چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

زنگ خطرگازگرفتگی به صدا درآمد


زنگ خطرگازگرفتگی به صدا درآمد

قاتل خاموش,زمستان امسال جان چندنفر رامی گیرد

زنگ خطر حوادث ناشی از گازگرفتگی، به صدا درآمده است. سوانح ناگوار ناشی از این حوادث در ماه های سرد سال سیر صعودی به خود گرفته جای ثابتی در صفحات حوادث روزنامه ها پیدا می کند. بی رنگ، بی بو و غیر محرک است. چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد تا روح را از بدن جدا کند. گاز منوکسیدکربن، قاتل خطرناکی است که این روزها جان بسیاری از ایرانیان را تهدید می کند. هنوز اول راه پشت سر گذاشتن سرما هستیم ولی قاتل خاموش دست کم ۲۰ کشته و مجروح به همراه داشته است.

طبق مستندات سازمان پزشکی قانونی، دفتر زندگی یک هزار و ۲۴ ایرانی در سال گذشته بر اثر گازگرفتگی بسته شد. در حالی که این آمار افزایش ۵/۲ درصدی تعداد جان باختگان براثر مرگ خاموش را نسبت به سال ۸۵ نشان می داد، بسیاری از کارشناسان سرمای بی سابقه سال ۸۶ را دلیل اصلی افزایش آمارتلفات این حوادث عنوان کردند. معاون عملیات سازمان آتش نشانی تهران بزرگ نیز نداشتن اطلاع درست مردم از خطرناک بودن گاز بی رنگ و بی بو مونواکسیدکربن را مهم ترین علت وقوع حوادث گازگرفتگی در فصل های سرد دانست.

مهندس محمد بیات، نبود آموزش های لازم برای پیشگیری از حوادث گازگرفتگی را یکی از دلایل تلفات ناشی از این گونه حوادث نام برده و معتقد است که پیشگیری از حادثه مرگباری مانند گازگرفتگی با رعایت اصول ایمنی، مسئله بسیار ساده ای است که می تواند کاهش تلفات این حوادث را در پی داشته باشد. بیات در حالی نبودن آموزش های لازم را یکی از دلایل افزایش تعداد جانباختگان این حوادث می داند و بر بی اطلاعی مردم از خطرناک بودن گاز بی رنگ و بی بو مونواکسیدکربن تاکید می کند که بعضی از کارشناسان نیز در مواردی مناسب نبودن ساعت پخش تیزرهای تبلیغاتی و ناقص بودن اطلاع رسانی را موجب کم شدن تاثیرگذاری تبلیغات و هشدارها می دانند. بیات با اشاره به این که تبلیغات در صدا و سیما و دادن هشدار از سوی رسانه ها در کاهش تعداد تلفات ناشی از این حوادث تاثیرگذار است، عنوان می کند که سازمان آتش نشانی در سال گذشته به این نتیجه رسید که با اعزام آتش نشانان به محل هایی که از بخاری های گازی استفاده می کنند، نکات ایمنی را در رابطه با نصب و استفاده از وسایل گرمایشی به مردم بدهد که این طرح با استقبال مرد روبرو شد، به طوری که بعضی از شهرستان ها نیز از اجرای این طرح در پایتخت الگوبرداری کردند.

● بررسی مجدد ۳۰۰ حادثه مهم زمستان گذشته در تهران

معاون حفاظت و پیشگیری از حریق سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران گفت: با توجه به حوادث گازگرفتگی که در سال گذشته رخ داد سازمان آتش نشانی با رویکرد جدید مدیریت شهری اقدامات و فعالیتهای ویژه ای را انجام داد تا به اهداف خود در حوزه پیشگیری دست یابد. مهندس داود براتی افزود: یکی از اقدامات مهم ارسال نامه ای با امضای شهردار تهران به وزارت صنایع و معادن در خصوص بهبود سیستمهای ایمنی وسایل گرمایشی و حرارتی بود که منجر به اقدام موثر و مفید از سوی موسسه استاندارد و تولیدکنندگان شد و وسایل تولیدی سال جدید در مقایسه با سالهای گذشته از سیستمهای ایمنی کاملتر و مناسب تری برخوردار شدند. وی در ادامه گفت: این اقدام به تنهایی کفایت نمی کند بلکه سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در همین راستا برنامه ها و فعالیتهای دیگری را نیز در دستور کار خود قرار داده که یکی از مهمترین اقدامات در این رابطه تجزیه، تحلیل، بررسی و مستند سازی دوباره ۳۰۰ حادثه مهم زمستان گذشته بود.

● نگاه خرافاتی به نصب دودکش ها در خانه ها

معاون عملیات سازمان آتش نشانی تهران با اشاره به تجربه های تلخی که در رابطه با حوادث گازگرفتگی وجود دارد، معتقد است که نصب غلط دودکش ها و یا رعایت نکردن استانداردها در ساختمان سازی در وقوع این حوادث موثر است، به طوری که بعضی از مردم گاهی در رابطه با نصب دودکش ها به خرافات هم روی می آورند. به طور مثال این افراد معتقدند اگر لوله بخاری را به درون یک ظرف آب بگذارند، ناخالصی گاز وسیله گرمایشی به درون آب رفته و دیگر خطری آن ها را تهدید نمی کند و یا آن قدر سهل انگار هستند که در طول سال، یک بار هم به دودکش های خود سر نمی زنند، شاید بر اثر وزش باد و غیره مواد زایدی در دودکش ها وجود داشته باشد. بیات با اشاره به ناخالصی و استاندارد نبودن مواد سوختی کشور، استاندارهای لازم در زمینه دستگاه های گرمایشی و رعایت کردن اصول ایمنی را تاثیرگذار دانسته و تاکید می کند که با توجه به ناخالصی موجود در مواد سوختی، دستگاه های گرمایشی باید دارای تاییدیه استاندارد باشند.

● کارگران ساختمانی بیشترین قربانیان مرگ خاموش پایتخت در سال گذشته

به گفته معاون عملیات سازمان آتش نشانی تهران، کارگران ساختمانی در سال گذشته سهم به سزایی را در حوادث گازگرفتگی پایتخت به خود اختصاص دادند، به طوری که سرایدارها و کارگران ساختمانی ساختمان های نیمه کاره در فضای کوچکی اقدام به دیوارکشی کرده و براثر استفاده نادرست و غیراستاندارد از وسایل گرمایشی، دچار گازگرفتگی شده بودند که آتش نشانی تهران در سال گذشته موفق به شناسایی چند مورد از ساختمان های نیمه کاره در این باره شد.

● مرگ خاموش ۷۹۴ نفر بر اثر مسمومیت با گاز منوکسیدکربن

در نیمه دوم سال گذشته ۷۹۴ نفر از هموطنان بر اثر مسمومیت با گاز CO جان خود را از دست دادند که از این تعداد ۵۴۱ نفر مرد و ۲۵۳ نفر زن بودند. بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی در شش ماهه اول سال گذشته ۲۳۰ نفر بر اثر مسمومیت با گاز CO جان خود را از دست دادند در حالی که این رقم در شش ماهه دوم سال به ۷۹۴ نفر افزایش یافت. مرگ ناشی از مسمومیت با گاز CO در پاییز سال گذشته ۱۹۹ نفر و در زمستان ۵۹۵ نفر بود که این آمار نشان دهنده افزایش مرگ و میر ناشی از مسمومیت با گاز CO در فصول سرد سال است.

همچنین استان تهران با رقم ۲۲۶ نفر بیشترین تعداد کشته های مسمومیت با گاز CO را در نمیه دوم سال گذشته به خود اختصاص داده است. همچنین طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان پزشکی قانونی کشور ۷۰۹ نفر از یک هزارو ۲۴ فردی که بر اثر گازگرفتگی در سال گذشته جان خود را از دست دادند، مرد بودند و این در حالی است که فراوانی متوفیان زن حادثه گاز گرفتگی از سال ۸۳ تا ۸۵ بین ۲۱۶ تا ۲۹۰ مورد متغیر بوده است.



همچنین مشاهده کنید