یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

۴۹ عامل تأثیر گذار بر قیمت دلار


۴۹ عامل تأثیر گذار بر قیمت دلار

چه چیز هایی اعتبار پول آمریکا را متأثر می سازد

ارزش دلار آمریکا تحت تأثیر عوامل متعدد و گوناگون است. نوشته ای که پیش رو دارید ۵۰ عامل ریز و درشت تأثیر گذار به افزایش یا کاهش ارزش دلار در حوزه های مختلف را معرفی می کند:

موازنه تجاری و سرمایه گذاری

۱) موازنه تجاری:

موازنه تجاری به معنای اختلاف بین واردات وصادرات است. آمریکا طی سال های اخیر در اکثر اوقات در مبادلات خود با دیگر کشورها دارای کسری موازنه تجاری بوده است. این موازنه منفی روزانه ۲ میلیارد دلار افزایش می یابد و رو به رشد است و موجب نگرانی سرمایه گذاران خارجی فعال در آمریکا و تأثیر زیاد بر ارزش دلار شده است.

۲) سقوط قیمت کالاهای خارجی:

با کاهش قیمت کالاهای خارجی این کالاها نزد مصرف کنندگان آمریکایی جذاب تر می شوند و باعث خروج میزان زیادی ارز از آمریکا و کسری موازنه تجاری می شود. در مقابل، افزایش قیمت کالاهای خارجی به دلیل تورم طبیعی یا به خاطر افزایش تقاضا موجب مطلوبیت کالاهای آمریکایی نزد مردم این کشور و کمک به کاهش کسری تجاری آن می شود. این امر به اقتصاد وصنعت آمریکا کمک نموده و دلار را تقویت می کند.

۳) توازن سرمایه گذاری:

وقتی آمریکا بیش از میزان صادرات خود کالا وارد می کند به این معناست که سرمایه گذاران دیگر کشورها مجبورند برای جلوگیری از سقوط ارزش دلار اقدام به خرید دارایی های آمریکا کنند. توضیح ساده این پدیده آن است که اگر آمریکا بیش از میزان صادرات خود واردات انجام دهد، سرمایه گذاران خارجی بایستی منابع مالی که به صورت دلار هستند مثل اوراق قرضه دولت آمریکا را خریداری کنند تا با آثار سوء کسری موازنه تجاری این کشور مقابله کنند.

● عوامل سیاسی

۴) کسری بودجه و بدهی های دولت آمریکا:

بودجه حکومت آمریکا نیز می تواند بر ارزش دلار تأثیر گذار باشد. اگر سرمایه گذاران خارجی شاهد آن باشند که هزینه های دولت آمریکا از پولی که این دولت در اختیار دارد بیشتر است. آنها در می یابند که این دولت مجبور است اقدام به استقراض از نسل های بعدی و بخش خصوصی کشورهای خارجی نماید. گفتنی است بدهی خارجی آمریکا تا تابستان سال ۲۰۰۷ حدود ۹ تریلیون دلار بوده است و این بدهی روزی ۲ میلیارد دلار افزایش می یابد.

۵۰ سابقه آمریکا در عرصه اعتبارات مالی: دولت آمریکا سابقه خوبی در عرصه اعتباری دارد و این امر موجب پائین رفتن خطرات مربوطه و افزایش قیمت دلار می گردد.

آمریکا معتبرترین کشور قرض گیرنده جهان است و این امر خود دلیل قوی ماندن نسبی دلار علی رغم مشکلات موجود را توضیح می دهد.

۶) میزان محبوبیت رئیس جمهور آمریکا:

محبوبیت رئیس جمهور آمریکا اغلب اوقات بر ارزش دلار مؤثر دانسته می شود. درست است که کارشناسان بر سر واقعیت این امر و وجود رابطه این دو با هم اختلاف دارند ولی در صحنه عمل، سرمایه گذاران بین المللی مایل به حضور فردی قوی در رأس قوه مجریه آمریکا هستند زیرا آنها ترجیح می دهند در این کشور فقط یک مرجع تصمیم گیری وجود داشته باشد و از دخالت کنگره آمریکا که دارای جناح بندی های سیاسی و اختلاف نظرهای متعدد است در امور اقتصادی این کشور هراس دارند.

۷) جنگ:

جنگ و حمله های غیرمنتظره به منافع آمریکا موجب آسیب رسیدن به اعتماد به نفس مشتری و تجارت و کند شدن رشد اقتصادی می شود. همچنین جنگ موجب کسری بودجه آمریکا به خاطر تأمین هزینه های جنگی می شود. بنابراین درگیری های نظامی آمریکا موجب افزایش بدهی این کشور و به خطر افتادن ارزش دلار می شود.

۸) تحولات ژئوپلتیک:

هر جریانی که به عنوان حادثه ای ناگهانی، منازعه یا دخالت خارجی تلقی شود می تواند تأثیر منفی بر دلار داشته باشد. این جریانات لزوماً نبایست در حد و اندازه واقعی مناسب خود دلار را متأثر کنند. بلکه آنچه که سرمایه گذاران فکر می کنند به وقوع می پیوندد دارای ارزش است چرا که وجود یک طرز تلقی خاص از یک واقعه اغلب در بازارهای سهام به تحولاتی واقعی منجر می شود.

۹) سیاست های پایدار:

اگر سرمایه گذاران احساس کنند روند امور تا حد زیادی به حالت خود باقی می ماند و دستخوش تغییرات ناگهانی ناشی از سیاست های دولت آمریکا نمی شوند به دلار اعتماد بیشتری پیدا می کنند. در نتیجه تقاضا برای دلار بیشتر شده و به دنبال آن ارزش دلار هم افزایش می یابد.

باید به خاطر داشت بازار ارز در نتیجه تغییر سیاست های دولتی آسیب پذیر است. این مسئله به ویژه در مورد سیاست مالی صدق می کند. بدین صورت که اگر سرمایه گذاران معتقد باشند سیاست آمریکا راه درست را می رود، پول خود را صرف سرمایه گذاری هایی می کنند که به صورت دلار انجام می شود. در مقابل اگر سرمایه گذاران اعتماد خود به اقتصاد آمریکا به عنوان اقتصادی که در معرض تغییرات ناشی از سیاست های جدید است را از دست بدهند، آن گاه دیگر دلار را ارزی قابل اعتماد نمی دانند.

۱۰) گسترش حجم دولت:

ایجاد اداره های جدید دولتی و افزایش وظیفه دولت هزینه های بسیاری در پی دارد. برای مثال ایجاد وزارت امنیت داخلی در آمریکا می تواند موجب کاهش ارزش دلار شود زیرا ایجاد اداره های جدید دولتی موجب کم شدن هزینه های اختصاص یافته به دیگر اداره ها در بودجه می شود.

۱۱) انتخابات:

اعتماد یا نگرانی نسبت به حکومت جدید می تواند موجب نزدیک شدن یا دور شدن سرمایه گذاران به دلار شود. همچنین با انتخاب اعضای جدید کنگره آمریکا، قوانین جدیدی تصویب می شود که می تواند اقتصاد آمریکا را متأثر سازد. سرمایه گذاران خارجی ممکن است واکنش های مثبت یا منفی به این تغییرات دهند و با این کار بر ارزش دلار اثر گذارند.

۱۲) کاهش مالیات بر مصرف کننده:

کاهش مالیات مصرف کنندگان موجب افزایش مصرف می شود که خود موجب بهبود اوضاع اقتصادی آمریکا و همچنین دیگر کشورهای صادرکننده کالاهای مصرفی به آمریکا به ویژه چین می شود. این امر تا هنگامی که اقتصاد آمریکا دچار کسری تجاری و بودجه نشده برای اقتصاد این کشور مفید است. از سوی دیگر افزایش مالیات ها موجب کاهش انگیزه مصرف افراد می شود. این کار موجب کمک به هزینه های دولتی و کاهش بدهی های آن می شود و اگر چه باعث کند شدن سرعت رشد اقتصادی می شود ولی در عین حال کسری موازنه تجاری و بودجه آمریکا را کاهش می دهد.

● دیگر کشورها

آثار سیاسی بر ارزش دلار تنها منحصر به کشور آمریکا نمی شود و می تواند در سراسر جهان به وجود آید، در این راستا تجارت، منازعه، مصرف و دیگر مسائل می توانند دلار را در خارج از مرزهای آمریکا متأثر سازند.

۱۳) ناآرامی در دیگر کشورها:

وقتی کشورهای دیگر دچار آشوب می شوند ارزهای این کشورها از سوی دیگران بی ثبات تلقی می شود. در این مورد سرمایه گذاران به خاطر ثبات ارزش دلار به این ارز بیشتر رو می آورند و در نتیجه باعث افزایش قیمت دلار می شوند.

۱۴) ثبات در دیگر کشورها:

از سوی دیگر اگر دیگر کشورهای جهان بویژه کشورهای بزرگ و پرجمعیت در تصمیم گیری خود پایداری داشته باشند و دارای ثبات سیاسی و اقتصادی باشند، ممکن است دلار در نتیجه اعتماد سرمایه گذاران به ارزهای کشورهای دیگر تضعیف شود. در این شرایط سرمایه گذاران با ملاحظه کاهش خطرات احتمالی درصدد تنوع بخشیدن به ذخایر مالی خود بر می آیند.

۱۵) تغییر درذخایر ارزی کشورهای خارجی:

دلار آمریکا از این امتیاز که ذخیره ارزی کشورهای دیگر را تشکیل می دهد سود فراوانی می برد. بیشتر بانک های مرکزی کشورها عمده ذخیره ارزی خود را به صورت دلار نگهداری می کنند ولی دلار هنگام تصمیم کشورهای دیگر برای تنوع بخشیدن به ذخیره ارزی خود با مشکلاتی روبه رو می شود. چراکه این کشورها اقدام به فروش دلار و یا توقف خرید آن می کنند. این امر بویژه هنگامی که یک کشور بزرگ خریدار ارز مثل چین تصمیم می گیرد اضافه کردن دلار به ذخایر ارزی خود را متوقف سازد برای ارزش دلار بسیار زیان آور است.

۱۶) قدرت یافتن یورو:

دلار با رقابت رو به افزایش یورو روبه رو است. هنگامی که سرمایه گذاران تصمیم به تنوع بخشیدن به ذخایر خود می گیرند و یا در موقع بی ثبات شدن ارزش دلار، یورو جایگزین جذابی برای دلار است.

۱۷) پذیرش خرید نفت به صورت دلار:

تا هنگامی که اکثر قراردادهای نفتی دنیا با معیار دلار آمریکا دایر می باشند، دیگر کشورها مجبورند از دلار استفاده کنند. این مسئله موجب افزایش تقاضا برای دلار و زیاد شدن ارزش آن می شود. علاوه بر این عمده صادرکنندگان نفت بخش زیادی از درآمدهای نفتی خود را به صورت دلار نگهداری می کنند.

۱۸) اقتصادهای خارجی قوی:

اگر اقتصاد دیگر کشورها در حال رونق باشند، ممکن است دلار با کاهش ارزش روبه رو شود زیرا به دنبال این امر از جذابیت آمریکا به عنوان کشوری برای فعالیت سرمایه گذاران خارجی کاسته خواهد شد.

● طرح های حمایت اجتماعی

۱۹) تأمین اجتماعی:

از نظر بسیاری آمریکایی ها و افراد خارجی که معتقد به اقتصاد لیبرال هستند تأمین اجتماعی مانند یک کشتی در حال غرق شدن می باشد که تنها در طول زمان وضع بهتری پیدا خواهد نمود. این وضع باعث می شود سرمایه گذاران اعتماد خود به نظام مدیریت اقتصادی آمریکا را از دست بدهند. در مقابل هنگامی که آمریکا برای اصلاح طرح تأمین اجتماعی خود تلاش می کند، مقداری از این اعتماد احیا می شود و دلار می تواند از این امر سود ببرد.

۲۰) هزینه های درمانی:

حمایت مالی دولت آمریکا از برنامه های مراقبت پزشکی مانند دیگر عرصه های حمایت اجتماعی بسیار هزینه بر تلقی می شود و از نظر بسیاری از افراد تداوم آن روز به روز دشوارتر می شود. این امر نیز باعث می شود سرمایه گذاران در پی سرمایه گذاری در کشورهایی باشند که بودجه های باثبات تری داشته باشند.

● نظریه عرضه و تقاضا

۲۱) تقاضا برای دلار:

این عامل می تواند در ارتباط با عوامل دیگر مؤثر بر ارزش دلار باشد ولی خود نیز عاملی مجزا می تواند باشد. برای مثال اگر سرمایه گذاران فرانسوی فرصت سرمایه گذاری در آمریکا را مناسب بدانند حاضرند مقدار بیشتری فرانک برای خرید دلار به منظور سرمایه گذاری در آمریکا پرداخت کنند و پرداخت مقدار بیشتری فرانک برای خرید دلار به معنای افزایش ارزش دلار است.

۲۲) تقاضا برای ارز در خارج از آمریکا:

برای مثال تقاضای گسترده برای دلار آمریکا در دهه ۱۹۹۰ در سطح بین المللی موجب شد دلار جایگاه منحصر به فردی پیدا کند. زیرا طی دوران رونق اقتصاد جهان در این دهه، نیاز بیشتری به دلار آمریکا بود و این امر موجب افزایش ارزش دلار گردید.

۲۳) افزایش عرضه دلار:

هر اسکناس یک دلاری که چاپ می شود، ارزش کمتری از دلار قبلی دارد. هرچقدر دلار بیشتری وارد گردش شود، این ارز ارزش کمتری پیدا می کند، زیرا به طور اساسی افزایش عرضه موجب کاهش ارزش کالا می شود.

● نرخ بهره

۲۴) افزایش نرخ بهره:

افزایش نرخ بهره به معنای سود بیشتر سرمایه گذاران است. بنابراین به طور کلی افزایش نرخ بهره در آمریکا موجب تقویت دلار می شود. در مقابل اگر بانک مرکزی این کشور اقدام به کاهش نرخ بهره کند در کوتاه مدت سرمایه گذاران ممکن است سرمایه گذاری در آمریکا را کاهش دهند، زیرا سود سرمایه گذاری در آمریکا برای آنها کافی به نظر نمی رسد.

۲۵) نرخ های بهره جذاب در دیگر کشورها:

جدای از کاهش یا افزایش نرخ بهره در آمریکا، ارزش دلار بستگی به نرخ بهره در دیگر کشورها دارد.

اگر نرخ بهره در این کشور کمتر از دیگر کشورهای دارای اقتصادهای مطرح باشد، سرمایه گذاران ممکن است به ارزهای دیگر که سود بهتری ارائه می کنند، روی آورند. از سوی دیگر اگر ارزهای دیگر نرخ های بهره جالب توجهی نداشته باشند، این امر باعث جلب میزان بیشتر سرمایه گذاری خارجی توسط آمریکا می شود.

● مصرف کنندگان آمریکایی

۲۶) پس اندازهای مصرف کنندگان:

آمریکایی ها پس انداز کنندگان خوبی نیستند. در واقع بیشتر خانواده های آمریکایی مقروض هستند. این بدان معنا است که اقتصاد بزرگ آمریکا در طولانی مدت از حمایت کافی داخلی برخوردار نیست.

علاوه بر این عدم پس انداز آمریکایی ها موجب می شود این کشور مجبور به اتکا به سرمایه ها و پس اندازهای کشورهای دیگر باشد که این کار به ارزش دلار ضربه می زند.

۲۷) قیمت بنزین:

با توجه به اهمیت و اولویت بالای خودروی شخصی در زندگی آمریکایی ها، افزایش قیمت بنزین باعث می شود مصرف کنندگان این کشور پول کمتری برای خرج کردن در موارد دیگر داشته باشند و مجبور به وام گرفتن برای نگه داشتن سطح زندگی خود در حد استاندارد شوند.

۲۸) خرید کالاهای خارجی:

وقتی آمریکایی ها اقدام به خرید کالاهای خارجی مثل خودروهای ژاپنی می کنند، به نظر می رسد اقتصاد آمریکا بیشتر از واردات حمایت می کند تا صادرات. این باعث ایجاد کسری تجاری و در نهایت تضعیف ارزش دلار می شود.

۲۹) کاهش سرعت خرج کردن پول:

همان طور که خرج کردن بیش از حد می تواند به دلار آسیب وارد کند، کاهش قابل توجه سرعت خرید مردم آمریکا نیز اثر بدی بر دلار دارد، زیرا هنگام کاهش خرید مردم، بانک مرکزی ممکن است این امر را نشانه عدم توانایی خرید مصرف کنندگان بداند و اقدام به کاهش نرخ بهره برای افزایش رشد اقتصادی کند که این خود باعث آسیب رسیدن به قیمت دلار می شود.

● مسکن

در سال های اخیر شاهد رونق و سپس بحران و شکست بخش مسکن آمریکا بوده ایم. این بحران مشکلاتی را برای خانواده ها ، سرمایه گذاران و قرض دهندگان آمریکا یی پدید آورده است. بسیاری از مردم آمریکا دیگر قادر به بازپرداخت وام های خود نمی باشند و قیمت مسکن کاهش شدیدی یافته است. این مسئله عواقبی برای دلار در پی داشته است.

۳۰) کندی بازار مسکن:

کندی بازار مسکن موجب آثار سویی بر دیگر بخش های اقتصاد آمریکا گردیده است. فروشندگان مسکن مجبورند قیمت ها را پائین آورند که این اقدام باعث کاهش هزینه کردن و کندی رشد اقتصادی می شود.

۳۱) بازار مسکن قوی:

وجود بازار مسکن در حال رشد و پویا موجب برقراری انصاف ومبادله مسکن به قیمت واقعی خود می شود. این باعث افزایش هزینه ها در این بخش و رشد اقتصادی آمریکا و به دنبال آن افزایش قیمت دلار می شود.

۳۲) تورم بیش از حد بازار مسکن:

این امر در نتیجه از میان رفتن عدالت و کاهش ثروت شخصی رخ می دهد ولی محدود به همین جا نمی شود زیرا موجب کاهش ارزش دلار به دلیل تسری مشکلات بخش مسکن به کل اقتصاد آمریکا می شود.

● صنعت و شاخص های اقتصادی

۳۳) رشد اندک تولید:

سطح تولید شاخصی برای تعیین سلامت اقتصاد آمریکا دانسته می شود. کاهش تولید صنعتی این کشور به معنای کاهش کل رشد اقتصادی آن و نگرانی سرمایه گذاران نسبت به ارزش دلار می شود.

۳۴) رشد تولیدی قوی: در مقابل، رشد قوی تولید آمریکا می تواند نشانگر رونق اقتصادی آن و جذابیت یافتن دلار شود.

۳۵) خرید کالای خارجی:

این عامل باعث به وجود آمدن کسری موازنه تجاری و ایراد فشار بر بازار اشتغال می شود و نتیجه آن کاهش ارزش دلار می باشد. در عین حال این امر باعث سوددهی بیشتر شرکت های آمریکا یی و در آمدن آنها به صورت اهدافی جذاب تر نزد سرمایه گذاران خارجی می شود.

۳۶) کارآفرینی:

کارآفرینی در آمریکا باعث خلق فرصت های سرمایه گذاری جالب توجه برای سرمایه گذاران خارجی و حمایت از دلار می شود.

۳۷) رشد اشتغال:

رشد اشتغال مانند رشد تولید شاخص مناسب برای برآورد سلامت اقتصاد آمریکا است. رشد مثبت اشتغال موجب جذب تعداد بیشتری سرمایه گذار و تقویت دلار می شود. در مقابل نرخ بالای بیکاری موجب کاهش ارزش دلار می شود زیرا با افزایش تعداد بیکاران درآمد مالیاتی دولت که برای جبران کسری مفید است کاهش می یابد. رشد بیکاری همچنین موجب کاهش قدرت خرید مشتری می شود.

۳۸) سطح دستمزد:

افزایش یا کاهش سطح دستمزدها می تواند موجب جذب یا هراس سرمایه گذاران شود.

● بازارهای سرمایه آمریکا

۳۹) بازارهای رو به تنزل:

کاهش ارزش کالاها و خدمات موجب از دست رفتن سرمایه ها و عدم اعتماد سرمایه گذاران می شود و آنها را به تنوع بخشی به ذخایر ارزی خود وامی دارد.

۴۰) بازارهای روبه ترقی:

افزایش ارزش کالا و خدمات موجب اثری متقابل می شود و باعث سودآوری و جذب سرمایه گذارانی جدید و تشویق سرمایه گذاران کنونی به سرمایه گذاری بیشتر در آمریکا می شود.

۴۱) رسوایی های مالی:

رسوایی های مالی مثل مورد شرکت «اندون» می تواند باعث آسیب رسیدن به سرمایه گذاران و کاهش سرمایه گذاری خارجی در بازارهای سهام آمریکا شود.

● اقتصاد

۴۲) رشد و ثبات اقتصادی:

به طور کلی یک اقتصاد قوی موجب افزایش اعتماد به نفس و مطمئن شدن سرمایه گذاران خارجی در مورد کسب سود خوب از سرمایه گذاری خود می شود.

۴۳) رکود اقتصادی:

اوضاع اقتصادی رو به افول موجب صدمه رسیدن به دلار و بیرون کشیدن سرمایه های خارجی توسط صاحبان آن به دلیل ترس از کاهش ارزش سرمایه های خود می شود.

۴۴) عملکرد نامناسب دیگر اقتصادها: عملکرد اقتصادی مسئله ای نسبی است اگر اقتصاد آمریکا قوی تر از اقتصاد های دیگر عمل کند سرمایه گذاران ممکن است به دلار به عنوان ارزی قابل اعتماد توجه مجدد کنند.

● آب و هوا

۴۵) شرایط کشاورزی نامناسب:

شرایط نامساعد برای کشاورزی می تواند منجر به کاهش تولید محصولات کشاورزی توسط کشاورزان آمریکایی و واردات محصولات کشاورزی از کشورهای دیگر برای پاسخگویی به نیازهای آمریکا به محصولات کشاورزی شود. این امر باعث افزایش بیش از پیش کسری موازنه تجاری و تضعیف دلار می گردد.

۴۶) تابستان های بیش از حد گرم:

وجود تابستان های بسیار گرم می تواند باعث افزایش هزینه های انرژی مصرف کنندگان و صنایع شود. این حالت موجب افتادن باری اضافی به دوش اقتصاد آمریکا و کاهش ارزش دلار می شود. همچنین وجود فصل زمستان بسیار سرد موجب وقوع همین جریان می شود. زیرا عمده انرژی مصرفی آمریکا از خارج وارد می شود و ارزش دلار در نتیجه افزایش واردات انرژی و زیاد شدن کسری موازنه تجاری کاهش می یابد.

۴۷) وقوع بلایای طبیعی:

بلایای طبیعی مانند توفان کاترینا موجب فشار بد اقتصاد ایالت های محل وقوع این بلایا و همچنین دولت فدرال می شود. ولی در عین حال وقوع این حوادث موجب فعالیت برای بازسازی خرابی ها و صرف هزینه برای امور رفاهی و سکونت مردم می شود که این به نوبه خود موجب رونق اقتصادی و افزایش قیمت دلار می شود.

● تورم

۴۸) کاهش تورم کالاهای خارجی:

با کاهش تورم کالاهای خارجی قیمت این کالاها ثابت می ماند، مصرف کنندگان آمریکایی در این شرایط قادر به خرید همان میزان کالا یا میزان بیشتری از آن می شوند ولی این امر کمکی به جبران کسری موازنه تجاری آمریکا نمی کند و بنابراین اثری منفی بر ارزش دلار دارد.

۴۹) اخبار تورم:

انتشار هر خبری در رابطه با احتمال افزایش قیمت دلار یا کالاهای خارجی می تواند به بازار مبادلات ارز تأثیر داشته باشد و موجب شود این بازار طی اقدامی پیشگیرانه دست به تغییراتی بزند.

ترجمه‎

محسن خزائی

منبع: www.currencytrading.net



همچنین مشاهده کنید