دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

خواندنی هایی از خانه کعبه و مسجدالحرام


خواندنی هایی از خانه کعبه و مسجدالحرام

مسجدالحرام در شهر مکه مکرمه, درون درّه ای میان کوه های ابوقبیس, اجیاد, هندی و عمر واقع شده و در نقطه تقاطع خط طولی ۳۹ درجه و ۴۹ دقیقه و ۳۰ ثانیه و خط عرضی ۲۱ درجه و ۲۵ دقیقه و صفر ثانیه قرار گرفته است

مسجدالحرام در شهر مکه مکرمه، درون درّه‌ای میان کوه‌های ابوقبیس، اجیاد، هندی و عمر واقع شده و در نقطه تقاطع خط طولی ۳۹ درجه و ۴۹ دقیقه و ۳۰ ثانیه و خط عرضی ۲۱ درجه و ۲۵ دقیقه و صفر ثانیه قرار گرفته است.

● حدود کنونی مسجدالحرام

مسجدالحرام از طرف شرق به کوه ابوقبیس، از سمت غرب به جبل عمر و خیابان شبیکه، از شمال به خیابان شامیه و کوه هندی و از سمت جنوب به خیابان اجیاد و مسفله محدود است.

● مساحت مسجدالحرام

مساحت کلی آخرین توسعه مسجد الحرام ۶۸ هزار مترمربع بود که با محاسبه پشت بام که ۱۹ هزار مترمربع است، مجموع کل توسعه جدید به ۸۷ هزار مترمربع رسید و در نتیجه مساحت کل مسجدالحرام و میدان ها و فضاهای پیرامون آن به ۳۶۶​ هزار و ۱۶۸ مترمربع بالغ شد.

مساحت پیشین مسجدالحرام قبل از این توسعه ۱۶۰ هزار و ۱۶۸ مترمربع بود و گنجایش ۳۱۳ هزار نمازگزار را داشت، ولی با توسعه جدید، این ظرفیت به ۴۶۰ هزار نفر رسید.با محاسبه مساحت پشت بام و فضاهای پیرامون مسجد، ظرفیت نمازگزاران در مواقع عادی ۸۲۰ هزار نفر و در شرایط ویژه به حدود یک میلیون نفر رسیده است.

در توسعه اخیر، دو مناره با ارتفاع ۹۶ متر، سه گنبد سنگی، ۱۴۵۳ ستون با پوشش سنگ مرمر و ۱۱۲۰ ستون تاجدار که پایه های آن با سنگ مرمر ساخته و در آن روزنه هایی برای دستگاه های تهویه مسجد در نظر گرفته شده، احداث شد، یک درِ ورودی بزرگ و ۱۸ در ورودی به قسمت پله های برقی و شش پله عادی نیز ساخته شد.

در طرح توسعه جدید، مسجدالحرام به وسیله هشدار حریق مجهز شد که حدود ۶۰ منطقه را در بر می گیرد و ۲۸۴ نقطه مجهز به تاسیسات کشف دود، ۱۵ نقطه سیستم هشداردهنده و شش واحد خودکار برای خاموش کردن آتش و ۶۰ نقطه کشف حرارت و گرما در آن تعبیه شده است.وسایل صوتی پیشرفته ای نیز شامل اتاق کنترل و دستگاه های تقویت و تنظیم و حدود ۱۶۴۵ بلندگو برای همه نقاط مسجد تهیه و نصب شد.

مناره های مسجدالحرام پیش از توسعه اول هفت عدد بود که در توسعه اخیر دو عدد دیگر به آن افزوده شد.

ارتفاع مناره ها نیز پیش از توسعه اول ۳۶ متر بود که به ۹۰ متر افزایش یافت.مسجدالحرام در توسعه اول هفت مورد پله های ثابت داشت که در توسعه دوم تعداد شش عدد به آن افزوده شد و در مجموع به ۱۳ مورد رسید.

تعداد هفت دستگاه پله برقی نیز در مسجدالحرام نصب شده است. در مجموع در برنامه چهارم پنج ساله مبلغ چهار میلیارد دلار برای توسعه حرمین شریفین در فاصله سال های ۱۴۰۵ ق. تا ۱۴۱۰هـ.ق. هزینه شده است.

مجموع هزینه ها تا سال ۱۴۱۴هـ.ق. به حدود ۵۵ میلیارد ریال سعودی بالغ شد.

● پرده کعبه

پرده کعبه نیز تا پیش از سال ۱۳۴۳هـ.ق. در مصر بافته می شد که از همین سال بافت پرده کعبه در منطقه احساء آغاز شد. با احداث نخستین کارخانه بافت پرده کعبه سال ۱۳۴۶هـ.ق، در خیابان اجیاد، واقع در مکه مکرمه، اولین کارخانه پرده بافی کعبه رسما تاسیس شد. پرده کعبه از ابریشم خالص بافته می شود و وزن آن حدود ۱۷۰ کیلوگرم است که از ۴۸ دسته ابریشم با طول هریک ۱۴ متر بافته شده است.

در قسمت بالای پرده کعبه، کمربندی به طول ۴۵ متر و عرض ۹۵ سانتی متر آیات قرآنی با تارهای نقره ای و رنگ آمیزی شده با آب طلا نوشته و بافته شده است.

در گذشته ابریشم های پرده کعبه با دست رنگ می شد، ولی در سال ۱۴۱۰هـ.ق. کمیسیون مربوط، اقدام به تعویض دستگاه های رنگرزی کرد و در نتیجه دو ماشین بزرگ و پیشرفته به مبلغ ۲۱۲ هزار دلار خریداری شد.

همچنین یک دستگاه ماشین تولید بخار و یک دستگاه نیز ماشین خشک کن ابریشم خریداری شد که با استفاده از آنها حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد در مصرف ابریشم صرفه جویی و از خرابی و ضایع شدن آن جلوگیری به عمل آمد. در همین سال یک دستگاه بافندگی با تمام لوازم جانبی، از یک شرکت بین المللی سوئیسی به مبلغ ۹۷۵ هزار و ۸۳۳ فرانک سوئیس خریداری شد و بالاخره تمام دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز، مبلغ یک میلیون و چهارصد هزار فرانک سوئیس هزینه برداشت تا پرده به شکل کنونی بافته و همه ساله مورد استفاده قرار گیرد.

● آمارهای مربوط به توسعه مسجدالحرام

▪ مساحت مسجدالحرام

قبل از توسعه اول: ۲۹ هزار و ۱۲۷ مترمربع

پس از نخستین توسعه: ۱۳۱ هزار و ۴۱ مترمربع

پس از توسعه دوم: ۳۶۶ هزار و ۱۶۸مترمربع

▪ گنجایش مسجدالحرام

قبل از توسعه اول: ۴۷ هزار نمازگزار

پس از توسعه اول: ۳۱۳ هزار نمازگزار

پس از توسعه دوم: ۴۶۰ هزار نمازگزار

و پشت بام ها و میدان های اطراف: ۸۲۰ هزار نمازگزار

▪ تعداد مناره ها

قبل از توسعه اول: ۷ مناره

پس از توسعه اول: ۷ مناره

در توسعه دوم: ۲ مناره

جمع کل مناره ها: ۱۶ مناره

▪ ارتفاع مناره ها

پیش از توسعه اول: ۳۶ متر

پس از توسعه اخیر: ۹۰ متر

منبع: http: / / labbayk.com