سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

فنّـاوری یعنی چه؟


فنّـاوری یعنی چه؟

بارها کلمه‌ی فنـاوری را شنیده‌اید: فناوری فضایی، فناوری اطلاعات، فناوری هوافضا، فناوری ‌مونتاژ، فناوری ‌طراحی و ...فناوری در یک توصیف ساده عبارت است از تمام آنچه که ما را قادر …

بارها کلمه‌ی فنـاوری را شنیده‌اید: فناوری فضایی، فناوری اطلاعات، فناوری هوافضا، فناوری ‌مونتاژ، فناوری ‌طراحی و ...فناوری در یک توصیف ساده عبارت است از تمام آنچه که ما را قادر می‌سازد تا یک محصول خاص را تولید کنیم.

فرض کنید می‌خواهیم یک ماهواره بسازیم. پیش از هر چیز نیازمند دانش و علوم مرتبط با ماهواره هستیم. اما وجود دانش و علم به تنهایی کافی نیست و قطعا تجربه و به عبارت دیگر مهارتمان در این باره بسیار تعیین‌کننده است. پس از فراهم شدن این دو مورد قطعا نیازمند ابزار(ماشین‌آلات، کامپیوتر و ...) یا به عبارت دیگر سخت‌افزار برای عملی کردن طرح‌ها هستیم. بنابراین می‌توان گفت که فناوری حداقل دارای سه جزء است:

۱) دانش

۲) مهارت

۳) سخت‌افزار

اما اگر این سه جزء به صورت مجزا و بدون ارتباط با یکدیگر وجود داشته باشند، هیچ محصولی تولید نخواهد شد. بنابراین می‌توان گفت که فناوری ترکیب ساختاریافته‌ای از دانش، مهارت و سخت‌افزار است که منجر به تولید محصولی ارزشمند می‌شود.

در نتیجه وقتی صحبت از فناوری فضایی می‌شود، منظور تنها علوم مرتبط با فضا و یا ابزارآلات و سخت‌افزارها نیستند و تنها وقتی می‌توان به فناوری فضایی دست یافت که تمامی این مولفه‌ها موجود باشند.

انواع فناوری :

فناوری را از دیدگاه‌های مختلفی می‌توان تقسیم‌بندی کرد که برخی از مهم‌ترین آنها عبارتند از:

تقسیم بندی فناوری بر اساس پیچیدگی در این تقسیم‌بندی فناوری‌ها به سه سطح فناوری‌سطح پایین، فناوری سطح متوسط و فناوری سطح بالا تقسیم می‌شوند. فناوری‌های سطح بالا مانند فناوری فضایی هزینه تحقیقاتی بسیار بالایی دارند. به همین دلیل سرمایه‌گذاری روی این فناوری‌ها عموما به صورت مشترک بین چند کشور انجام می‌گیرد.

تقسیم‌بندی بر اساس قدمت

بر این اساس فناوری‌ها به سه گروه فناوری‌های قدیمی (مثل فناوری استخراج نفت) ، فناوری‌های جدید (مثل طراحی خودرو) و فناوری‌های نوظهور (مثل فناوری نانو) تقسیم‌بندی می‌شوند.