شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

خرداد؛ ماه دوگانه


خرداد؛ ماه دوگانه

ایرانیان از قدیم برای هر روز از ماه، یک اسم انتخاب می‌کردند و هر روز یک نام مستقل برای خودش داشت.
شاید برای شما جالب باشد که ششمین روز هر ماه «خرداد» نام داشت.
اما در تقویم‌های خورشیدی، …

ایرانیان از قدیم برای هر روز از ماه، یک اسم انتخاب می‌کردند و هر روز یک نام مستقل برای خودش داشت.

شاید برای شما جالب باشد که ششمین روز هر ماه «خرداد» نام داشت.

اما در تقویم‌های خورشیدی، خرداد نام سومین ماه سال و ۳۱ روزه است. می‌رویم سراغ پرونده خرداد. این ماه عجیب و زیبا! خرداد همان «هوروتات» است، به معنی رسایی و کمال و نام یکی از امشاسپندان است. از نظر ایرانیان باستان، امشاسپندان شش مظهر اهورامزدا بودند که هر کدام مفهوم و بخشی از عظمت خداوند یکتا را نشان می‌دادند.

و خرداد نگهبان آب هم هست. گاهی خرداد در متن های کهن فارسی با نام عربی «جوزا» نامیده می‌شود.

خرداد، ماه جالبی است. یک ماه که دروازه فصلی به فصل دیگر است. یک پنجره، یک گذرگاه سبز، از بهار به تابستان...

شاید به دلیل این ویژگی و این شخصیت دوگانه خرداد است که در بعضی از طالع‌بینی‌ها، این ماه را دو شخصیتی می‌نامند.

بعضی ماه‌ها این گونه‌اند. اسفند هم ماه گذر است. در اسفند هم حال و هوای زمستان و بهار را با هم حس می‌کنیم. به نظر بنده اسفند هم دو شخصیتی است.

خرداد و پرنده دلشوره

خرداد یک پرنده کوچک است که ته قلب آدم‌ها گیر می کند و گاهی بال بال می‌زند.

خرداد با دلشوره‌ها‌یش می‌آید و دلشوره‌هایی که مزه گس امتحان را دارند و حکم صبحانه‌های با عجله و کتاب‌هایی که لیوان چای روی آنها می‌ریزد.

فکرش را بکنید، طعم تخمه هندوانه شور با فرمول‌های سرعت و انرژی مخلوط شود، چه می‌شود؟ و« شادی» که دوست دارد قبل از شروع امتحان لواشک بخرد تا موقع حفظ کردن دستور زبان فارسی و انگلیسی، لواشک بخورد. پس حتماً خرداد برای شادی مزه لواشک ترش را می‌دهد با طعم ذغال‌اخته و آلو و انار...

اما« مرتضی» می‌گوید که مادرش همیشه او را تشویق می کند که شیرینی بخورد و فکر می‌کند اگر شیرینی زیاد بخورد، حتماً امتحانش را خوب خواهد داد و بعد از امتحان سه ماه تابستان طول می‌کشد تا جوش‌های مرتضی خوب شود.

سهیلا تبریزی، کارشناس بهداشت مدام یادآوری می‌کند که دانش‌آموزان از خوردن شیرینی پرهیز کنند. در زمان امتحان باید بیشتر لبنیات بخورند. به نظر او خوردن شیرینی یک عادت غلط در بین خانواده‌هاست که فکر می‌کنند زمان امتحان بدن به گلوکز احتیاج دارد ، در حالی که بدن به تمام مواد غذایی احتیاج دارد.

خرداد و خداحافظی ‌با مدرسه

خرداد، خداحافظی با سال تحصیلی قدیم؛ سالی با کارنامه‌های درخشان، یا نیمه درخشان، یا کمی تا اندکی تاریک.

ولی هر چه هست و نیست، خرداد ماه خداحافظی با سال تحصیلی گذشته است و رسیدن به مرزهای گرم تابستان و رفتن در رویاهای آن... سوار شدن در هواپیمای سفر و عبور از خانه و شهر و رفتن به جاهای دور و زیبا. هر چند ممکن است با آمدن تابستان تپل و سبز و زیبا، هیچ کدام از رویاها تحقق پیدا نکند.

اما، خرداد ماه فکر است

خرداد، تیر، مرداد و هر ماه دیگر سال را می‌توان از پشت پیشخوان مغازه میوه فروشی پیدا کرد.

بازار هندوانه و طالبی داغ است. زردآلوهای نوبرانه سلام می‌دهند.

خرداد، بوی عطر میوه‌ها بیشتر حس می‌شود. خرداد، گذر از یک مرحله زندگی به مرحله دیگر است. پس می‌تواند آدم را به فکر فرو ببرد. در همان لحظه‌ای که آخرین امتحانت را داده‌ای و نفس راحتی می‌کشی و با بی‌خیالی تا خانه آواز می‌خوانی و می‌گویی حالا برای تابستان چه کنم؟ راستی برای تابستان چه فکری کردی؟