یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

یک پیشنهاد غیرمنتظره به خارجی ها


یک پیشنهاد غیرمنتظره به خارجی ها

تمام حاشیه های واگذاری سهام خودروسازان

یک پیشنهاد غیرمنتظره مبنی‌بر واگذاری سهام خودروسازان داخلی به خارجی‌ها. هر چند این پیشنهاد پس از توافق ژنو میان مقامات ایرانی و کشورهای ۱+۵ در اواخر آبان ماه، از سوی برخی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو مطرح شد و بعد از آن نیز برخی خبر مذکور را به عنوان شوخی سال تعبیر کردند؛

اما حالا رئیس‌جمهور کشورمان در میان صنعتگران و خودروسازان برتر دنیا در کنار مزیت‌های مهم سرمایه‌گذاری در بخش خودرو از واگذاری سهام خودروسازان کشورمان به عنوان برگ برنده‌ای دیگر برای حضور خودروسازان جهانی در ایران یاد می‌کند. حسن روحانی طی هفته جاری با حضور در اجلاس داووس در جمع صنعتگران مهم دنیا از جمله خودروسازان برتر با اشاره به اهمیت صنعت خودرو و پیشرفت‌های قطعه‌سازان ایرانی، عنوان کرده بود که ایران می‌خواهد با ارائه پیشنهادهای جذاب، شرکت‌های خارجی را در مالکیت خودرو‌سازی‌های داخلی شریک کند.

به گفته روحانی، با توجه به بازار رو به گسترش خودرو در ایران و همچنین در منطقه، ایران به‌طور جدی از خودروسازان بزرگ دنیا برای بهره‌گیری از این فرصت دعوت می‌کند. رئیس‌جمهور همچنین تاکید کرده که برنامه استراتژیک دولت برای صنعت خودرو، انجام سرمایه‌گذاری‌های مشترک با خودروسازان عمده بین‌المللی، تلاش برای کسب سهم در بازار کشورهای همجوار، ارتقای تکنولوژیک صنعت خودرو و صنعت قطعه‌سازی، اتصال صنعت قطعه‌ به زنجیره تولید خودرو در سطح بین‌المللی و افزایش سهم ایران در صادرات جهانی قطعات و نهایتا تبدیل ایران به یک بازیگر مهم در بازار جهانی قطعات خودرو است. در میان اظهارات رئیس‌جمهور، آنچه بیش از همه مهم و ویژه به نظر می‌رسید، پیام وی به خودروسازان خارجی برای خرید سهام خودروسازان ایرانی است. به‌طوری‌که وی در این زمینه عنوان کرده که ایران می‌خواهد، با ارائه پیشنهادهای جذاب، خارجی‌ها را در مالکیت خودروسازان ایرانی سهیم کند. پیش از این برخی دست‌اندرکاران صنعت خودرو از تمایل شرکت رنو نسبت به خرید سهام پارس خودرو خبر داده بودند در همین حین از جنرال‌موتورز نیز به عنوان شرکتی که خواهان سهام ایران خودرو است، نام برده بودند همچنین ظاهرا شرکت فیات نیز تمایل به خرید سهام سایپا دارد.

انتشار این خبر پس از توافقات ژنو هر چند کمی اغراق آمیز به نظر می‌رسید؛ اما برخی آن را نشانه علاقه‌مندی خودروسازان جهانی برای حضور در ایران تعبیر کردند. حال رئیس‌جمهور کشورمان در شرایطی در اجلاس داووس با قاطعیت از واگذاری سهام خودروسازان به شرکت‌های خارجی سخن گفته که پیش‌بینی‌ها در مورد واگذاری سهام شرکت‌های خودروساز به جنرال موتورز، فیات و رنو کمی به واقعیت نزدیک شده است. در حال حاضر خودروسازان کشورمان به دلیل کمبود نقدینگی در شرایط بحرانی به سر می‌برند و دولت نیز به دلیل توقف رشد نقدینگی و همچنین خالی بودن خزانه از ارائه تسهیلات و کمک‌های مالی به این شرکت‌ها سرباز می‌زند، با این حال شرکت‌های خودروساز به امید افزایش قیمت خودرو در سال آینده، با فروش بخشی از دارایی‌های خود سعی در گذراندن سال‌جاری دارند. با این حال برخی از اخبار حکایت از آن دارد که دولت تمایلی به افزایش قیمت‌ها ندارد و از سوی دیگر نمی‌تواند، مشکلات نقدینگی این شرکت‌ها را مرتفع کند.

در این بین برخی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو معتقدند که دولت به‌طور حتم در سال آینده چاره‌ای برای این بلاتکیفی خودروسازی‌های کشور دارد؛ چراکه رها کردن این صنعت به سود کشور نخواهد بود. بنابراین هدایت سرمایه‌گذاران خارجی به ایران و در نظر گرفتن مشوق‌هایی همچون واگذاری سهام، ایده‌ای است که دولت به‌طور جدی آن را دنبال می‌کند. در این بین برخی معتقدند که با حضور خودروسازان خارجی صنعت خودرو کشور وارد فاز جدیدی از تولید خواهد شد که پیش از این تجربه نکرده بود برخی دیگر نیز از آن به عنوان پوست‌اندازی این صنعت یاد می‌کنند؛ چراکه هم‌اکنون بیشتر محصولات شرکت‌های خودروساز قدیمی و از رده خارج هستند که توانایی در صادرات آنها نیز وجود ندارد؛ بنابراین با حضور خودروسازان قدر، به دلیل موقعیت استراتژیکی کشورمان، هم می‌توانیم به عنوان پایگاه صادراتی عمل کنیم و هم مشتریان می‌توانند از خودروهای به روز دنیا برخوردار شوند؛ بنابراین سرمایه‌گذاری خودروسازان برتر دنیا از بسیاری جهات به نفع صنعت خودرو کشورمان است.

در این زمینه یکی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو با اشاره به اینکه ما به شراکت با خودروسازان خارجی نیاز داریم و تنها از این راه است که می‌توانیم خلأ صادراتی را ‌حل کنیم، تاکید می‌کند که نه تنها مقوله صادرات؛ بلکه خروج بازار خودرو داخل از رکود نیز، چاره‌اش در شراکت با خودروسازان خارجی است. وی ادامه می‌دهد که ما در حال حاضر ظرفیت تولید حدود دو میلیون دستگاه خودرو را در کشور ایجاد کرده‌ایم، اما فعلا نزدیک به ۶۰۰ هزار دستگاه تولید می‌کنیم، حال آنکه با آمدن شرکت‌های بزرگ خارجی، می‌توان تیراژ را افزایش داد، آن هم به‌واسطه خودروهایی به روز و با کیفیت.

وی همچنین تاکید می‌کند که صنعت خودرو ایران به بن‌بست رسیده و هم اکنون بهترین راه برای خروج از این شرایط، فروش سهام خودروسازان به خارجی‌ها است، البته به شرطی که در قبال آن، تکنولوژی روز و پلت‌فرم جدید دریافت کنیم. در هر صورت سخنان حسن روحانی رئیس‌جمهور در اجلاس داووس را باید به فال نیک گرفت؛ چرا که با وعده های رئیس‌جمهور و در ادامه آن حضور خودروسازان خارجی به ایران تحولی بنیادی در صنعت خودرو کشورمان به وقوع خواهد پیوست. واقعه‌ای که مشتریان دهه‌ها است که در انتظار آن هستند.