جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

آنچه باید از «بامبو» بدانید


آنچه باید از «بامبو» بدانید

شانس را با خود به خانه بیاورید

لاکی‌بامبو یا گیاه خوش‌قدم امروزه، میهمان اکثر آپارتمان‌ها شده البته دلیل خوش‌شانسی آن در هیچ‌یک از کتب علمی اشاره نشده است. شاید شانس آوردن آن یک خرافه به‌نظر برسد، اما از شواهد امر پیداست که خود بامبو واقعا گیاه خوش‌شانسی است که در اکثر شرکت‌ها، دفاتر و منازل جایی را به خود اختصاص داده و به قول بعضی‌ها خرید لاکی‌بامبو هم باکلاس است و هم شانس می‌آورد و نگهداری آن راحت است. در واقع می‌توان گفت گیاه بامبو برای خود فصلی را در فرهنگ فنگ‌شویی باز کرده است. به دلیل کم‌توقع بودن، مقاومت آن در برابر شرایط جوی، رشد کردن در آب، خاک، قلوه‌سنگ و در نور نسبتا کم یا حتی غیرمستقیم، نگهداری این گیاه خوش‌قدم در نزد ایرانیان محبوبیت بسیاری دارد. البته حلقوی بودن انتهای ساقه نیز به زیبایی این گیاه افزوده است.

● بامبو‌ها از کجا سر در‌آوردند؟

کشت و پرورش «لاکی بامبو» در داخل کشور هزینه‌بر است و این گیاه به اصطلاح خوش‌شانس معمولا از کشور مالزی و تایلند وارد ایران می‌شود. بامبو قابلیت قاچاق شدن ندارد یعنی حتی از راه‌های زمینی هم وارد نمی‌شود بلکه تنها راه حمل‌ونقل آن هوایی است. در کشور‌های آسیای شرقی به بامبو اهمیت بسیاری می‌دهند تا جایی که همه‌ساله در کشور چین، فستیوال بامبو با انواع تزیینات آن برگزار می‌شود. وقتی شما به عنوان خریدار وارد مغازه‌های گلفروشی می‌شوید فروشنده می‌گوید در کشورهای آسیای شرقی از این گیاه سه یا پنج شاخه می‌خرند و خوش‌یمنی به ارمغان می‌آورد. در غیراین‌صورت اگر تعداد شاخه‌های گیاه سه یا پنج عدد نباشد برایتان بدیمنی به بار می‌آورد.

● نگهداری و پرورش بامبو در منازل

یکی از عواملی که سبب شده است تا نگهداری لاکی‌بامبو در خانه طرفداران بسیاری داشته باشد، سهولت پرورش و نگهداری آن است. ساقه‌های این گیاه را می‌توانید در گلدانی با آب بدون کلر قرار دهید و اطراف ساقه‌ها را با دانه‌های لیکا (پوکه صنعتی) بپوشانید تا در درون گلدان، گیاه به صورت شکیل قرار گیرد. خاصیت دانه‌های لیکا، این است که به دلیل پخته شدن در دمای ۱۲۰۰ درجه سانتی‌گراد، عاری از هرگونه آفت و بیماری هستند و به علت‌های مختلف، رطوبت را در خود نگه می‌دارند. حتی اگر به مسافرت بروید این دانه‌ها، آب را به اندازه کافی در خود نگه می‌دارد و رطوبت لازم را به گیاه می‌رساند. برای آنکه این گیاه آپارتمانی چندین سال عمر کند باید مراقبت‌های ویژه‌ای از آن صورت گیرد:

نور: نور غیرمستقیم روی این گیاه بهتر است چراکه نور مستقیم برگ‌ها را دچار سوختگی و زردی می‌کند. منظور از نور غیرمستقیم، نوری است که از پرده توری عبور کند.

خاک: این گیاه توانایی زندگی در خاک را دارد ولی آنچه که رایج است این است که در آب نگهداری و فروخته می‌شود و از آنجا که بامبو با این قضیه مشکلی ندارد برای شما هم دردسرساز نمی‌شود.

آب و آبیاری: بهتر است آب بامبو را هردو هفته یا حداکثر یک ماه عوض کنید و به هنگام تعویض دانه‌های لیکا و ساقه گیاه را به خوبی شست‌وشو دهید. پیشنهاد می‌شود که از آب‌های معدنی بطری شده، آب‌های دستگاه‌های تصفیه خانگی یا از چشمه‌های طبیعی که آبشان سبک است، استفاده کنید. اگر آبی غیر از آب‌های فوق برای آبیاری خواستید استفاده کنید بهتر است آب را به مدت ۲۴ ساعت در ظرفی در گوشه‌ای قرار دهید تا کلر و فلوراید آن خارج شود. می‌توانید حتی برای جلوگیری از بو گرفتن آب و گندزدایی، یک تکه زغال را شسته و در آن بیندازید. توصیه می‌شود برای رسیدن سریع و راحت آب و موادغذایی به ساقه و برگ‌ها از گلدان‌های استوانه‌ای شکل (لوله‌ای) که گیاه را مستقیم در داخل گلدان نگه می‌دارند، استفاده کنید.

دما: بهترین درجه حرارت برای این گیاه دمای بین ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد است، البته این گیاه دمای متغیر را تحمل می‌کند.

روش تکثیر: از روش قلمه‌زنی ساقه‌ای به این صورت که از برآمدگی روی ساقه به‌وسیله جسم تیز یک قلمه را به اندازه حداقل سه بند یا سه گره ببرید و محل برش را با داروی قارچ‌کش و پارافین بپوشانید تا شیره گیاه خارج نشود، بهترین فصل برای تکثیر این گیاه بهار یا تابستان با دمای مناسب ۲۰درجه سانتی‌گراد است.