پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

وابستگی یا استقلال


وابستگی یا استقلال

تمایل به استقلال (و یا گاهی وابستگی) مسئله ای است که تقریباً زندگی همه زن و شوهرها را با چالش روبه رو می کند و این به دلیل تمایل فطری بشر به آزادی و استقلال است. میزان این تمایل در …

تمایل به استقلال (و یا گاهی وابستگی) مسئله ای است که تقریباً زندگی همه زن و شوهرها را با چالش روبه رو می کند و این به دلیل تمایل فطری بشر به آزادی و استقلال است. میزان این تمایل در بین افراد مختلف متفاوت است. در صورتی که زن و شوهر افرادی مستقل باشند، در این صورت ارتباط کمتری بین آنها وجود خواهد داشت و آنها احساس دوستی عمیق نسبت به یکدیگر را نوعی دربند بودن تلقی می کنند. در مقابل اگر یکی از زوجین نیز به دیگری وابستگی شدید داشته باشد، طرف مقابل درصدد فرصتی برای یافتن آزادی است.

گاهی این احساس وابستگی به گونه ای دیگر ظهور پیدا می کند. مثلاً وقتی مردی به همسرش که تمام وقتش را صرف نگهداری از بچه ها می کند، احساس حسودی می کند، زن خواستار تغییر و رهایی از وابستگی همسرش می شود. دلیل بروز این مشکلات عدم وجود هماهنگی در تمایلات زن و شوهر نسبت به آزادی و عدم آگاهی از شیوه های برقراری ارتباط در این زمینه است. برای نمونه در مثال بالا مرد بیشتر به محبت همسرش وابسته است. در این گونه موارد زوجین باید صریحاً خواسته خود را بیان کرده و با شیوه صحیح درصدد تعمیق روابط خود برآیند. در واقع آنها باید بین نیاز خود به استقلال و آزادی و برقراری یک رابطه نزدیک و صمیمی با همسرشان تعادل برقرار کنند.

زن و شوهر باید به بررسی درون خود پرداخته و نیازهای واقعی خود را بشناسند. آنها نباید احساسات و تفکرات خود را مخفی کنند، بلکه باید با بیان آنها راه های افزایش صمیمیت را به شریک زندگی خود رهنمون سازند.

با آغوشی باز پذیرای نظرات و نیازهای همسر خود باشند. از قضاوت های زود هنگام پرهیز کرده و هرگز گذشته ها را یادآور نشوند. با این روش بسیاری از ترس ها و نگرانی ها در روابط از بین خواهد رفت. زن و شوهر باید به هنگام گفت وگو با همسر خود تنها مواردی را به یاد بیاورند که به واسطه آنها به او افتخار می کنند. با این شیوه به مرور تصورات ذهنی فرد نسبت به همسرش تغییر کرده و صمیمیت بین آن دو افزایش پیدا می کند.

هرگز رفتار تهاجمی و دفاعی نسبت به همسر خود نداشته باشند. باید به لحن صدا هنگام بیان خواسته ها، رفتار غیرکلامی و شیوه به کار بردن کلمات بسیار توجه کرد. در صورتی که همسران این توان را در خود نمی بینند، می توانند فردی را به عنوان واسطه قرار دهند. در واقع عشق و دوستی چیزی جز احترام و بزرگ داشتن متقابل نیست که درک متقابل و نیاز به استقلال را نیز در برمی گیرد. برخی از زوجین در طول زندگی خود هرگز این پرسش را با خود مطرح نمی کنند که همسر من تا چه حد به آزادی و وابستگی نیاز دارد تا احساس امنیت، شادمانی و صمیمیت کند با توجه به این سؤال و یافتن پاسخ آن است که زندگی تحکیم خواهد یافت.

[مریم نورامینی]