سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نخستین موزه سازهای سنتی


نخستین موزه سازهای سنتی

موزه سازهای سنتی دارای ۳۲ عدد ویترین است كه سازهای سنتی بی نظیری در آن قرار دارد پنج عدد از سازهای این موزه توسط استاد حسین مسعود ساخته شده اند وی همچنین شش عدد ساز شامل یك عدد عود, یك عدد سه تار كه توسط استاد نریمان ساخته شده اند و یك عدد تنبك كه مربوط به دوره قاجار می باشد و نیز دو عدد ساز كه تاریخ ساخت آنها قریب به ۵۰ سال پیش است به موزه سازهای سنتی كرمان اهداء كردهاند

موزه سازهای سنتی كرمان در باغ هرندی قرار دارد. باغ هرندی و ساختمان موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است. بانی باغ مرحوم عدل السلطان از نوازندگان محمد اسماعیل خان وكیل الملك نوری بوده است. این باغ در سال ۱۳۱۳ شمسی به مبلغ چهل هزار تومان به مرحوم ابوالقاسم هرندی از متمولین آن دوره كرمان فروخته شد.

این مجموعه از بناهای جالب توجه دوران اخیر است كه به مناسبت توقف تاریخی پهلوی اول در مسیر آخرین سفر تبعیدش اهمیت تاریخی نیز یافته است لذا ساختمان و قسمتی از باغ توسط مالك به وزارت فرهنگ و هنر اهداء گردید و در نهایت سایر بخش های آن خریداری شد. مجموعه باغ هرندی كه در زمان احداث آن خارج از شهر كرمان قرار داشت، كلیه ویژگیهای یك باغ ایرانی را دارا بوده است.

موزه سازهای سنتی دارای ۳۲ عدد ویترین است كه سازهای سنتی بی نظیری در آن قرار دارد. پنج عدد از سازهای این موزه توسط استاد حسین مسعود ساخته شده اند. وی همچنین شش عدد ساز شامل یك عدد عود، یك عدد سه تار كه توسط استاد نریمان ساخته شده اند و یك عدد تنبك كه مربوط به دوره قاجار می باشد و نیز دو عدد ساز كه تاریخ ساخت آنها قریب به ۵۰ سال پیش است به موزه سازهای سنتی كرمان اهداء كردهاند.

در این موزه سازهایی از قبیل قیچك، سنتور، رباب، تنبك، تار، دایره، كمانچه وجود دارد كه در معرض دید علاقمندان و بازدیدكنندگان قرار می گیرد.

موزه سازهای سنتی كرمان دارای بخش اطلاع رسانی جهت ارائه خدمات صوتی و تصویری از طریق نرم افزار، سخت افزار، خدمات اینترنتی و ویدئویی می باشد. در این موزه مركز مطالعه جهت بررسی و پژوهش در زمینه موسیقی سنتی ایران دایر گردیده است.

سیستم صوتی ویترین ها این امكان را به بازدید كننده می دهد تا ضمن بازدید از سازهای موجود با نحوه نواختن و نیز نوای ساز اساتید بزرگ موسیقی آشنا گردند. همه ساله طبق برنامه مشخص مراسمی تحت عنوان شبی با موسیقی سنتی ایران در این موزه بر پا می شود.

در این مراسم اساتید و پیشكسوتان موسیقی با سازهای قدیمی برنامه های جالبی را اجرا می نمایند. در كنار ویترین ها و بر روی دیوار نقاشی های خطی زیبایی اجرا شده و تصاویر و اشعار دلنشینی در زمینه موسیقی اصیل ایرانی به چشم می خورد. تصاویر هنرمندان بزرگ و پیشكسوتان موسیقی ایرانی نیز زینت بخش قسمتهای دیگر موزه می باشد.