جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

لباس ملی اقوام اروپا


لباس ملی اقوام اروپا

با گذشت زمان و تحولات بنیادینی که در سبک زندگی صورت گرفته و ریشه آن به تحولات دهه ۱۹۶۰ میلادی بر می‌گردد، شیوه تفکر، احساس و حتی خرده فرهنگ‌های مردم دستخوش تغییرات فراوان شده …

با گذشت زمان و تحولات بنیادینی که در سبک زندگی صورت گرفته و ریشه آن به تحولات دهه ۱۹۶۰ میلادی بر می‌گردد، شیوه تفکر، احساس و حتی خرده فرهنگ‌های مردم دستخوش تغییرات فراوان شده است.

در این میان، لباس به‌عنوان پدیده‌ای که ارتباط مستقیم با فرهنگ یک ملت دارد و نشانگر آداب و رسوم یک منطقه است، بیش از همه با تغییرات مواجه شده است.

شیوه زندگی مدرن، میزان تمایل افراد به استفاده از لباس‌های سنتی را تا حد زیادی کاهش داده به‌طوری که دیگر نمی‌توان با مشاهده وضعیت ظاهری افراد، مرزی میان اقوام و ملل مختلف قائل شد. مشاهده لباس‌های سنتی و اقوام کشورهای مختلف، تنها زمانی امکان‌پذیر است که جشن یا یک واقعه ملی درحال برگزاری باشد. هر ساله جشن‌های زیادی در سبز ترین قاره دنیا برگزار می‌شود که یکی از آنها جشن اکتبر در آلمان است.

جشن اکتبر ، بزرگ‌ترین جشن مردمی جهان است که هر سال اواخر سپتامبر شروع می‌شود و تا اوایل اکتبر طول می‌کشد و مهم‌ترین ویژگی آن، نمایش لباس ملی آلمان هاست. در این جشن که در شهر مونیخ برگزار می‌شود مردان شلوارهای چرمی کوتاه و زنان، پیراهن‌های رنگارنگی که در زبان آلمانی به آن «Dirndl» می‌گویند به تن می‌کنند. این لباس با تاریخچه چند قرنی‌اش برای آلمانی‌ها ارزش بالایی دارد.

این لباس در اصل، پوشش زنان پیشخدمت بوده اما در سال‌های پایانی قرن ?? میلادی طبقه مرفه جامعه این لباس را به سلیقه خود درآورده و زنان، آن را در تعطیلات تابستانی به تن می‌کرده‌اند. با گذر زمان و استفاده از ابریشم و ساتن، این لباس‌ معمولی تبدیل به فاخرترین لباس در آلمان شد. این لباس فرم‌های متعددی دارد که هرکدام از یک منطقه به منطقه دیگر و از مناسبتی به مناسبت دیگر با هم فرق می‌کنند.

به طور مرسوم هر روستایی، رنگ و مد خاص و ویژه خود را دارد و از این نظر با روستای همسایه‌اش متفاوت است. لباس ملی مردم آلمان با این‌که دیگر پوشش روزانه مردم به حساب نمی‌آید به عنوان نماد غرور جایگاه ویژه‌ای میان مردان آلمان بویژه ساکنان ایالت بایرن دارد. لباس شامل یک نیم‌تنه چسبان، یک دامن بلند، پیش‌بند و یک بلوز سفید رنگ است که معمولا از نخ یا ابریشم تهیه می‌شود.

یکی از نکات جالب حین پوشیدن لباس شیوه بستن بند پیش‌بند است که باید با دقت انجام شود. روش گره زدن پیش‌بند نشانه‌ای از وضعیت تأهل افراد به شمار می‌رود و برای همین باید با احتیاط صورت گیرد. گره در سمت چپ، مجرد بودن فرد و سمت راست متاهل بودن وی را نشان می‌دهد. لباس ملی در نروژ نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.

لباس ملی نروژی‌ها Bunad نام دارد که معمولا آن را ۱۷ ماه می‌ ‌ که مصادف با روز ملی این کشور است ‌ به تن می‌کنند. این لباس کاملا تشریفاتی است و به دلیل تزئینات طلا و نقره‌ای که با خود دارد یکی از گران‌ترین لباس‌های سنتی به شمار می‌رود.

بونادها معمولا از پشم، ابریشم یا پارچه‌های زربافت دوخته می‌شوند. بوناد‌های مردانه شامل شلوار، جوراب ساق بلند، جلیقه «واسکت»، کرتی یا نیم تنه و کلاه شاپو بوده و بوناد‌های زنانه نیز از پیراهن، جلیقه و دامن تشکیل شده‌ است.

بوناد‌ها نیز مثل لباس آلمانی‌ها علامتی دارد که مجرد یا متاهل بودن فرد را نشان می‌دهد. ایتالیایی‌ها نیز روز دوم ژوئن، روز ملی این کشور، به سراغ لباس‌های سنتی خود می‌روند و به‌صورت متحدالشکل در خیابان‌ها حاضر می‌شوند.

لباس سنتی زنانه ایتالیا شامل پیراهن‌های آستین بلند پرچین و پیش بند بوده که معمولا از پارچه‌های به رنگ روشن دوخته می‌شود. زنان ایتالیا همچنین پارچه سفید رنگ نوار دوزی شده‌ای را به عنوان کلاه روی سر خود می‌اندازند. لباس مردان نیز از پیراهن سفید، جلیقه، شال و شلوار‌های کوتاه و چکمه‌های بلند تشکیل شده است.