شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
چگونه شاد شویم
همه متفکران به این نتیجه رسیده اند که تفریحات سالم و شادیها برای تقویت روح آدمی یک ضرورت است. خندیدن و خنداندن، شادی کردن و شادی آفریدن، دلشاد و مسرور بودن، بشّاش و خندهرو بودن، لبخند بر لب داشتن، همه اینها به عنوان یک ضرورت در زندگی انسان نقش تعیینکننده دارد. در این میان گروهی اعتقاد دارند که شادی و شادمانی مطلق است، با هر وسیلهای، با هر ابزار و شیوهای، میتوان به شادی و شادمانی دست یافت. در مقابل گروهی دیگر شادی و تفریحات را قانونمند میدانند و در مرز حلال و بایدها تفسیر میکنند، هر نوع شادی و تفریحی را مجاز نمیشمارند و در یک کلمه، تفریحات سالم را باور دارند. تا مرز حرمت و آبروی دیگران محفوظ بماند. تا شادی و خنده و تفریحات ما به دیگران صدمهای، ضربهای، وارد نسازد.اصلِ تفریحات سالم و شادمانی برای روح آدمی یک ضرورت است. مهمّ آن است که در فرهنگ کاربُردی امّت اسلامی درست تفسیر شود و جایگاه ارزشی خود را بازیابد. امام علی (علیهالسلام) در حکمت ۲۵۷ سفارش میکند که سعی کنید تا دلها را شادمان سازید و شادیها را به خانهها ببرید و فرمود: «ای کمیل! خانوادهات را فرمان ده که روزها در به دست آوردن بزرگواری و شبها در رفع نیاز خفتگان بکوشند، سوگند به خدایی که تمام صداها را میشنود، هر کس دلی را شاد کند، خداوند از آن شادی لطفی برای او قرار دهد که به هنگام مصیبت چون آب زلالی بر او باریدن گرفته و تلخی مصیبت را بزداید چنانکه شتر غریبه را از چراگاه دور سازند». آنگاه به اعتدال و میانهروی در شادیها اشاره کرده نسبت به خندههای انسان پرهیزکار در خطبه ۱۹۳/۲۶ میفرماید: «اگر میخندد، صدای او به خنده بلند نمیشود».
● گردش و تفریح
روح آدمی به شادابی و تفریحات سالم نیازمند است و غذای روحی و روانی همواره در کنار غذای جسم مطرح بوده است. با برّرسی سیره عملی حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) این حقیقت را به روشنی مشاهده میکنیم:
۱ـ تماشای آب گودالها پس از باران :حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) نقل فرمود که: شبی در مدینه باران فراوانی بارید و بیابانها و گودالها پُر از آب شد. صبح آن روز رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به من فرمود: بیا تا به صحرای عقیق برویم و طراوت و صفای آبهای جمع شده در گودالها و درّهها را تماشا کنیم. همراه پیامبر به تماشای بیابان رفتیم و منظرههای زیبای طبیعت را تماشا کردیم.
۲ـ استفاده از زیباییهای طبیعت :حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) وقتی به سوی صفّین حرکت میفرمود به سرزمین بلیخ رسید که، جای خوش آب و هوایی بود و رودخانه بزرگ و پُر آبی داشت، مناظر زیبای آن سرزمین، امام علی (علیهالسلام) را به خود مشغول کرد. آن حضرت دستور داد تا سپاهیان در آنجا مدّتی بمانند و از آب و هوای دلنشین آن سامان بهرهمند گردند و استراحت کنند.
● سرگرمی های سالم
۱ـ شناگری و تیراندازی :جوان و نوجوان برای رشد و کمال روحی و جسمی هم به فعالیتهای بدنی نیاز دارد و هم به طراوت و شادابی روح، باید تفریحات سالم را به گونهای برای جوانان فراهم کرد که هم وقت آنها را پُر کند و بیکار و سرگردان نمانند و هم در رشد جسمی و روانی آنان تأثیر داشته باشد که امام علی (علیه السلام) به دو نوع از سرگرمیهای خوب اشاره میفرماید که رهنمود داد: «به کودکان و نوجوانان خود شناگری و تیراندازی بیاموزید».
۲ـ شوخیهای متواضعانه :خندیدن و خنداندن درست و دور از رفتارها و الفاظ زشت مانعی ندارد. فرق است بین دروغ گفتن، مسخره کردن، بازی کردن با آبروی مردم و فروتن و متواضع بودن. حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) همیشه لبخند بر لبان مبارکش بود و در برخورد با کوچک و بزرگ شاد و دارای چهرهای شاداب و خندان بود. امام علی (علیه السلام) همواره از شوخیهای زشت و بیمعنا پرهیز میکرد و عمروعاص را در پخش اینگونه شایعات مورد نکوهش قرار داد که در خطبه ۸۴ مرز میان شوخیهای ناروا و روا را روشن کرد که فرمود: «شگفتا از عمروعاص پسر نابغه! میان مردم شام گفت که من اهل شوخی و خوشگذرانی بوده و عمر بیهوده میگذرانم!! حرفی از روی باطل گفت و گناه در میان شامیان انتشار داد. مردم آگاه باشید! بدترین گفتار دروغ است، عمروعاص سخن میگوید، پس دروغ میبندد، وعده میدهد و خلاف آن مرتکب میشود، درخواست میکند و اصرار میورزد، امّا اگر چیزی از او بخواهند، بخل میورزد، به پیمان خیانت میکند و پیوند خویشاوندی را قطع مینماید، پیش از آغاز نبرد در هیاهو و امر و نهی بیمانند است تا آنجا که دستها بهسوی قبضه شمشیرها نرود. امّا در آغاز نبرد و برهنه شدن شمشیرها، بزرگترین نیرنگ او این است که فرار نماید. آگاه باشید! بهخدا سوگند که یاد مرگ مرا از شوخی و کارهای بیهوده باز میدارد، ولی عمروعاص را فراموشی آخرت از سخن حق بازداشته است، با معاویه بیعت نکرد مگر بدان شرط که به او پاداش دهد و در برابر ترک دین خویش، رشوهای تسلیم او کند». سپس در حکمت ۴۵۰ رهآورد شوخیهای ناروا را تذکّر میدهد که: «هیچ کس شوخی بیجا نکند، جز آن که مقداری از عقل خویش را از دست بدهد».
۳ـ شنا در رودخانه :یکی از لذّتهای حلال و تفریحات نشاط آور، شنا کردن است. و در روایات اسلامی فراوان به یادگیری شنا و آموختن فنّ شناگری به فرزندان، سفارش شده است. حضرت امیرالمومنین (علیهالسلام) به شناکردن علاقه داشت، با اینکه میتوانست روزهای جمعه در منزل غسل جمعه کند، امّا به کنار رودخانه میرفت و در رودخانه غسل جمعه و شنا میکرد. أشعث بن عبد میگوید: یک روز جمعه علی (علیهالسلام) را دیدم که در رودخانه فرات، شنا میکرد و غسل جمعه انجام میداد و در آن روز با پیراهنی نو، نماز جمعه خواند.
● لذّتهای حلال
۱ـ روان آدمی و لذّتهای حلال:روح آدمی دارای نیازمندیهای گوناگونی است. حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) در این رابطه فرمود: «این دلها همانند تنها خسته میشوند، برای نشاط آن به سخنان تازه حکیمانه روی بیاورید».
۲ـ ضرورت لذّتهای حلال:اگر روح آدمی چون جسم، غذا میطلبد، مریض گشته احتیاج به دارو و درمان پیدا میکند. لذّتهای حلال برای درمان روح یک ضرورت است، تا به نیازمندیهای روان آدمی پاسخ مثبت داده شود که امام علی (علیه السلام) فرمود: «مومن باید شبانه روز خود را به سه قسم تقسیم کند، زمانی برای نیایش و عبادت پروردگار و زمانی برای تأمین هزینه زندگی و زمانی برای واداشتن نفس به لذّتهایی که حلال و زیباست».
زینب مجلسی راد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست