سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

رتینوپاتی دیابتی


رتینوپاتی دیابتی

معمولاً در مرحله رتینوپاتی زمینه ای علامتی وجود ندارد اگرچه ممكن است در صورت ایجاد تورم مركز دید تاری دید بصورت تدریجی ایجاد شود شما ممكن است هرگز به تغییر میزان دید خود پی نبرید معاینه چشم پزشكی تنها راهیست كه به كمك آن می­توان تغییرات داخل چشم شما را پیدا كرد

● دیابت می­تواند روی دید تاثیر بگذارد

در صورتیكه شما به بیماری دیابت مبتلا هستید بدن شما نمی­تواند بدرستی از قند استفاده و آنرا ذخیره كند. دیابت باعث افزایش قند خون، عطش بیش از حد و تكرر ادرار و همچنین تغییراتی در رگهای خونی بدن ( سرخرگها و سیاهرگها) می­شود. دیابت می­تواند به اشكال مختلف روی دید تاثیر بگذارد. باعث ایجاد آب مروارید ، آب سیاه و مهمتر از همه صدمه به رگهای خونی داخل چشم می­شود.

● رتینوپاتی دیابتی چیست؟

رتینوپاتی دیابتی عارضه ای ناشی از دیابت است كه بدلیل تغییرات ایجاد شده در رگ های خونی رخ می دهد. پرده شبكیه لایه عصبی در پشت چشم است كه نور را درك می­كند و تصاویر را به مغز می­فرستد. وقتی عروق خونی در شبكیه آسیب می­بینند ممكن است باعث نشت مایع یا خون شده یا منجر به رشد شاخه­های عروقی شكننده و كلافه مانند شده و باعث تخریب شبكیه شود در نتیجه تصویری كه شبكیه به مغز می­فرستد تار شده یا كج و معوج می­شود.

رتینوپاتی دیابتی یكی از علل اصلی كاهش دید است و كسانیكه دیابت درمان نشده دارند ۲۵ برابر شانس بیشتری برای كوری نسبت به افراد عادی دارند.

هرچه طول بیماری دیابت بیشتر باشد احتمال رتینوپاتی دیابتی بیشتر می­شود. در نزدیك به ۸۰% كسانیكه لااقل ۱۵ سال دیابت دارند مقداری صدمه به عروق شبكیه دیده می­شود. در مبتلایان به دیابت نوع یك (نوع جوانان ) احتمال ابتلا به رتینوپاتی دیابتی در سنین پایین تر بیشتر است. چنانچه شما دیابت دارید بایستی بدانید كه امروزه با بهبود وسائل تشخیصی و درمانی، فقط درصد كوچكی از بیماران مبتلا به دیابت مشكلات جدی ناشی از كاهش دید خواهند داشت، مشروط به اینكه به موقع به چشم پزشك مراجعه نمایند.

● انواع رتینوپاتی

رتینوپاتی زمینه ای مرحله اول رتینو پاتی دیابتی است. در این مرحله عروق كوچك در پرده شبكیه صدمه دیدهو مایع یا خون از آنها نشت می­كند. مایع نشت كرده باعث تورم پرده شبكیه شده و یا رسوباتی بنام "اگزودا" را ایجاد می­نماید.

با اینكه این مرحله معمولاً روی دید تاثیری نمی­گذارد اما ممكن است بعداً به مراحل شدیدتری كه منجر به كاهش دید می­شود تبدیل شود. از این رو رتینوپاتی زمینه ای به عنوان یك علامت هشداردهنده محسوب می­شود.

گاهی مایعی كه نشت كرده است در مركز دید جمع می­شود. مركز دید مسئول دیدن جزئیات ریز اشیا می­باشد (مثلاً حروف یا اعداد). این مسئله بنام تورم مركز دید خوانده می­شود و ممكن است سبب شود خواندن یا انجام كارهای نزدیك مشكل­تر شود.

رتینوپاتی پرولیفراتیو(تكثیری) حالتی است كه رگهای خونی جدید و غیرطبیعی بروی سطح شبكیه رشد می­كنند. این پدیده "نئوواسكولاریزاسیون - Neovascularization" خوانده می شود. این عروق جدید دیواره ضعیف­تری داشته و شكننده هستند و ممكن است منجر به خونریزی شوند. زجاجیه ماده شفاف و ژله مانندی است كه مركز چشم را پر می­كند. خون نشت كرده باعث كدر شدن زجاجیه شده و بصورت نسبی عبور نور را از مردمك به پرده شبكیه را مانع می­شود در نتیجه تصویر تار و درهم می­شود . این رگهای خونی غیرطبیعی ممكن است تبدیل به بافت سفتی شده كه شبكیه را از پشت چشم جدا كنند و باعث جدا شدگی پرده شبكیه شوند كه در صورت عدم درمان می­تواند منجر به كاهش شدید دید و كوری شود.

رگهای خونی غیرطبیعی همچنین ممكن است اطراف مردمك ، روی عنبیه (قسمت رنگی چشم) رشد كرده و با افزایش فشار داخل چشم باعث ایجاد آب سیاه شود.

رتینوپاتی دیابتی تكثیری (پرولیفراتیو) شدیدترین نوع بیماری شبكیه ناشی از دیابت می­باشد. حدود ۲۰% افراد دیابتی به آن مبتلا می­شوند و می­تواند باعث كاهش شدید دید و كوری شود.

● علائم رتینوپاتی دیابتی كدامند؟

معمولاً در مرحله رتینوپاتی زمینه ای علامتی وجود ندارد. اگرچه ممكن است در صورت ایجاد تورم مركز دید تاری دید بصورت تدریجی ایجاد شود. شما ممكن است هرگز به تغییر میزان دید خود پی نبرید. معاینه چشم پزشكی تنها راهیست كه به كمك آن می­توان تغییرات داخل چشم شما را پیدا كرد.

وقتیكه خونریزی ایجاد می­شود دید شما تار شده، لكه­هایی در آن پیدا می­شود و حتی ممكن است بكلی دید شما از بین برود. رتینوپاتی دیابتی پرولیفراتیو اگرچه بدون درد است اما شكل شدیدی از بیماری است و نیازمند توجه پزشكی فوری است. حاملگی و افزایش فشار خون ممكن است رتینوپاتی دیابتی را تشدید كنند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.