پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تکامل بینایی


نوزادان با سیستم بینایی تكامل نیافته متولد میشوند و رشد و تكامل این سیستم در طول سال اول زندگی رخ میدهد. نوزادان قبل از هر چیز، حركت را می بینند. نوزادانی كه هفته ۴۲-۳۸ حاملگی …

نوزادان با سیستم بینایی تكامل نیافته متولد میشوند و رشد و تكامل این سیستم در طول سال اول زندگی رخ میدهد. نوزادان قبل از هر چیز، حركت را می بینند. نوزادانی كه هفته ۴۲-۳۸ حاملگی متولد می شوند (سیر طبیعی دوران جنینی)، میتوانند تظاهرات چهره مادر (مثل شادی و اخم) را در هفته اول بعد از تولد ببینند.

نوزادان در این زمان قادر به دیدن رنگ ها نیستند و نیز درك عمق در طول سال اول زندگی و پس از یادگرفتن، بكارگیری همزمان چشم ها، رخ میدهد.

هماهنگی عضلات چشم ها نیز در نوزادان تكامل نیافته است و حركات چشم ها بطور تیمی نبوده و یك چشم ممكن است، مستقل از چشم دیگر به طرف داخل یا خارج حركت كند كه این مشکل استرابیسم (انحراف چشم) خوانده میشود و اگر تا سن ۴-۳ ماهگی برطرف نشود، مشورت با پزشك ضروری خواهد بود.

مابین سنین ۶-۴ ماهگی نوزاد دستش را به طرف اسباب بازی كه جلو گرفته شود، می برد. در این سن چون درك عمق كامل نشده ، ممكن است بطور اتفاقی دستش به اسباب بازی بخورد ولی با تكامل بینایی و دید عمق این كار ارادی خواهد شد.

از ۸-۶ ماهگی نوزاد شروع به غلت زدن می كند و اینكار به تكامل حركات هماهنگی چشم و بدن كمك می كند و نوزادان یاد می گیرند، بطرف چیزی كه می بینند، حركت كنند.

از۱۲-۸ ماهگی كودك نوپا دور را بخوبی تشخیص می دهد و هماهنگی حركات چشم و دست بدن به آنها كمك می كند تا اشیاء در معرض دید را به نرمی در دست گیرند. در این سن مهارت های ادراكی مثل حافظه بینایی، آنها را در شناخت دنیای جدید اطرافشان یاری می كند.

تکامل سیستم بینایی تا سن ۳ سالگی ادامه دارد و اولین معاینه توسط پزشك باید در این سن ترتیب داده شود. (البته این در صورتی است كه سابقه خانوادگی مشكل بینایی وجود نداشته و خود كودك نیز مشكل مشهود بینایی نداشته باشد). بنابراین اپتومتریست یا چشم پزشك میتواند با معاینات كامل ودقیق، طبیعی یا غیرطبیعی بودن تكامل بینایی را تشخیص دهد.

سالهای اول زندگی از تولد تا پنج سالگی (سن پیش مدرسه) برای تكامل سیستم بینایی و داشتن بینایی سالم بسیار مهم و تعیین كننده است و تا این سن كودك باید حداقل دوبار تحت معانیه كامل سیستم بینایی و مهارت های وابسته قرار گیرد.

بینایی معمولاً تا سن ۱۰ سالگی تثبیت می شود و از این سن تا ۴۰ سالگی تغییرات اندكی در سیستم بینایی رخ میدهد. البته تغییرات انكساری تا پایان رشد ادامه دارد