سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

از نان شیرمال تا كیك خامه ای


از نان شیرمال تا كیك خامه ای

اگر می خواهید در تهیه شیرینی اقتصادی عمل كنید, به سراغ شیرینی های سبك و كوچك بروید بعضی انواع شیرینی خشك سبك هستند و در اندازه های كوچك تهیه می شوند با این كار هم چاق نمی شوید و هم پول كمتری می پردازید

مادربزرگ وقتی از بچگی هایش یاد می كرد، همیشه از نان پختن مادرش هم تعریف می كرد. می گفت كه در حیاط خانه، تنوری داشتیم كه مادر همیشه در آن نان می پخت، گاهی هم خمیر نان را با شیر و خاكه قند مخلوط می كرد و به اصطلاح امروزی ها نان شیرمال می پخت؛ این نان مورد علاقه ما بچه ها بود. مادربزرگ همیشه با آب و تاب زیادی از شیرینی های زمان بچگی اش تعریف می كرد.شیرینی ها از نان شیرمال قدیمی تا انواع و اقسام شیرینی های خوش آب و رنگ امروزی همیشه یادآور جشن و شادی ها هستند.اینكه تهیه اولین شیرینی ها به شكل معمول امروزی از چه زمانی باب شد را هیچ كس نمی داند، اما واضح است كه از زمان های خیلی قدیم هم پخت نان های شیرین رواج داشته است و علاوه بر آن هم، هرشهری شیرینی های اصیل و قدیمی مخصوص به خود را داراست. از باقلوا و قطاب یزدی گرفته تا سوهان و گز قم و اصفهان و نان برنجی های كرمانشاه كه از قدیم تا حال به عنوان سوغات شهرهایشان پیش همه شناخته شده اند. شیرینی پزی به شكل امروزی از كار با فرهای آجری آغاز شد. بنا به گفته كسانی كه آن را تجربه كرده اند، شیرینی در این فرها بسیار خوشمزه طبخ می شد و تا روزهای زیادی همچنان تازگی و مزه خوب خود را حفظ می كرد، اما به مرور زمان فرهای نفتی و گازی رواج پیدا كرد و حالا دیگر همه فرها برقی شده اند. می گویند كه شاید شیرینی های قدیم مثل شیرینی های امروزی ظاهر زیبا و چند رنگ نداشت، اما طعم آنها به مراتب بهتر از انواع امروزی بود؛ به هر حال هر خوراكی با شیوه طبخ سنتی مزه بهتری پیدا می كند. شیرینی ها جزو گروه مایحتاج اولیه و ضروری در سبد خانوار محسوب نمی شوند، ولی از آن دسته خوراكی هایی هستند كه همه را به یاد خاطرات شیرین می اندازند.در جشن و میهمانی ها، تولد، مراسم عروسی و در مجموع هر دور هم جمع شدنی كه در آن شادی باشد، شیرینی ها هم در انواع مدل ها و طعم ها حضور دارند. شاید از حدود سه دهه قبل بود كه كیك ها هم در كنار شیرینی ها برای خود جایی باز كردند؛ كیك هایی كه بنا به مناسبت های مختلف تولد و جشن های عقد و عروسی سفارش داده می شدند. كیك های مدرن امروزی برخلاف همتایان قدیم خود، صاحب شناسنامه هم هستند. آلبوم عكس كیك ها در هر قنادی موجود است كه مشتری می تواند بنا به سلیقه خود هر كدام را انتخاب كرده و سفارش دهد، اما قیمت انواع كیك و شیرینی چقدر است و بر چه اساسی تعیین می شود؟

اتحادیه دارندگان قنادی و شیرینی فروشی نماینده صنف قنادان است. این اتحادیه از چهار سال قبل قنادی ها را درجه بندی كرده و بنا به كیفیت شیرینی ها به هر یك درجه یك، دو یا سه داده است.

نمونه شیرینی های طبخ شده توسط كارشناسان بررسی شده و بر طبق معیارهای تعیین شده درجه بندی ها صورت می گیرد. قیمت انواع شیرینی ها هم بسته به درجه بندی ها تعیین می شود. این را هم بدانید كه منطقه جغرافیایی كه قنادی در آن واقع شده، در درجه بندی ها تاثیری ندارد.از طرفی نرخ مصوب اتحادیه حالت كلی دارد و تك تك انواع شیرینی ها را شامل نمی شود، چون در اكثر قنادی ها شیرینی های ابتكاری و بنا به سلیقه قناد هم طبخ می شود كه مواد اولیه و میزان مواد به كار رفته را خود تعیین می كنند و بسته به آن، قیمت هر كیلوی آن را مشخص می كنند، اما در حالت كلی در قنادی های درجه یك، قیمت انواع شیرینی خشك از یكهزار و ۲۰۰ تا ۲ هزار و ۳۰۰ و قیمت انواع تر هم بین ۲ هزار تا ۲ هزار و ۴۰۰ تومان است.قیمت ها در قنادی های درجه دو بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان پایین تر است و شیرینی فروشی های درجه سه باز به همین نسبت نرخ های كمتری دارند. البته باید بدانید كه دبیر اتحادیه قناد و شیرینی ساز حاضر به ارائه هیچ گونه اطلاعاتی به ما نشد و منبع آگاهی های ما صاحبان و كاركنان چند شیرینی فروشی بودند.در بین شیرینی ها، انواع خشك تنوع بالایی از لحاظ نوع و قیمت داشته و ماندگاری طولانی تر هم دارند؛ به عنوان مثال شما می توانید شیرینی خشك را تا یك ماه هم مصرف كنید، چون به لحاظ بهداشتی خطری متوجه سلامت این خوراكی نمی شود، اما تازگی آن به هر حال بعد از چند روز از بین می رود و مسلما طعم شیرینی تازه با شیرینی مانده بسیار متفاوت است، اما شیرینی های مربایی حداكثر تا یك هفته قابل استفاده هستند، چون بعد از این مدت ممكن است دچار فساد و كپك زدگی شوند، البته نگهداری آنها در یخچال باعث افزایش این مدت می شود. توجه به سلامت و بهداشت در مورد شیرینی های تر اهمیت زیادی دارد، چون خامه ای كه در آنها استفاده می شود اولا باید كاملا بهداشتی باشد، ثانیا خامه فسادپذیر بوده و بعد از مدت كوتاهی غیرقابل استفاده می شود.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.