چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

شیخ حسینه واجد (۱۹۴۷-)


شیخ حسینه واجد (۱۹۴۷-)

زندگی من در تهدید است اما من به تلاشم ادامه می‌دهم تا مردم کشورم را خندان ببینم. من به شما تا زمان مرگم خدمت می‌کنم.
این آخرین سخنانی بود که از سوی خانم شیخ خسینه واجد خطاب به طرفدارانش …

زندگی من در تهدید است اما من به تلاشم ادامه می‌دهم تا مردم کشورم را خندان ببینم. من به شما تا زمان مرگم خدمت می‌کنم.

این آخرین سخنانی بود که از سوی خانم شیخ خسینه واجد خطاب به طرفدارانش یک روز پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی بنگلادش ایراد شد. [بنگلادش؛ اولین انتخابات پس از ۲۰۰۱]

رهبر ۶۱ ساله حزب عوامی لیگ با گرایش سیاسی چپ میانه با پیروزی در انتخابات پارلمانی ۲۹ دسامبر بنگلادش به دنبال دومین دور تصدی مقام نخست وزیری کشورش است. [پیروزی شیخ حسینه واجد در انتخابات بنگلادش]

با این حال گذشته سیاسی حسینه واجد تحت تاثیر موارد اتهامی زیادی از فساد مالی، اجحاف، خشونت و تهدیدهای امنیتی قرار گرفته است.

حسینه به اتهام فساد مالی و قتل به مدت یک سال به زندان رفته است. او از تعدادی سوءقصد و حتی یک مورد کشتار خانوادگی در جریان کودتای نظامی سال ۱۹۷۵جان سالم به دربرده است.

کشتار خانواده حسینه واجد

بیشتر اعضای خانواده این سیاستمداراز جمله مادر، سه برادر و پدر وی موجیبور رحمان که در آن زمان رئیس جمهوری بود و تلاش‌هایش برای استقلال از پاکستان در سال ۱۹۷۱ نتیجه داده بود، در جریان کودتای ۱۹۷۵ کشته شدند و تنها شیخ حسینه واجد و خواهرش به دلیل حضور در آلمان غربی از مرگ نجات یافتند.

در اوت سال ۲۰۰۴ نیز وی از یک سوءقصد در جریان یک راه پیمایی سیاسی جان سالم به در برد. در جریان این سوءقصد که با پرتاب نارنجک انجام گرفت ۲۰ نفر کشته شدند و در زمان فرار شیخ حسینه از محل سوءقصد خودروی وی گلوله باران شد.

حسینه از سال ۱۹۹۶ تا سال ۲۰۰۱ پس از شکست دادن خالده ضیاء رقیب اصلیش قدرت را در بنگلادش در دست داشت، اما او در سال ۲۰۰۱ در رقابت با خالده ضیاء شکست خورد.

در سال ۱۹۹۰ هر دوی این سیاستمداران زن که به سبب رقابت دیرینه میان یکدیگر "بیگم‌های جنگجو" لقب گرفته بودند جهت برکناری ژنرال حسین محمد ارشاد، اتحادی که تا آن زمان غیر ممکن بود را ایجاد کردند.

با این حال عدم علاقه این دو سیاستمدار به یکدیگر، سبب بروز اغتشاشات خیابانی شد و بحران سال ۲۰۰۷ را که به مداخله نظامیان انجامید پدید آورد. با روی کار آمدن نظامیان، حکومت نظامی بر قرار و یک دولت موقت جهت اداره امور تعیین شد.

با روی کار آمدن دولت موقت هر دوی این زنان سیاستمدار رقیب در چارچوب برنامه مبارزه با فساد دستگیر شدند. شیخ حسینه و ضیاء پس از قریب به یک سال جهت شرکت در انتخابات پارلمانی از زندان آزاد شدند.

اتهامات قابل توجه

در حالی که اکنون بسیاری از موارد اتهامی علیه حسینه واجد کنار گذاشته شده‌اند. در تئوری او همچنان با موارد اتهامی قتل، اجحاف و فساد مالی روبرو است.

اتهام قتل به کشته شدن ۴ تظاهر کننده درخشونت‌هایی که پیش از انتخابات سال ۲۰۰۶ رخ داد بازمی‌گردد.

حزب عوامی لیگ که شیخ حسینه رهبری آن را عهده دار است، قدیمی ترین حزب بنگلادش محسوب می‌شود و در سال ۱۹۴۸ و زمانی که بنگلادش پیش از استقلال از پاکستان با نام پاکستان شرقی شناخته می‌شد، تاسیس شده است. گفته می‌شود این حزب در سیاست خارجی از هند حمایت می‌کند.