سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

روز جهانی قدس پویایی ابتکار امام خمینی ره


روز جهانی قدس پویایی ابتکار امام خمینی ره

مسجدالا قصی تا سال دوم هجری قمری قبله مسلمانان بود و مکانی مقدس برای مسلمانان به حساب می آید زیرا علا وه بر قبله اول بودن, پیامبر اسلا م حضرت محمد ص از این مسجد به معراج عروج نمود و بدین شکل قدس پس از مکه و مدینه سومین حرم مورد احترام مسلمانان به حساب می آید

مسجدالا‌قصی تا سال دوم هجری قمری قبله مسلمانان بود و مکانی مقدس برای مسلمانان به حساب می‌آید؛ زیرا علا‌وه بر قبله اول بودن، پیامبر اسلا‌م حضرت محمد(ص) از این مسجد به معراج عروج نمود و بدین شکل قدس پس از مکه و مدینه سومین حرم مورد احترام مسلمانان به حساب می‌آید.

این ویژگی‌ها کافی بود تا زمانی که در سال ۱۹۶۷ به دنبال جنگ اعراب و اسرائیل و به اشغال درآمدن این سرزمین مقدس مسلمانان جهان به خشم آمده و برای جانفشانی به‌منظور آزادی قدس و سرزمین بیت‌المقدس از هیچ کوششی فروگذار ننمایند. فلسطین قبل از اینکه طی دو مرحله و دو جنگ گسترده به اشغال درآید، با همکاری انگلستان به عنوان پیروز جنگ و توطئه آژانس صهیونیستی یهود به نوعی دچار تعرض هویتی و سازماندهی‌شده یک گروه ترور بین‌المللی گردید. عمق فاجعه زمانی رخ نمود که در سال ۱۹۴۸ به دنبال یک جنگ خونین بخشی از فلسطین اشغال‌شده و در جریان جنگ اعراب و اسرائیل در ژوئن ۱۹۶۷ کل سرزمین فلسطین و بیت‌المقدس به اشغال کامل درآمد. از آن پس کشور فلسطین و بیت‌المقدس و مسجدالا‌قصی در چنگال این گروه تروریستی قرار گرفته است و این شهر مقدس تاریخی که علا‌وه بر اماکن مقدس مسلمانان بسیاری از اماکن مقدس مسیحی نیز در آن واقع است، در خطر نابودی قرار گرفته است. بسیار تأسفبار است وقتی که اعتراف می‌کنیم مسلمانان، اعراب و فلسطینی‌ها علی‌رغم تلا‌ش بسیار زیادی که نموده‌اند، تاکنون کار مهمی در جهت رفع این تعرض و برطرف ساختن خطرهایی که مسجدالا‌قصی را تهدید می‌کند، انجام نداده‌اند. رژیم نژادپرست با اشغال بیت‌المقدس اندیشه یهودی‌سازی را که جزئی از ایدئولوژی خطرناک صهیونیستی است، به روش‌های مختلف پیگیری نموده است و آمار بسیار دردناکی از تخریب مساجد و کلیساها و ابنیه تاریخی مسلمانان و مسیحی‌ها وجود دارد و از همه مهم‌تر برای ما مسلمانان که اهانتی آشکار و تاریخی و فراموش‌نشدنی است، حملا‌ت پی‌در‌پی و آتش زدن مسجدالا‌قصی و حفاری‌های زیر مسجد است که در سال‌های اخیر به اوج خود رسیده، به نحوی که ناظرین محلی و بین‌المللی نسبت به تخریب بخش‌هایی از قبله اول مسلمانان هشدار می‌دهند.

رژیم نژادپرست ۳ هدف را در قدس پیگیری می‌کند:

۱) تخریب و نابودی ابنیه و امکنه اسلا‌می و مسیحی و خصوصا مسجدالا‌قصی با هدف تغییر هویت اسلا‌می این شهر.

۲) مهاجرت دادن اجباری و با زور ساکنین مسلمان و فلسطینی از بیت‌المقدس با هدف تغییر هویت جمعیتی از مسلمان و فلسطینی به یهودی.

۳) انتقال نهایی پایتخت دولت نژادپرست غاصب به قدس و تکمیل اشغال فلسطین و قدس به صورت نهایی. بدون شک مبارزات گسترده مسلمانان، اعراب و فلسطینی‌ها به روش‌های مختلف از همان ابتدای اشغال تاکنون بسیار زیاد و گسترده بوده است. از همان فردای اشغال در داخل فلسطین و در کشورهای عربی و در جهان اسلا‌م عکس‌العمل‌های شدیدی به وجود آمد و به دنبال آن کمیته‌های نجات و موسسات و سازمان‌های حمایت از بیت‌المقدس به وجود آمده است و به‌ویژه به دنبال آتش‌سوزی در مسجدالا‌قصی و جوشش و نهضت یکپارچه مسلمانان سازمان کنفرانس اسلا‌می شکل گرفت و به طور رسمی همه سران کشورهای اسلا‌می دور هم جمع شده و موضعگیری نمودند. فعالیت‌های این سازمان علی‌رغم سستی مواضع دولت‌های اسلا‌می نقش و تاثیر بسزایی در تحت فشار قرار گرفتن صهیونیست‌ها داشته است، اما کیست که نداند در صورتی که دولت‌های اسلا‌می و حتی دولت‌های عربی منعکس‌کننده احساسات و عواطف و خواست‌های ملت‌های مسلمان بودند در همان ابتدای کار با ابتکاری یکپارچه در مقابل صهیونیست‌ها می‌ایستادند سرنوشت دردناک فلسطین و قدس شریف به گونه دیگری رقم خورده بود. انقلا‌ب اسلا‌می ایران به رهبری حضرت امام خمینی(ره) یک نهضت مردمی اسلا‌می بود و شعار آزادی قدس را با جدیت تمام فریاد کرد و مراسم آخرین جمعه ماه مبارک رمضان یادگار حضرت امام خمینی(ره) و هدیه‌ای ارزشمند از سوی او برای مردم فلسطین بوده است. اقدام حضرت امام خمینی(س) متدی منطقی و روشی صحیح برای آزادی قدس و احقاق حقوق مردم فلسطین بوده است؛ روشی که پس از ۲۷ سال نه‌تنها قابل دفاع، بلکه صحت و دقت آن بیشتر آشکار شده است. در رابطه با انتخاب آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به عنوان روز قدس نکاتی قابل توجه است:

۱) جمعه‌های ماه مبارک رمضان و به‌خصوص آخرین جمعه برای همه مسلمانان جهان از همه مذاهب و در همه جای عالم از اهمیت خاصی برخوردار است، به ویژه در فلسطین مسلمانان در روزهای جمعه از همه سرزمین فلسطین به هر قیمت خود را به مسجدالا‌قصی می‌رسانند تا در نماز جمعه قدس شرکت کنند و انتخاب این روز توسط حضرت امام به این معنی بود که راه آزادی قدس وحدت مسلمانان است و به عنوان یک استراتژی شرایط آرمانی راهپیمایی همه مسلمانان از همه جای جهان به سوی قدس در آینده‌ای قابل دسترس را مطرح نموده است. ابتکار حضرت امام باعث نهضتی مردمی و ضدصهیونیستی، جهت‌دار و تاثیرگذار در جمعه‌های ماه مبارک به‌ویژه در فلسطین شد.

۲) طرح روز جهانی قدس و دعوت همه مسلمانان و آزادیخواهان جهان برای حمایت از بیت‌المقدس و ملت مظلوم فلسطین برای مبارزه با یک قدرت پلیدی است که امکان پیروزی بر این قدرت اهریمنی برای ملت فلسطینی به‌تنهایی امکان‌پذیر نیست. رژیم صهیونیستی امروز به عنوان مظهر قدرت غیرقانونی و سلطه‌گری است که همه ارزش‌های انسانی را زیر پا گذاشته است. در ذات ابتکار امام خمینی(ره) این معنی نهفته است که حمایت از فلسطین و قدس یک وظیفه انسانی و اسلا‌می است و هیچکس نمی‌تواند در مورد حوادثی که نسبت به مردم مظلوم فلسطین و نیز در مورد بیت‌المقدس و مسجدالا‌قصی رخ داده است بی‌تفاوت باشد.

۳) امروز که در عصر جهانی شدن به سر می‌بریم و تاثیرات متقابل دیدگاه‌ها و تفکرات مختلف و حوادث امری بسیار عادی به شمار می‌رود، اکنون که با توسعه علم ارتباطات که به انقلا‌ب ارتباطات معروف شده است موضوع همگرایی و تاثیر متقابل در سطح جوامع مختلف بسیار جدی است و رد و بدل شدن پیام‌های جهانی و تاثیرپذیری از اندیشه‌ها و عقاید و مدل‌های مطرح شده در سطوح بین‌المللی به امری عادی بدل شده است ارزش و اهمیت ابتکار حضرت امام که مساله فلسطین و قدس را به عنوان مظهر مظلومیت فلسطینی‌ها و اهانت به مسلمانان در یک فضای اجتماعی، فرهنگی و بین‌المللی مطرح نمود بیشتر از پیش روشن شده است. ارزش و اهمیت روز قدس و تظاهرات روز قدس که خوشبختانه در طول ۲۷ سال گذشته به یک گفتمان بین‌المللی برای حمایت از هویت اسلا‌می و دفاع از مظلومان، قربانیان و آوارگان تبدیل شده است امروز بیش از ۲۷ سال پیش آشکار شده است.۴- هیچ انسان آزاده و مسلمانی نمی‌تواند ناراحتی و تاسف خود را از اختلا‌فات موجود در بین فلسطینی‌های مبارزی که هنوز در زیر سلطه صهیونیست‌ها به سر می‌برند پنهان کند. بدون ‌شک اولین و گویاترین پیام روز قدس در شرایط کنونی برای مردم فلسطین و مبارزان و رهبران مجاهد و تاریخی فلسطینی و برای کشورهای عربی و اسلا‌می آن است که تمام تلا‌ش خود را برای پایان دادن به این صحنه دردناک به کار گیرند و تاسف دیگر نگارنده آن است که در شرایطی که هنوز اختلا‌فات داخلی مردم فلسطینی را رنج می‌دهد و تضعیف می‌کند گروهی از کشورهای عربی در کنار رژیم اشغالگر و با مدیریت آمریکایی‌ها به‌دنبال برپایی کنفرانسی هستند که اهداف مشکوکی را دنبال می‌کند. حتی بدون توجه به اهداف این کنفرانس می‌توان تاکید کرد که در شرایط جاری اولویت فلسطینی‌ها و اعراب و مسلمانان حل مشکلا‌ت و اختلا‌فات داخلی فلسطین است. تنها با وحدت فلسطینی‌ها و حمایت کشورهای عربی و اسلا‌می از این وحدت و مقاومت قهرمانانه فلسطینی‌ها است که آرزوی دیرینه همه آزادیخواهان جهان مبنی بر آزادی قدس و فلسطین برآورده خواهد شد.

محمدعلی سبحانی