سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

سکته با مغز ما چه می‌کند؟


سکته با مغز ما چه می‌کند؟

سکته مغزی می‌تواند بر حافظه فرد به ویژه بر حافظه کوتاه مدت یعنی چند ساعت تا چند روز گذشته تأثیر بگذارد اما معمولاً حافظه دور یا خاطرات قدیم دست نخورده باقی می‌ماند. لازم به …

سکته مغزی می‌تواند بر حافظه فرد به ویژه بر حافظه کوتاه مدت یعنی چند ساعت تا چند روز گذشته تأثیر بگذارد اما معمولاً حافظه دور یا خاطرات قدیم دست نخورده باقی می‌ماند. لازم به ذکر است که افسردگی و اضطراب هم می‌تواند حافظه و تمرکز را به طور باورنکردنی مختل کند...

در هر حال حافظه را می‌توان با برخی تمرینات ساده و گاهی استفاده از برخی داروها و یا از بین بردن اضطراب و افسردگی بهبود بخشید.

سکته مغزی هرگونه اختلال در عملکرد مغز به دلیل مشکل در جریان خون است. سکته مغزی بیماری شایعی است و بعد از سکته قلبی و سرطان، سومین عامل مرگ و میر در دنیا شناخته شده است.

زمینه این بیماری می‌تواند از سنین میانسالی شروع شود بنابراین حادثه‌ای نیست که یک مرتبه اتفاق بیفتد بلکه زمینه‌هایی نیاز است که در رگ رسوبی ایجاد شده و نهایتا به بسته شدن رگ منجر شود. معمولا در سنین بالاتر و از ۵۵ سالگی به بالا هر ۱۰ سال احتمال سکته مغزی ۲ برابر می‌شود اما این به آن معنا نیست که جوانان در معرض سکته قلبی نیستند. هر فردی مستعد ابتلا به آن است بنابراین باید مراقبت‌های لازم را انجام دهد. بیماری‌های متعددی هستند که می‌توانند فرد را مستعد سکته مغزی کنند. شایع‌ترین و اتفاقا بی‌علامت‌ترین این بیماری‌ها فشارخون است.

به نظر می‌رسد در کشور ما سن سکته مغزی همانند سکته قلبی مقداری پایین آمده باشد که شاید بتوان علت آن را مصرف مواد غذایی خاص، مصرف غذاهای چرب، عدم تحرک، استرس و... در نظر گرفت. بنابراین حدود ۸۰ درصد این سکته‌ها قابل پیشگیری هستند. متاسفانه علائم سکته مغزی خاموش است. به این ترتیب که عمدتا یک علامت گذرا به صورت یک‌طرفه است و ممکن است بین چند دقیقه تا یک ربع طول بکشد و تمام شود یا به‌صورت یک ضعف یک‌طرفه بدن خود را نشان بدهد. این حالات ممکن است مکرراً در طی چند هفته تکرار شود که همه اینها پیش‌درآمد سکته مغزی است و اصطلاحاً به آن حمله گذرای مغزی می‌گویند. فردی که با این مشکل به پزشک مراجعه می‌کند از نظر ظاهری سالم است فقط در شرح حالش عنوان می‌کند که یک ضعف یکطرفه داشته است.

علایم دیگر عبارتند از سرگیجه، عدم تعادل گذرا، دوبینی، اختلال تکلم گذرا، اختلال دید گذرا در یک چشم و بدون درد به‌خصوص در افرادی که سن بالایی دارند و مبتلا به دیابت و فشارخون بالا هستند. در این حالت یک چشم در عرض چند دقیقه تار شده و دید از بین می‌رود و به همان ترتیب مجددا برمی‌گردد که به آن افت بینایی گذرا می‌گویند. گذرا بودن بعضی از این علائم باعث می‌شود بیمار به‌موقع به پزشک مراجعه نکرده و به مشکلی که می‌توانست آن را درمان کند مبتلا شود.

دکتر سعید قزوینیان

متخصص مغز و اعصاب