چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

۲۵ ژوئن ۲۰۰۵ ـ «انرژی دیپلماسی» و صف آرایی آمریکاییان در برابر هم در قبال چین


گزارش ژوئن ۲۰۰۵ که دولت چین برای خریدن شرکت بزرگ نفتی آمریکایی «یونوکال» پیشنهاد داده و حاضر شده بود برای خرید این شرکت ۲۰ میلیارد دلار بپردازد که سه میلیارد بیش از مبلغ پیشنهادی …

گزارش ژوئن ۲۰۰۵ که دولت چین برای خریدن شرکت بزرگ نفتی آمریکایی «یونوکال» پیشنهاد داده و حاضر شده بود برای خرید این شرکت ۲۰ میلیارد دلار بپردازد که سه میلیارد بیش از مبلغ پیشنهادی دیگران است، کنگره آمریکا را بر ضد توسعه قدرت چین به صف آرایی برانگیخته و باردیگر موضوع وضع عوارض گمرکی ۵/۲۷ در صدی بر کالای ساخت چین را به میان آورده بود. در برابر این صف آرایی، گرین سپن رئیس وقت شورای پول آمریکا بپاخاسته و مخالفت می کرد و می گفت: بالابردن تعرفه گمرکی محصولات چین، عده بسیار کمی (کارخانه دارها) را در آمریکا راضی ولی توده مردم (مصرف کنندگان) را ناراضی می کند زیرا که کالای ارزان چینی است که توده آمریکایی را در برابر گرانی سایر اجناس ساکت نگهداشته است.

اصحاب نظر به طریقی دیگر با صف آرایی کنگره مخالفت کرده و گفته بودند: اگر تعرفه گمرک، تنها برای کالای چین بالا برود، این آمریکایی است که زیان می بیند، نه چین. زیرا برای کالای چین در روسیه، کشورهای آسیایی، آمریکای لاتین و آفریقا مشتری فراوان وجود دارد. اقدام کنگره باعث خواهد شد که کشورهای غیر دوست آمریکا و در صدر آنها ایران، خریدهای خود از چین را افزایش دهند. در مورد نفت، نباید از خرید «یونوکال» توسط دولت چین واهمه داشت زیرا که چین با تکیه بر توسعه اقتصادی خود، دست به یک «انرژی دیپلماسی» زده است و با ایران، ونزوئلا، روسیه، قزاقستان، سودان، برزیل، کانادا و حتی استرالیا وارد معامله و مذاکره شده و همزمان به تقویت نیروی دریایی خود که محافظ مسیر حمل نفت باشد پرداخته است و به مصلحت آمریکا نیست که معارضه را بر سر منافع نفت با چین شروع کند. آمریکا که اینک به حد کافی «گرفتاری جاری» دارد باید همواره به این نکته توجه داشته باشد که چین هرچه را که در آمریکا از دست بدهد در کشورهای دیگر و از جمله ممالکی که آمریکا به آنها نظر دارد به دست می آورد و معارضه جهانی تازه ای آغاز خواهد شد.



همچنین مشاهده کنید