پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

پارک ملی گلستان یک گنج گران بهاست اجازه ندهید نابود شود


پارک ملی گلستان یک گنج گران بهاست اجازه ندهید نابود شود

جناب آقای محمدی زاده پارک ملی گلستان یک گنج گران بهاست اجازه ندهید نابود شود

جناب آقای محمدی زاده پارک ملی گلستان یک گنج گران بهاست اجازه ندهید نابود شود

این سخنان توسط چه کسانی بیان شده است ؟

به تیترهای مصاحبه ها زیر توجه کنید این سخنان توسط کدام یک از مسئولین دولتی نسبت به پارک ملی گلستان گفته شده است؟

۱) درختان جنگل گلستان براساس مصوبه دولت قطع شد

۲) قطع درختان در جنگل گلستان غیرقانونی بوده است

۳) با متخلفان در پارک ملی گلستان برخورد می کنیم

اگر کسیکه در مورد وقایع اخیر و مشکلات پارک ملی گلستان اطلاعات اندکی داشته باشد و با این سه تا تیتر مصاجه روبرو شود و از ایشان بخواهیم که در مورد صاحبان این سخنان اظهار کرده اند.

شاید ایشان تیتر شماره یک را موضوع مصاحبه وزیر راه وترابری و یا همکاران ایشان بداند که فقط عشق آنان جاده کشی می باشد و مهمترین کار برای آنان ارائه بیلان جاده های ساخته شده در پایان سال می باشد و برایشان فرق نمی کند که این جاده از کجا عبور می کند.

و تیتر مطلب شماره دو را مربوط به مصاحبه فعالان محیط زیست یا خبرنگاران محیط زیست بداند که به علت نداشتن قدرت اجرائی و نظارتی فقط قدرت محکوم یا تائید کردن را دارند .

همچنین تیتر مطلب شماره سه را نیز مربوط مصاحبه مسئولین سازمانهای نظارتی از قبیل سازمان محیط زیست یا قوه قضائیه بداند که از نظر شغل سازمانی برخورد با متخلفان برایشان وجود دارد .

ولی هر سه مطلب متلعق به ریاست و معاونت سازمان حفاظت محیط زیست می باشد و متاسفانه تیتر شماره یک سخنان جناب آقای محمدی زاده ریاست سازمان حفاظت محیط زیست که در مورخه ۳۰/۱۰/۱۳۸۸ توسط خبرگزاری ایلنا منتشر شده است و تیتر شماره دو توسط دکتر صدوق معاون محیط ‌زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط ‌زیست در مورخه ۷/۱۱/۱۳۸۸ که این هم توسط خبرگزاری ایلنا منتشر شده است و تیترمطلب شماره سه نیز خوشبختانه سخنان آقای محمدی زاده ریاست سازمان است که این هم در مورخه ۱۰ /۱۱/ ۱۳۸۸ توسط خبرگزاری ایلنا منتشر گردیده است .

سخنی با جناب آقای محمدی زاده ریاست سازمان حفاظت محیط زیست

ریاست سازمان حفاظت محیط زیست در مورد پارک گلستان در دو مصاحبه خود مطالبی بیان کرده اند که تا حدودی با هم همخوانی ندارد.

مصاحبه اول: ایشان در مصاحبه اول خود با توجه به اینکه تازه به سازمان محیط زیست تشریف آوردن و با حسن نیت مثبت به جاده کشی در پارک ملی گلستان نگاه می کردند به چند نکته اشاره کرده است از قبیل :

--برای اجرای بعضی پروژه‌های توسعه‌ای در کشور ممکن است نیاز به قطع درختان باشد و این موضوع اجتناب‌ناپذیر است.

--قطع درختان در جنگل گلستان بر اساس مصوبه هیات دولت انجام شده است.

--برای اجرای این مصوبه استاندار گلستان به عنوان نماینده رئیس‌جمهور مسئول نظارت بر اجرای قطع درختان و عملکرد سازمان حفاظت محیط ‌زیست و وزارت راه و ترابری است.

--خوشبختانه بر اساس نقشه‌ای که طراحی شده برای جاده‌کشی در جنگل گلستان آسیب چندانی به محیط‌زیست وارد نمی‌شود و قرار شده است در ازای هر درختی که قطع می‌شود ۱۰ اصله درخت کاشته شود.

با توجه به اینکه جناب آقای مهندس محمدی زاده در سازمان محیط زیست تجربه زیادی ندارند در این مصاحبه ایشان چند نکته وجود دارد که می بایستی به عنوان ریاست سازمان محیط زیست در بیان آن دقت بیشتری می کردند:

الف - محیط زیست هیچگاه نباید فدای توسعه شود چون شما هزاری هم به توسعه برسید ولی با نابودی محیط زیست توسعه دیگر ارزشی ندارد. برای این سخن می توان این مثال را زد تابوت کسی فوت نموده است از طلا باشد با مرگ انسان طلا دیگر ارزشی ندارد .

ب - دیگری اینکه در دوره ریاست محیط زیست قبلی هر مصوبه ای به تصویب می رسید (حتی مخربترین پروژه های زیست محیطی ) هیچگونه اعتراضی در کار نبود لااقل شما وقتی ریاست سازمان قبول کردید به هیئت دولت پیشنهاد ارزیابی های زیست محیطی پروژه های مثل پارک گلستان را می دادید و تا این پروژه ها ارزیابی زیست محیطی نمی شدند این طرحها اجرائی نمی شد .

ج – مطلب بعد این است که استاندار یک استان نمی تواند هیچگاه بر عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست نظارت داشته باشد ( با توجه به ماموریت ها و اهداف سازمان محیط زیست یک سازمان نظارتی می باشد ) و همچنین شخص استاندار بهتر از سازمان حفاظت محیط زیست نمی تواند حافظ منافع محیط زیست کشور باشد.

د- شما گفتید خوشبختانه طرح جاده کشی در جنگل گلستان آسیب به محیط زیست وارد نمی کند شما چگونه قبل از اجرای پروژه به این احتمال قوی دست یافتید اگر قرار است در پارک گلستان ترن هوائی کشیده شود تا درختی قطع نگردد و همچنین گفتید که جهت قطع هر درخت ده تا اصله نهال کاشته خواهد شد. چطور می شود از درخت کهنسالی که ریشه چند ده متر در خاک نفوذ کرده است و شاخ برگ آن خود هزاران نهال است با ده اصله درختی که معلوم نیست چند سال دیگر بعد از کاشت سالم بمانند و رشد کنند و یا آنان را به خاطر توسعه بعدی قطع نکنند معاوضه انجام شود .

مصاحبه دکتر صدوق :جناب آقای دکتر صدق نیز در مورد پارک گلستان مصاحبه داشتند که در مصاحبه به نکات جالبی اشاره کرده اند:

-- قطع درختان در جنگل گلستان غیرقانونی بوده است و این اقدام بر اساس توافقاتی که بین سازمان حفاظت محیط‌زیست و وزارت راه و ترابری صورت گرفته، نبوده است و وزارت راه از نقشه موردتایید سازمان حفاظت محیط‌زیست تخطی کرده است، به همین جهت سازمان حفاظت محیط زیست از پیمانکاران وزارت راه به دادگاه شکایت کرده است.

--وزارت نیرو، وزارت راه و ترابری، ‌وزارت نفت و وزارت صنایع از دستگاه‌های تخریب‌کننده محیط ‌زیست هستند و گویا سازمان‌های دولتی هر جا کم می‌آورند از محیط‌زیست هزینه می‌کنند.

-- تا زمانی که این تفکر و رویکرد نسبت به محیط‌زیست تغییر نکند، وضعیت همین آش است و همین کاسه و نمی‌توانیم به بهبود وضعیت محیط ‌زیست در کشور خوش‌بین باشیم.

-- جرایم محیط ‌زیستی که سازمان‌های دولتی در صورت صدمه به محیط ‌زیست، ملزم به پرداخت آن می‌شوند هیچ نفعی برای محیط‌زیست ندارد چون حتی اگر جریمه پرداخت هم بشود به خزانه دولت می‌رود.

به علت اینکه ایشان همه دوران سابقه کاری خود را در سازمان محیط زیست سپری کرده است پس تجربه بیشتری در مورد محیط زیست نسبت به روسای سازمان داشته است و ایشان به قدری از خسارت زیست محیطی که توسط دستگاه های دولتی به محیط زیست این کشور وارد شده است گلایه دارند که اصلا" امید به اصلاح امور زیست محیط نمی بیند و ایشان در مطلب خود به نکته جالبی اشاره کرده است که دولتی های وقتی درختی را قطع می نمایند جریمه قطع درخت را به خزانه دولت واریز می کنند که این جریمه دوباره به طریق دیگر به متجاوز پرداخت می گردد

مصاحبه دوم :جناب آقای محمدی زاده در مصاحبه دوم خود؛ بعد از اینکه فهمیده است که وزرات راه از مصوبه تخلف کرده تازه ایشان اعلام نمود که سازمان حفاظت محیط زیست نقش نظارتی هم دارد و به نکاتی اشاره کرد که عبارتند از :

--اقدامی که در زمینه قطع درختان در پارک ملی گلستان صورت گرفته است اقدامی غیرقانونی بوده و وزارت راه از مصوبه دولت تخطی کرده است.

--سازمان حفاظت محیط ‌زیست از پیمانکار وزارت راه به دادگاه شکایت کرده است و من قول می‌دهم که در پارک ملی گلستان هیچ اقدامی برخلاف مصوبه هیات دولت صورت نگیرد.

--من گمان نمی‌کنم که پیمانکار از جانب خود مرتکب چنین خلافی شده باشد اما اگر اشکال از پیمانکار باشد با او برخورد می‌شود و اگر با رای و نظر دیگری، پیمانکار در پارک ملی گلستان تخلف کرده باشد با آن شخص یا سازمان برخورد می‌شود.

ای کاش ایشان جناب محمد زاده در مورد رای ونظر دیگر بیشتر توضیح می دادند تا معلوم شود که چه کسی توانسته است سازمان محیط زیست را دور بزند.

ولی جناب آقای محمدی زاده در پایان مصاحبه خود به نکته جالبی اشاره کردند :

۱) اجرای هر پروژه ای ‌در پارک‌های ملی گلستان باید با مجوز سازمان حفاظت محیط زیست صورت گیرد و دیگر اینکه نباید چنین اقداماتی در پارک ملی گلستان انجام شود.

۲) موضوع جاده‌کشی در پارک ملی گلستان حدود ۱۲، ۱۳ سال است که آغاز شده و مشکلات آن ادامه دارد.

ولی ای کاش می توانستیم بفهمیم که چرا در این ۱۳ سال این جاده کشی انجام نشده است آیا مسئولین و کارشناسان قبلی سازمان محیط زیست که از جاده کشی در پارک گلستان جلوگیری کردند به حفاظت از محیط زیست سرزمین ایران اعتقاد داشتن .

حسین عبیری گلپایگانی