جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

استیصال آمریکا در «جنگ الکترونیک» علیه ایران


استیصال آمریکا در «جنگ الکترونیک» علیه ایران

برخی گزارش ها نشان می دهد آمریکا به شکلی تمام عیار وارد فرایند «جنگال» جنگ الکترونیک با ایران شده است

برخی گزارش ها نشان می دهد آمریکا به شکلی تمام عیار وارد فرایند «جنگال» (جنگ الکترونیک) با ایران شده است . این مساله زمانی که پهباد آمریکا در چنگال ایران افتاد شکل عیان تری گرفت. انجام عملیات های اطلاعاتی و سایبری علیه جمهوری اسلامی ایران اگرچه در گذشته به صورت پراکنده نزد افکار عمومی مطرح بود، اما پس از رسانه ای شدن حمله ویروس استاکس نت و بعدها دیو کیو و اکنون فلیم (شعله آتش) در ۲ سال گذشته، سخنان بسیاری از آن گفته و شنیده شد؛ به طوری که از این زمان اصطلاحات و مشتقات جنگ سایبری و اطلاعاتی در قاموس سیاسی و اجتماعی نشر و بازنشر یافت. در طول این مدت نیز چنان حجم گسترده ای از رویدادها و رخدادها راهی رسانه ها شده، که اکنون بسیاری اذعان دارد که ناقوس جنگ پنهان ایران و امریکا سال هاست به صدا درآمده است. مطلب زیر گزیده ای از گزارشی است که در خبرگزاری ایسنا منتشر شده است.

نبرد نوپدید الکترونیک آمریکا علیه ایران، امتداد یک جنگ ایدئولوژیک به قدمت عمر جمهوری اسلامی ایران با تاکتیک ها و تکنیک های متفاوت است. به واقع سازه های نبرد سایبری در چیدمان جنگ پنهان، عموماً با تبیین و تکوین جنگ اطلاعاتی متاثر از پیشرفت های شتابناک فناورانه اطلاعاتی و ارتباطاتی نوپدید همانند شبکه های الکترونیکی و ظهور جامعه اطلاعاتی پدیدار گشته است. در چنین مختصاتی هرگونه نبردی بر این گزاره ها استوار است و می کوشد تا با تخریب و توقف پروسه تبادلی اطلاعات دیجیتالی و غیرعملیاتی کردن زیرساخت های اطلاعاتی یک هجمه همه جانبه را شکل دهد.

پیامدهای جنگ اطلاعاتی و الکترونیکی با پایه های امنیتی برخلاف نبردهای نظامی و فیزیکی عموماً ـ اگر چه همواره این چنین نیست ـ محرمانه و قابل انکار و تردید است.

از این رو در بسیاری از موارد، نتایج یک نبرد اطلاعاتی قابل تأیید یا تکذیب اصولی نیست، ولی واقعیت امر این است که این پیامدها مرگبار است.البته این پیامدها به مانند یک نبرد نظامی کشنده و آشکار نیست، اما به گفته مایک مک کانل رئیس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، اگر تنها بانک بزرگ آمریکا با موفقیت مورد حمله سایبری قرار گیرد اثرات مخرب بسیار بزرگ تری بر اقتصاد جهان خواهد داشت که از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ هم مهم تر خواهد بود. استوارت بیکر مدیرکل سیاسی سابق وزارت امنیت داخلی آمریکا هم می گوید که با پیشرفت فناوری اطلاعاتی، خطر استفاده نظامی از این فناوری هم افزایش می یابد. حمله سایبری بخشی از یک جنگ متقارن است و طی آن آسیب پذیری کشورها از جمله آمریکا افزایش می یابد.

پیامدهایی که مک کانل و بیکر از آن نام می برند سبب شده تا نبرد سایبری و اطلاعاتی اهمیتی خاص نزد بسیاری از کشورها یافته و سرمایه گذاری های هنگفتی بر روی آن صورت پذیرد؛ نبردی که در ابعاد متقارن و غیرمتقارن پیامدهای ویرانگری را به دنبال دارند

● حوزه های نبرد اطلاعاتی و سایبری

با این مقدمه به نظر می رسد که ایران چند سالی است درگیر نبرد سایبری شده است؛ نبردی نابرابر در مقابل نظام سلطه به رهبری امریکا که پاندول تنش ها را به سوی نواختن ضربه نهایی هدایت می کند.

چندین حوزه از این نبرد طی ماه های اخیر قابل بازخوانی است. چند ماه قبل وزارت دادگستری امریکا اعلام کرد که ۲ نفر در خاک این کشور متهم به مشارکت در توطئه ترور عادل الجبیر سفیر عربستان توسط نیروهای قدس ایران بودند؛ ادعایی که حتی خود مقامات امریکایی نیز آن را باور نکردند و تنها با فشار توانستند قطعنامه ای را در محکومیت تروریسم بدون ذکر نام ایران از تصویب مجمع عمومی سازمان ملل بگذرانند. پس از آن، یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش فصلی خود با تکرار مطالعات ادعایی و عدم راستی آزمایی های پیشین، ایران را به انحراف از برنامه هسته یی به سوی تسلیحات نظامی هسته یی متهم و گزارشی را به اعضای شورای حکام آژانس ارائه داد.

اتهام زنی نظامی در برنامه هسته یی ایران در حالی است که گزارش های متعدد آژانس بین المللی انرژی اتمی و برآورد ۱۶ نهاد اطلاعاتی و امنیتی امریکا در سال ۲۰۰۷ بر غیرنظامی برنامه هسته یی ایران تاکید داشته است.

از این رو به نظر می رسد که طرفداران اقدام اقتصادی و نظامی علیه ایران با تحریک و تطمیع لابی های یهودی و صهیونیستی تنها به آن بخش از اطلاعات دستگاه های امنیتی و جاسوسی اتکا می کنند که راه اتهام زنی بی پایه را در این زمینه باز می گذارد. انتشار این گزارش در حالی بود که پیش از آن احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، اتهاماتی را در زمینه نقض حقوق بشر متوجه ایران ساخته بود.

ترجیع بند این مثلث ۳گانه اتهام علیه ایران، سبب تشدید تحریم ها و دور جدید اقدامات تحریمی جامعه جهانی شد که در راستای آن امریکا، انگلیس، کانادا و اتحادیه اروپا و چندین کشور دیگر تحریم های اقتصادی و بازرگانی تازه ای را علیه ایران اعمال کردند.

به موازات این فشارها بر حجم تلاش های دیپلماتیک و اعمال اقدامات موثرتر علیه ایران حتی عملیات نظامی تاکید شد، حجم این هجمه تا جایی بود که ویلیام فاکس وزیر دفاع بریتانیا ـ که چندی بعد با اتهام همجنس بازی مجبور به استعفا شد ـ اعلام کرد که اگر نقشه آمریکا برای حمله نظامی به ایران جلو انداخته شود نیروهای مسلح بریتانیا ممکن است در یک چنین عملیاتی مشارکت کنند.

طرح اتهام زنی علیه ایران مبنی بر اقدام به ترور در کشورهای حوزه خلیج فارس نظیر بحرین و کویت اگرچه در طول بیش از یک سال از شروع خیزش مردمی در خاورمیانه عربی تکرار شده بود، اما در طی چند ماه اخیر تشدید شد.

اقدام جمهوری اسلامی در دستگیری تروریست های عامل شهدای هسته یی و پیش از آن ۱۲ جاسوس سازمان سیا در ایران و لبنان در حالی بود که اواخر اردیبهشت ماه گذشته نیز تهران با شناسایی شبکه پیچیده جاسوسی و خرابکاری وابسته به سازمان جاسوسی آمریکا، تعدادی از جاسوسان آمریکا را بازداشت کرده بود.

این شوک اطلاعاتی در عرصه جنگ پنهان به امریکا به شکلی بود که رابرت بئر از مقام های ارشد پیشین در سازمان سیا اذعان کرده بود که زمانی که یک نفر و یک منبع را از دست می دهیم این امر معمولاً یک عقب نشینی در جاسوسی را به همراه دارد، اما وقتی که در تهران یا در بیروت یک ایستگاه کامل را از دست بدهیم این یک فاجعه خواهد بود و چنین چیزی نباید اتفاق بیفتد.

ولی واقعاً این فاجعه برای سیستم اطلاعاتی امریکا اتفاق افتاد و ۲۰ نوامبر رسانه های امریکایی اعلام کردند که مقامات اطلاعاتی این کشور به تعلیق درآمدن عملیات های سیا در لبنان، در پی دستگیری چند تن از جاسوسان این سازمان در بیروت را تایید کرده اند.

با وجود هر تردیدی در این مساله، حداقل جمهوری اسلامی توانسته است با کشاندن بخشی از شکست های فاحش اطلاعاتی امریکا به عرصه رسانه ها و افکار عمومی از جنگ روانی علیه این کشور بهره برداری مطلوب نماید.

یک روز پس از این رخداد، پرده ای دیگر از جنگ اقتصادی علیه ایران کلید خورد و انگلیس با توجیه گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تحریم های جدیدی را با هدف تاثیر بر بخش بانکداری و انرژی و به طور خاص تحریم بانک مرکزی اعمال کرد؛ اقدامی که چند روز پس از آن سوی امریکا و کانادا نیز تکرار شد.

مصوبه مجلس شورای اسلامی در مورد کاهش سطح روابط با انگلیس و اخراج سفیر این کشور با حمله معترضان ایرانی به سفارت بریتانیا و باغ قلهک همراه شد تا چشم انداز روابط آن سوی آب های سرد آتلانتیک و این سوی آبهای گرم خلیج فارس بیش از پیش تیره شود؛ چشم اندازی که با اقدام اتحادیه اروپا و امریکا در تحریم لیست ۱۸۰ بندی مقامات و سازمان ها ایرانی تارتر شد.

در کشاکش این تیک تاک جنگ اطلاعاتی ایران و غرب، ضربه بعدی را ایران وارد کرد؛ جمهوری اسلامی ایران تصاویری از در اختیار گرفتن یک فروند هواپیمای بدون سرنشین امریکا منتشر کرد. هواپیمای بدون سرنشین RQ-۱۷۰ که اصطلاحاً Sentinel یا دیده بان نامیده می شود و برخی آن را جانور قندهار (محلی که اولین بار تصویر آن منتشر شد) می نامند، یکی از مدرن ترین پهپادهای ارتش آمریکاست که استفاده از آن دستاوردهای مهمی برای نیروهای مسلح این کشور در افغانستان (نبرد علیه القاعده و طالبان) و پاکستان (کشتن بن لادن و عملیات علیه طالبان پاکستان) به همراه داشته است، در فرایند جنگال (جنگ الکترونیک) به چنگال ایران افتاد. سال گذشته نیز ایران اعلام کرد که ۲ فروند هواپیمای جاسوسی و بدون سرنشین آمریکایی را سرنگون کرده است. چند ماه بعد نیز اعلام شد که ایران چند مورد از هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی را که در سال های اخیر سرنگون کرده، به کار شناسان روسی نشان داده است.

خوانش و پایش این دستاوردها نشان از آن دارد که هماوردی ایران در عرصه نبرد سایبری و اطلاعاتی به بسط توانایی نظامی در عرصه جنگ الکترونیکی و تثبیت هژمونی قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی پس از خروج نیروهای نظامی ایالات متحده از عراق و افغانستان کمک شایانی می کند. این قدرت در چنین صورتی گستره ای از غرب افغانستان تا دریای مدیترانه را در حوزه عمل و مانور خود می بیند.



همچنین مشاهده کنید