پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
ز گهواره تا گور دانش بجوی
وقتی که مردم از من دربارهی شغلم سؤال میکنند اغلب میگویم: "من در کار یادگیری هستم!" شاید به نظر خیلی عجیب بیاید ولی واقعا" حقیقت دارد. بله، واقعیت این است که ما همواره در حال یادگیری هستیم. شاید سؤال کنید دلیل اینکه میگویم: "همیشه در حال یادگیری هستیم."، چیست؟
از آن جایی که بشر همواره بهعنوان ماشین یادگیری در تلاش بوده است تا از محیط چیزهایی را دریابد، قضاوت کند و راههایی را برای رسیدن به سؤالاتش کشف نماید و هموار در پی پیدا کردن راه حلهایی برای بهبود زندگیاش بوده است، پس همواره در حال یادگیری بوده است. علاوه بر مطالبی که ذکر شد، مایلم مطالب دیگری را هم اضافه نمایم. اما اجازه دهید زیاد بحث را فلسفی نکنیم و بیشتر به ارائهی برنامههای کاربردی بپردازیم.
● تغییر و یادگیری
همواره در پیرامونمان تغییراتی رخ میدهد. برخی معتقدند که تغییرات افزایش یافته است. به فرض که این گفته صحیح باشد یا نه، واقعیتی است که در زندگی با آن روبهرو هستیم. محصولات، مشتریان، فرآیندها، قوانین و خط مشیها تغییر میکنند. ما در محیط تازهای قرار میگیریم و بر اساس شرایط، اهدافمان را تعیین مینماییم.
مغز ما مانند ماهیچهای است که برای ورزیده شدن به ورزش احتیاج دارد. ورزش مغز یادگیری است. هر چقدر که بیشتر یاد بگیریم، ماهیچههای مغزمان قویتر خواهند بود.
قبول داریم که محیط پیرامونمان دائما" در حال تغییر است. برای اینکه بتوانیم راحتتر با تغییرات کنار بیاییم، باید این گونه تغییرات را قبول کنیم و یادگیری تنها کلید موفقیت در این زمینه خواهد بود. بنابراین وقتی میگویم که همواره باید در حال یادگیری باشیم، منظورم این نیست که باید دورههای آموزشی خاصی را بگذرانیم و یا دوباره به دوران مدرسه بازگردیم. در واقع یادگیری مستمر باید بهعنوان یک خصیصه و رفتار در جهت موفقیت در محیط برایمان جا بیفتد تا بهعنوان اهرمی عمل کند که بدانیم امروز در چه سطحی قرار گرفتهایم و فردا میخواهیم در چه سطحی باشیم. در صورتیکه بخواهیم تغییرات را بپذیریم باید چگونه یاد گرفتن را بیاموزیم یا برعکس؛ بدون یادگیری تغییرات را نخواهیم پذیرفت.
در واقع یادگیری مستمر به معنای این نیست که تا آخر عمرمان دانشجو باقی بمانیم یا با حضور در کلاس درس دائما" سؤالاتی را مطرح کنیم. واقعا" برای اینکه همواره یاد گیرنده باشیم، چه رفتارهایی را باید نشان دهیم؟ بسیار خوشحال هستم که در این باره سؤال میشود.
● رفتارها
در واقع رفتارهایی در بین کسانی که همواره یاد میگیرند و در هر کاری خبره میشوند، مشترک است. یادگیرندههای همیشگی، خصوصیات زیر را دارند:
۱) خصوصیت نوآموزی دارند.
بدون اینکه اطلاعات کافی در کاری داشته باشید، در آن کار موفق نخواهید شد. با فکری خلاق برای آنچه میدانید، دلیل و برهان جستجو میکنید. به عبارت دیگر هر نوآموزی به دنبال مسائل جزئی و راههای جدید و بهتری میرود تا در کاری که میخواهد انجام دهد، خبره شود. در واقع کسی که در کاری خبره میشود به دلیل آن است که راههای قبلی را دوباره تکرار نمیکند بلکه با فکر بهتری دنبال راه حلهای جدیدتری میرود.
۲) ارتباط ایجاد میکنند.
Peter Drucker، یکی از مشهورترین و با نفوذترین افراد در مدیریت ذهن مینویسد: "برای اینکه اطلاعات خلاقانهتری داشته باشیم، باید یاد بگیریم که جنگل و درختان را در کنار هم ببینیم. باید یاد بگیریم که چگونه ارتباطات را ایجاد کنیم." کسانی که همواره در حال یادگیری هستند چنین میکنند. آنها همواره در خصوص چیزهایی که در بخشی از زندگیشان یاد گرفتهاند، فکر میکنند و سعی میکنند ارتباطی بین مشکلات، چالشها، فرصتها و موقعیتهایی که در سایر بخشهای زندگیشان روی میدهد، ایجاد نمایند.
۳) منعطف و سازگارند.
یادگیری مستلزم تغییر است. بنابراین کسانی که همواره در حال یادگیری هستند، یاد گرفتهاند برای اینکه رشد کنند باید پذیرای تغییرات باشند.
۴) همواره چیزی را یاد میگیرند.
کسانی که همواره در حال یادگیری هستند، همیشه چیزی را یاد میگیرند. مثلا" برای یادگیری گیتار تلاش میکنند. برای راندن تک چرخه سعی میکنند. زبانهای جدیدی را میآموزند. وقتشان را برای کارهای بیهوده تلف نمیکنند. چرا که میدانند مغز ما مانند ماهیچهای است که برای ورزیده شدن به ورزش احتیاج دارد. ورزش مغز یادگیری است. هر چقدر که بیشتر یاد بگیریم، ماهیچههای مغزمان قویتر خواهند بود.
۵) همیشه کنجکاوند.
قویترین سؤالی که پرسیده میشود، این است: "چرا؟" چرا این سؤال را همیشه آدمهای کنجکاو میپرسند؟ آدمهایی که همواره در پی آموختن هستند، دربارهی مردم، مکانها، چیزهای مهم و دنیوی کنجکاوند. با این کنجکاویشان به معلوماتشان میافزایند و کمکی به ورزیده شدن ماهیچههای مغزشان میکنند.
برای اینکه بتوانیم راحتتر با تغییرات کنار بیاییم، باید این گونه تغییرات را قبول کنیم و یادگیری تنها کلید موفقیت در این زمینه خواهد بود.
۶) به شیوههای متفاوت میآموزند.
زمانی که مدرسه میرویم برای یادگیری با شیوههای معمول و رایجی روبهرو میشویم که خیلی هم گسترده نیستند. ولی کسانی که همواره در حال یادگیری هستند، شیوههای متفاوتی مانند خواندن، شنیدن، از دیگران آموختن و غیره را تجربه میکنند.
۷) به دیگران میآموزند.
شاید شما هم این تجربهی شگفتانگیز را داشته باشید، زمانی که می خواستید مطلبی را به دیگری یاد بدهید خودتان بهتر آن را متوجه شدهاید و حتی ایراداتتان هم بر طرف شده است! چنین افرادی همواره سعی دارند تا مطالبی را به دیگران یاد دهند نه تنها برای اینکه به آنها کمک کرده باشند یا به سایرین نشان دهند که بهتر میدانند، بلکه برای اینکه با این روش خودشان هم بهتر یاد میگیرند.
حالا چگونه از مطالب ذکر شده، استفاده کنیم؟ امیدوارم با آنچه در فوق مطرح شد، خودتان را قانع کرده باشید که چقدر خوب است که همواره مطالب جدیدی را بیاموزید. در ضمن خصوصیاتی را هم مطالعه کردید. دوست دارم که یک بار دیگر مطالب فوق را بخوانید و سپس سؤالات زیر را از خودتان بپرسید:
- چقدر خوب میشد اگر چنین خصوصیاتی را داشتم؟
- کدام یک از خصوصیات را بیش از بقیه دوست دارم؟
- کسی را میشناسم که چنین خصوصیاتی را داشته باشد؟
- آیا توانایی یادگیری چنین خصوصیاتی را از کسی که دارای این خصیصهها است، دارم؟
پاسخ شما به این سؤالات (و کاری که انجام میدهید)، مطمئنا" شما را در مسیری قرار میدهد تا یاد بگیرید که همواره در زندگیتان چیزی یاد بگیرید. سفر خوشی را برایتان آرزومندم.
نویسنده: Kevin Eikenberry
منبع: وبگاه sideroad.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست