جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

اسکیت روی یخ بانی پیدایش المپیک زمستانی


اسکیت روی یخ بانی پیدایش المپیک زمستانی

المپیک زمستانی تا سال ۱۹۲۸ در دل المپیک تابستانی برگزار می شد

زمانی که کمیته بین‌المللی المپیک (IOC) در سال ۱۸۹۴ تاسیس شد، یکی از ورزش‌های پیشنهادی به آن برای برگزاری در المپیک، ورزش اسکیت‌ روی ‌یخ بود. اسکیت‌ روی ‌یخ تا سال ۱۹۰۸ در المپیک جایی نداشت. این ورزش برای اولین بار در المپیک ۱۹۰۸ لندن رسما به بازی‌های المپیک تابستانی پیوست. در المپیک لندن رشته اسکیت‌روی‌یخ در بخش پاتیناژ نمایشی برگزار شد و اولریش سالشو سوئدی و مادگه سیرز از انگلستان موفق به کسب عنوان قهرمانی در بخش انفرادی شدند.

سه سال بعد شاهزاده‌ ایتالیایی، اوجنیو برونتا دوسیو‌ به کمیته المپیک پیشنهاد کرد‌ یک هفته از زمان المپیک تابستانی ۱۹۱۲ را که در استکهلم برگزار می‌شد ‌ به انجام بازی‌های زمستانی اختصاص دهند. اما مسئولان برگزاری این بازی‌ها با چنین ایده‌ای مخالفت کردند.

این ایده چهار سال بعد برای المپیک ۱۹۱۶ که در برلین برگزار می‌شد نیز دوباره پیشنهاد شد، اما این بار با مخالفت کمی روبه‌رو شد و مسئولان در نظر گرفتند تا یک هفته‌ زمستانی را به بازی‌های تابستانی ۱۹۱۶ اختصاص دهند. ورزش‌هایی که در این هفته برگزار می‌شد‌ اسکی سرعت، اسکیت نمایشی (پاتیناژ)، هاکی روی یخ و پرش با اسکی بود‌.

المپیک ۱۹۲۰ آنتورپ (بلژیک) اولین المپیکی بود که بعد از جنگ جهانی اول برگزار شد. این المپیک دارای هفته‌ زمستانی نبود، اما اسکیت‌ روی‌ یخ و هاکی ‌روی‌ یخ نیز در آن انجام می‌شد. سال بعد‌ در کنگره سالانه IOC مسئولان این کمیته تصمیم گرفتند بازی‌های المپیک ۱۹۲۴ که در شهر شاموتی فرانسه برگزار می‌شد، دارای هفته‌ بین‌المللی بازی‌های زمستانی باشد. هفته‌ ورزش‌های زمستانی در بازی‌های ۱۹۲۴ برگزار شد که اتفاقا با استقبال خوبی هم همراه بود. سرانجام در کنگره‌ سال ۱۹۲۵، کمیته‌ بین‌المللی المپیک به این نتیجه رسید که بازی‌های زمستانی را به طور جداگانه و تحت‌ المپیکی مجزا و با نام بازی‌های المپیک زمستانی، هر چهار سال یکبار‌ برگزار کند. المپیک ۱۹۲۴ شامونی توسط کمیته‌ بین‌المللی المپیک به عنوان اولین المپیک زمستانی شناخته می‌شود.

در شاموتی فرانسه ۲۵۸ ورزشکار از ‌۱۶‌ کشور برای شرکت در هفته‌ بین‌المللی بازی‌های زمستانی اعلام آماگی کردند که از این تعداد سهم ورزشکاران زن فقط ۱۱ نفر بود. هرچند نروژی‌ها با کسب ۱۷ مدال (۴ طلا، ۷ نقره و ۶ برنز) در جدول توزیع مدال‌های نخستین دوره المپیک زمستانی بالاتر از سایر کشورها قرار گرفتند، اما نخستین مدال المپیک زمستانی را یک ورزشکار آمریکایی به نام چارلز جیترا از آن خود کرد. او در رقابت‌های اسکیت سرعت که در نخستین روز بازی‌ها برگزار شد، بهترین زمان را ثبت کرد تا نامش به عنوان نخستین برنده مدال طلای المپیک زمستانی برای همیشه در تاریخ به ثبت برسد.

المپیک زمستانی پس از برگزاری چهار دوره در سال‌های ۱۹۴۰ و ۱۹۴۴ به دلیل جنگ جهانی دوم برگزار نشد. پنجمین دوره المپیک سال ۱۹۴۸ در سوئیس برگزار شد تا این کشور برای دومین بار میزبانی‌ المپیک زمستانی را تجربه کند. سوئیسی‌ها که در سال ۱۹۲۸ میزبان دومین دوره المپیک بودند، نخستین کشوری لقب گرفتند که دو بار از این رویداد میزبانی کرده است.

البته سال ۱۹۸۰ و در سیزدهمین دوره المپیک زمستانی، آمریکایی‌ها در تعداد میزبانی از سوئیسی‌ها، اتریشی‌ها و فرانسوی‌ها که تا آن زمان دو بار از این بازی‌ها میزبانی کرده بودند پیشی گرفتند. آمریکا که در سال‌های ۱۹۳۲ و ۱۹۶۰ میزبان المپیک زمستانی بود ، سال ۱۹۸۰ برای سومین بار از این رویداد بزرگ میزبانی کرد. ۱۶ سال قبل از آن در المپیک ۱۹۶۴ که در اینسبورگ اتریش برگزار شد برای نخستین بار تعداد ورزشکاران بازی‌های زمستانی از مرز هزار نفر گذشت. تعداد کشورهای شرکت کننده هم نخستین بار در المپیک ۱۹۸۸ کالگری کانادا از مرز ۵۰ کشور عبور کرد. البته همه این رکوردها در المپیک قبلی که سال ۲۰۱۰ در ونکوور کانادا برگزار شد، شکست. در بیست و یکمین دوره المپیک زمستانی ۲۵۶۶ ورزشکار از ۸۲ کشور دنیا شرکت کردند که البته این رکوردها در المپیک ۲۰۱۴ سوچی باز هم ارتقا پیدا خواهد کرد.

نکته جالب دیگر درباره ژاپنی هاست. آنها تنها کشور غیر اروپایی و غیر آمریکایی هستند که از المپیک زمستانی میزبانی کرده‌اند. سال ۱۹۷۲ شهر ساپوروی ژاپن میزبان بازی‌های زمستانی بود. ۲۶ سال بعد ژاپن برای دومین‌بار با شهر ناگونو، میزبانی رقابت‌های المپیک را به عهده گرفت. البته چهار سال بعد کره‌جنوبی هم به جمع کشورهایی که از المپیک زمستانی میزبانی کرده‌اند، اضافه خواهد شد؛ چراکه شهر پیونگ چانگ به عنوان میزبان المپیک ۲۰۱۸ انتخاب شده است. در مجموع تاکنون ده کشور المپیک‌های زمستانی را میزبانی کرده‌اند: آمریکا (۱۹۳۲، ۱۹۶۰، ۱۹۸۰ و ۲۰۰۲)، فرانسه (۱۹۲۴، ۱۹۶۸ و ۱۹۹۲)، سوئیس (۱۹۲۸ و ۱۹۴۸)، ایتالیا (۱۹۵۶ و ۲۰۰۶)، اتریش (۱۹۶۴ و ۱۹۷۶)، ژاپن (۱۹۷۲ و ۱۹۹۸)، کانادا (۱۹۸۸ و ۲۰۱۰)، نروژ (۱۹۵۲ و ۱۹۹۴)، آلمان (۱۹۳۶) و یوگسلاوی (۱۹۸۴).



همچنین مشاهده کنید