمی‌دانیم و باید صبر کنیم ردپای فیبری گوگل بیشتر گسترش پیدا کند.

با آن که برنامه‌های گوگل هنوز عملی نشده است، اما کم‌کم رقبای کوچکی از گوشه و کنار جهان برای گوگل خط و نشان می‌کشند. سرویس جدیدی در ژاپن راه‌اندازی شده است که سرعت دو گیگابیت بر ثانیه دانلود و یک گیگابیت بر ثانیه آپلود را به کاربران خانگی عرضه می‌کند.

نورو، نام این سرویس‌دهنده اینترنت است که از سوی سونی پشتیبانی می‌شود. هفته گذشته سرویس خانگی و مشاغل کوچک خود را در شش محله راه‌اندازی کرده است. هرچند بهتر است بدانیم بدون توجه به این سرویس، ژاپن در حال حاضر سریع‌ترین میانگین اینترنت جهان را دارد و با ۲/۴۲ مگابیت بر ثانیه، در رتبه اول جای دارد. (مقایسه کنید سرعت متوسط کاربران ایرانی را با این رقم!)

● سریع‌ترین اینترنت جهان چقدر می‌ارزد؟

نورو در نظر دارد با قراردادی دو ساله، ماهانه ۵۱ دلار (حدود ۲۰۰ هزار تومان با احتساب دلار بازار آزاد) و ۵۳۵ دلار (دو میلیون تومان) هزینه نصب دریافت کند.

محمدرضا قربانی